de Volkskrant, 8 november 1995

SCIENTOLOGY SPANT KORT GEDING AAN TEGEN PROVIDERS

 De Scientology-sekte bereidt een kort geding voor tegen een groep Nederlandse Internetgebruikers, waaronder de Internet-provider Xs4all en de schrijfster Karin Spaink. Dit meldt mr. P. Bakker Schut, advocaat van de beklaagden. De sekte wil hen zo dwingen te stoppen met het beschikbaar stellen van de zogeheten Fishman Affidavit, een gedetailleerde getuigenverklaring die een voormalig sektelid voor een Amerikaanse rechtbank heeft afgelegd. Volgens de Church of Scientology bevat deze verklaring teksten die onder het auteursrecht dan wel handelsgeheim van de sekte vallen.
 De rechtszaak moet onder meer uitwijzen of een provider, degene die toegang biedt tot Internet, ook verantwoordelijk is voor het gedrag van de gebruikers. Het omstreden document is al maanden inzet van een verwoede juridische strijd. Aanvankelijk was de in mei 1993 afgelegde getuigenverklaring openbaar maar onder druk van de sekte is deze in augustus van dit jaar door de rechter aan de openbaarheid onttrokken. Tegenstanders bestrijden de rechtmatigheid van de claims die de sekte uitoefent. In de Verenigde Staten heeft de kwestie reeds enkele malen tot rechtszaken geleid.
  Het voeren van kostbare juridische procedures is een van de tactieken die de sekte gebruikt om critici tot zwijgen te brengen. Nadat Scientology in september beslag liet leggen op de apparatuur van Internet-provider Xs4all, in een poging het document te laten verwijderen, groeide in Nederland het verzet tegen de sekte. Thans bieden circa honderd Nederlandse Internet-gebruikers het document aan via hun homepage, een soort digitale vitrine waarmee een gebruiker naar eigen goeddunken materiaal kan exposeren op het netwerk. Wanneer het kort geding dient, is nog niet vastgesteld. Volgens Scientology-woordvoerdster J. Rijnvis is evenmin duidelijk hoeveel `overtreders` gedagvaard zullen worden.

Francisco van Jole


NB: Deze tekst bestaat uit ongecorrigeerde kopij en is eigendom van Francisco van Jole. Er is geen enkele garantie dat tekst en publikatiedatum overeenstemmen met de gedrukte versie. Gedrukte artikelen zijn op te vragen bij de documentatiedienst van de Volkskrant. Verdere verspreiding of gebruik niet toegestaan zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de auteur.

Geraadpleegde bronnen

Home