DE JACHT OP AUTEURSRECHTSCHENDINGEN

 Het auteursrecht begint langzaam maar zeker terrein terug te winnen op de digitale revolutie. Die tendens valt onder meer waar te nemen op Internet. Er lijkt een kentering op te treden in het vrijelijk aanbieden van uit bladen geplukte foto`s of uit boeken overgenomen informatie afneemt. Zo raakte twee weken terug een toegewijde Ajax-fan aan de Vrije Universiteit te Amsterdam in de problemen omdat hij in zijn elektronische supportershonk zonder toestemming enkele foto`s van Ajax-fotograaf Louis van de Vuurst had opgenomen. Na een klacht verwijderde de universiteit de pagina. De student en zijn publiek moeten het nu doen met een uitgeklede versie die hoofdzakelijk door hemzelf samengestelde teksten en overzichten bevat. Ook een fan van supermodel Cindy Crawford in de Amerikaanse staat North Carolina zag zich genoodzaakt zijn digitale galerie te sluiten nadat advocaten de universiteit hadden benaderd over de schending van auteursrechten.
 De verwachting onder gebruikers is dat deze tendens alleen maar zal toenemen. `Zo gemakkelijk als het voor ons is om het net te gebruiken, zo eenvoudig is dat natuurlijk ook voor advocaten die op jacht zijn naar copyright-schendingen. Voor hen kan dat nog wel eens een lucratieve business worden`, aldus een gebruiker in een van de op het net gevoerde discussies over de kwestie. Overigens is daarmee het probleem niet voorgoed opgelost. Een van de kenmerken van Internet is dat het niet uitmaakt in welk land informatie zich bevindt. Met als resultaat dat de copyright-schenders informatie kunnen opslaan op computersystemen in landen die zich weinig gelegen laten liggen aan auteursrechten of waar advocaten minder snel zullen toeslaan. Zo heeft de eerder genoemde Cindy Crawford-fan zijn systeem nog wel verbonden met dat van een Franse aanbidder van actrice Sherilyn Fenn. Die zijn dus wel in North Carolina te zien maar bevinden zich er niet.
 Op dergelijke problemen zullen nog heel wat juristen hun tanden stuk bijten. In de meer serieuze toepassingen wordt ook met de materie geworsteld. Zo kondigde de beheerder van de journalistieke database UnCover afgelopen zaterdag op een conferentie van bibliotheken in Chicago aan dat het bedrijf royalty`s gaat uitbetalen aan de auteurs. UnCover is een systeem dat zich richt op het verzamelen van artikelen over buitenlandse politiek, inlichtingendiensten en aanverwante zaken. De dagelijks groeiende database telt meer dan zeven miljoen vermeldingen. In samenwerking met de vakbond National Writers Union is nu een systeem opgezet waarbij een auteur een vergoeding ontvangt voor elke keer dat een artikel van zijn hand wordt opgevraagd. Volgens de bond moet het gebruikte model een nieuwe standaard worden in de wereld van elektronisch uitgeven.


Francisco van Jole


NB: Deze tekst bestaat uit ongecorrigeerde kopij en is eigendom van Francisco van Jole. Er is geen enkele garantie dat tekst en publikatiedatum overeenstemmen met de gedrukte versie. Gedrukte artikelen zijn op te vragen bij de documentatiedienst van de Volkskrant. Verdere verspreiding of gebruik niet toegestaan zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de auteur.

Geraadpleegde bronnen

Home