ALT.COWS.MOO.MOO.MOO

 `Neemt en eet mijn kaas, dit is mijn lichaam. Drinkt mijn melk want dit is mijn bloed.' De woorden zijn afkomstig van CowGod, oftewel de Heilige Koe en worden aangehaald in een discussiegroep op Internet die geheel gewijd is aan koeien: alt.cows.moo.moo.moo. Het betreft hier overigens wel de vegetarische interpretatie van de oorspronkelijke tekst. Andere exegeten gaan er vanuit dat CowGod bedoelde: `Neemt en eet mijn burger.' Dat verschil biedt voldoende voedsel voor een heuse richtingenstrijd waarbij de ene geloofstak hamburgergigant McDonald's verafschuwt vanwege de massale slachting onder koeien en de anderen de hamburgertenten juist als een soort tempels zien. Alt.cows.moo.moo.moo is daarmee een aardige parodie op de gewone samenleving.
 De deelnemers aan deze zogeheten newsgroup zijn op de een of andere manier - meestal een melige - geïnteresseerd in koeien en alles wat daar omheen verzonnen kan worden. Ze schrijven gedichten over koeien, speuren naar liedjes waar de dieren in voorkomen en verzamelen verhalen en legendes over het zo algemeen onderschatte dier. Geslaagden bijdragen worden door de andere participanten ontvangen met een instemmend `Mooo', de Engelse vertaling van `Boeee'. Daarnaast is het een sport om sluitende schijnredeneringen te bedenken, die de spot drijven met speculatieve `theorieën' . Zo wordt ingegaan op het hardnekkige verhaal dat koeien verantwoordelijk zijn voor de droogtes in Californië omdat ze zoveel drinken. Eli Pogonatus, een van de voormannen van alt.cows.moo.moo.moo, ziet dat als bewuste agitatie: `Het zijn de citrusplanters die de droogtes veroorzaken. Kijk maar naar staten als Washington en Oregon waar het vaak regent. Daar zijn geen citrus-plantages. Bedenk dat je met de consumptie van fruitprodukten deze vernietigende praktijken stimuleert. Drink melk en geen jus d'orange om het milieu te redden.' Koffiedikkijkers, aura-lezers en andere hopsasa-gelovigen kunnen nog wat leren van dergelijke `bewijs'-technieken. Daarnaast komen praktische zaken aan de orde als de benaming voor `koe' in tientallen verschillende talen, een opsomming van soortnamen en andere wetenswaardigheden. Zoals de maximumsnelheid van koeien: `Ik heb gehoord dat wilde koeien in Afrika een maximumsnelheid van honderd kilometer per uur halen als ze achter hun prooi aanjagen,' aldus Daniel Stasinski. `Het is verbazend om te zien hoe ze een volwassen hyena weten te vangen en uitschakelen.'


Francisco van Jole


NB: Deze tekst bestaat uit ongecorrigeerde kopij en is eigendom van Francisco van Jole. Er is geen enkele garantie dat tekst en publikatiedatum overeenstemmen met de gedrukte versie. Gedrukte artikelen zijn op te vragen bij de documentatiedienst van de Volkskrant. Verdere verspreiding of gebruik niet toegestaan zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de auteur.

Geraadpleegde bronnen

Home