GEHEIM AGENTEN OP HET NET

 `Ik denk dat het tijd is om iets bekend te maken dat de CIA en de huidige regering trachten te verbergen. (...) In 1981, net na mijn afstuderen, werd ik aangenomen bij de CIA als telecommunicatie-medewerker.` Zo begint een bericht dat gisteren op Internet verscheen en handelt over een arbeidsconflict tussen een voormalig employé en de Amerikaanse geheime dienst. Enigszins warrig maar zeer gedetailleerd doet de gefrustreerde medewerker zijn relaas. Tijdens zijn werk als systeembeheerder van een belangrijk communicatiecentrum ontdekte hij bij voortduring fouten die zijn superieuren maakten. Plichtsgetrouw meldde hij die fouten en belandde als gevolg daarvan in een steekspel van intriges. `Regelmatig werd ik gewaarschuwd dat ik moest leren om met de juiste mensen te borrelen. Aangezien ik geen zware drinker ben, paste ik niet goed in de staf en ook maakte ik ernstig bezwaar tegen een illegale bar die achterin een van de gebouwen werd gerund.`
 De medewerker, die zich verschuilt achter de letters `abc` maar wel zijn e-mail adres bekend maakt, nam uiteindelijk in 1990 ontslag en startte een rechtszaak tegen zijn voormalige werkgever. `Ik weet niet wat er met me zal gebeuren. Misschien eindig ik dood in een greppel, misschien verdwijn ik gewoon maar als ook maar een iemand vragen stelt bij het handelen van de overheid dan heeft dit bericht zin gehad`, aldus het dramatische slot van zijn relaas. Het bericht dook onder meer op in een discussiegroep die speciaal aan de CIA is gewijd.
 Er zijn meer ex-medewerkers die dit medium gebruiken om hun gal te spuwen. Andere belangstellenden gebruiken het om zo gedetailleerd mogelijk informatie uit te wisselen over de activiteiten van de dienst. Zo worden rapporten van ruimtevaartprojecten geanalyseerd om de lancering en functie van spionagesatellieten vast te stellen. Een ander opmerkelijk bericht is afkomstig van een actiegroep aan de universiteit van Los Angeles die een recruteringsbijeenkomst van de dienst op de campus hebben verstoord uit protest tegen de wandaden van de CIA. Niet alleen de CIA, die Internet overigens zelf gebruikt als voorlichtingsmiddel, ligt onder vuur. Ook aan de veel machtigere National Security Agency is een discussiegroep gewijd die door duizenden Internetgebruikers wordt gevolgd. Victor Ostrovsky, voormalig agent van de Israëlische geheime dienst Mossad is een eigen informatieservice op het net begonnen over de activiteiten van zijn ex-collega's. De informatie is deels bedoeld als promotie van zijn boek `By way of deception` maar hij mengt zich ook in actuele discussies aangaande veiligheidsdiensten. Naar aanleiding van een vraag van een gebruiker vertelt hij nauwkeurig hoe de Mossad in Brussel de Canadese wetenschapper Gerald Bull executeerde omdat hij diensten verleende aan het Iraakse regime.
 Deze week was er in Israël nog een kleine rel rond het net omdat iemand de strikt geheime naam- en adresgegevens van het hoofd van de Mossad via Internet bekend had gemaakt. Ronduit bizar is de documentatie over een sekte genaamde de Finders die door de CIA gebruikt zou worden als dekmantel. Volgens de rapporten en officieel ogende proces-verbalen die op het net zijn gezet, zou de dienst door middel van deze sekte handelen in kinderen voor seksueel misbruik. De daders kunnen dan later door de dienst gechanteerd worden. Of alle verhalen waar zijn, valt natuurlijk niet te controleren. Maar dat maakt het alleen maar spannender.


Francisco van Jole


NB: Deze tekst bestaat uit ongecorrigeerde kopij en is eigendom van Francisco van Jole. Er is geen enkele garantie dat tekst en publikatiedatum overeenstemmen met de gedrukte versie. Gedrukte artikelen zijn op te vragen bij de documentatiedienst van de Volkskrant. Verdere verspreiding of gebruik niet toegestaan zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de auteur.

Geraadpleegde bronnen

Home