KRANT OP DE ZUIDPOOL

 Wie kranten lezen naar vindt omdat er altijd zoveel slecht nieuws in staat, kan zijn toevlucht nemen tot de New South Polar Times, de eerste nieuwsbrief die wordt vervaardigd op Antarctica. Geen moord, geen doodslag en geen oorlog in deze elektronische krant op Internet. Het grootste nieuws is de melding van een brandalarm dat achteraf loos bleek te zijn.
  De NSPT verschijnt iedere twee weken en wordt vol geschreven door een van de stafleden van het Amundsen-Scott onderzoeksstation. De inhoud bestaat uit dagboekachtige notities met opvallend veel beschrijvingen van zonsop- en ondergangen. De informatie is gericht op scholieren die via elektronische post ook vragen kunnen stellen aan de redactie. De jongste editie dateert van 6 april. `27 maart 195: Ik kreeg een brief van Beth, die in de tweede klas zit en wil weten of we hier sterren kunnen zien als het duister is. Wel Beth, hoewel het nu nog niet eens donker is, zag ik vanochtend op weg naar mijn werk twee planeten: Venus en Jupiter! We zouden Sirius ook moeten kunnen zien maar wolken belemmeren het zicht.'
  Drie dagen later wordt er een noodkreet opgeschreven. De verbinding met Internet is al twee dagen verbroken: `Geen e-mail meer! Hoe moeten we nu overleven?' Voor die constatering is het overigens niet noodzakelijk om op de Zuidpool te zitten. De nieuwsbrief mag dan zelf een primeur zijn, het voorvoegsel New maakt duidelijk dat er een voorganger is geweest. De oorspronkelijke South Polar Times was een nieuwsbrief voor de bemanning aan boord van The Discovery van ontdekkingsreiziger Robert Scott die aan het begin van deze eeuw een expeditie naar het Zuidpoolgebied leidde.

New South Polar Times: http://www.deakin.edu.au/edu/MSEE/GENII/NSPT/NSPThomePage.html


NB: Deze tekst bestaat uit ongecorrigeerde kopij en is eigendom van Francisco van Jole. Er is geen enkele garantie dat tekst en publikatiedatum overeenstemmen met de gedrukte versie. Gedrukte artikelen zijn op te vragen bij de documentatiedienst van de Volkskrant. Verdere verspreiding of gebruik niet toegestaan zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de auteur.

Geraadpleegde bronnen

Home