VERBODEN VIDEO'S VIA HET NET VERKRIJGBAAR

 Producenten van `levensechte` horror-films als Faces of Death kunnen distributiebeperkingen omzeilen door gebruik te maken van Internet. Dat blijkt uit het geval van de Britse `documentaire` Executions. De makers bieden de video die met een boycot wordt bedreigd aan via het wereldwijde computernetwerk. Deze geavanceerde benadering kan gevolgen hebben voor de `zelfregulatie` van videotheken die onlangs in Nederland is afgesproken om wettelijke beperkingen te voorkomen. Kijkers kunnen met gebruikmaking van deze techniek dergelijke films direct bij de makers bestellen.
 Executions is een vijftig minuten durend verzamelwerk met beelden van eenentwintig terechtstellingen. De film kwam eind vorig jaar al in opspraak omdat de producers schermden met de medewerking van Amnesty International terwijl de mensenrechtenorganisatie juist tegenstander van de film is. `De makers hebben onze organisatie ooit benaderd voor materiaal maar wij hebben dat geweigerd omdat de film in tegenstelling tot wat ze beweerden weinig met educatie van doen heeft`, aldus een woordvoerster van de Nederlandse afdeling.
 Ook op Internet doen de makers - die hun namen niet bekend maken - zich voor als mensenrechtenactivisten. `Deze plaats op het net is bedoeld als een wereldwijd verzamelpunt voor informatie tegen de doodstraf`. Een opvallende aankondiging omdat de makers behalve reclame voor de film geen informatie aanleveren. `Het is een testament tegen de doodstraf. Het grafische bewijs dat executie wreed en gemeen is.` Veel verder dan deze holle frasen komt de stellingname niet. Wel hebben ze hun digitale videoshop - waar ook beelden uit de film opvraagbaar zijn - verbonden met allerlei betrouwbare informatiesystemen van oprechte activisten die op het net aanwezig zijn. Gebruikers worden bovendien aangemoedigd te reageren met een `ja` of `nee` tegen de doodstraf. Wat er met die opiniepeiling gebeurt is niettemin onduidelijk.
 De makers gebruiken het net ook om terug te slaan in het media-offensief dat tegen de video is gelanceerd. Zo weerspreken ze een bericht in de Londense krant Evening Standard van afgelopen maandag waarin wordt gemeld dat de kioskketen W.H. Smith de verkoop heeft stopgezet. Ook wordt in brokkerige citaten de chef van de Britse censuur James Ferman aangehaald die het allemaal prima schijnt te vinden. Niet wordt gemeld dat in het Britse parlement de toelaatbaarheid van deze video's ter discussie staat. Voor alle zekerheid is er on-line bestelformulier beschikbaar waarmee a raison van vijfendertig gulden exemplaren besteld kunnen worden. De naam van het bedrijf laat overigens geen onduidelijkheid bestaan over het doel van de produktie: NTV Entertainment.

Francisco van Jole


NB: Deze tekst bestaat uit ongecorrigeerde kopij en is eigendom van Francisco van Jole. Er is geen enkele garantie dat tekst en publikatiedatum overeenstemmen met de gedrukte versie. Gedrukte artikelen zijn op te vragen bij de documentatiedienst van de Volkskrant. Verdere verspreiding of gebruik niet toegestaan zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de auteur.

Geraadpleegde bronnen

Home