de Volkskrant, 18 februari 1995

MEESTER HACKER MITNICK GEPAKT

 De ongrijpbare is uiteindelijk toch gepakt. Woensdag lichtte de Amerikaanse politie Kevin Mitnick, de meest gezochte computerkraker ter wereld, van zijn bed. Mitnick, die opereerde onder de codenaam Condor en sinds twee jaar op de vlucht, is de autoriteiten meerdere malen te slim af geweest bij eerdere arrestatiepogingen. De 31-jarige hacker is bijkans een levende legende. In 1979 drong hij het computersysteem van NORAD, North American Air Defense command) binnen en vormde daarmee de inspiratie voor de film WarGames. Hij ontwikkelde zich tot een hacker die fabelachtige elektronische technieken beheerst. Hij slaagde er bijvoorbeeld in de telefoons van zijn achtervolgers af te sluiten, een geintje dat hij ook wel toepaste bij de Hollywoodsterren die hij bewonderde. Zijn codenaam ontleende hij aan een rol die Robert Redford ooit speelde als man op de vlucht voor de autoriteiten.
 De Amerikaanse opsporingsinstanties spreidde hysterische trekjes ten toon aangaande de hacker. Zo werd hij na een eerdere veroordeling zes maanden in isolatie geplaatst om hem weg te kunnen houden bij telefoons. De autoriteiten vreesden dat hij via de gevangenistelefoon alsnog systemen zou kunnen laten crashen. `Bij arrestatie dient u er ernstig rekening mee te houden dat hij over verbazingwekkende mogelijkheden beschikt om met behulp van zijn computerkennis uw persoonlijk leven te ontregelen,' aldus een advies van de U.S. Marshal's Service. Mitnick wordt er van beschuldigd voor miljoenen dollars schade aangericht te hebben. Over zijn motieven is geen duidelijkheid. Alhoewel hij de beschikking had over duizenden credit cardnummers, waaronder die van de grootste miljonairs van Silicon Valley, is niet bewezen dat hij die ook in zijn eigen voordeel heeft gebruikt.
 `Kevin is een jongen die zich graag laat uitdagen. Als iemand roept dat iets technisch onmogelijk is, gaat hij bewijzen dat het wel degelijk kan,' verklaart Rop Gonggrijp, woordvoerder van de Nederlandse hackers en persoonlijke vriend van Mitnick. `Ze zijn hoofdzakelijk zo fel op hem omdat hij met grote regelmaat iedereen voor schut zette.' Gonggrijp wijst er op dat Mitnick ook heel bedreven was in social enginering, de techniek om via praatjes en vermommingen geheime informatie te ontfutselen. Zo heeft de Amerikaanse Verkeersdienst een beloning van een miljoen dollar voor zijn arrestatie uitgeloofd omdat hij er in geslaagd was gevoelig materiaal van die dienst te bemachtigen door zich uit te geven voor opsporingsambtenaar. Een inbraakpoging in de computer van gerenommeerd beveiligingsexpert T. Shimomura werd hem uiteindelijk noodlottig. Deze bood daarop zijn diensten aan bij justitie en slaagde er in hem te traceren. Bij zijn arrestatie sprak Mitnick bewondering uit voor zijn achtervolger.

Francisco van Jole


NB: Deze tekst bestaat uit ongecorrigeerde kopij en is eigendom van Francisco van Jole. Er is geen enkele garantie dat tekst en publikatiedatum overeenstemmen met de gedrukte versie. Gedrukte artikelen zijn op te vragen bij de documentatiedienst van de Volkskrant. Verdere verspreiding of gebruik niet toegestaan zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de auteur.

Geraadpleegde bronnen

Home