de Volkskrant, 9 oktober 1995

NET ECHT: ALT.ROMANCE

 Romantiek is meer dan een kaars voor je raam. Voor wie dat nog niet weet is er alt.romance, een newsgroup (discussiegroep) op Internet. Duizenden verliefde zielen wisselen daar ideeën en gevoelens uit. Of vragen elkaar om hulp. Meredith bijvoorbeeld kampte met het probleem dat ze haar vriendje vanwege de afstand nauwelijks kan zien. `Een van de dingen die we doen om de romance in stand te houden is elkaar romantische cadeautjes toesturen. Het lastige is dat mijn ideeën opraken. In het verleden hebben we elkaar romantische cassettebandjes, snoep, knuffelbeesten, rode lintjes om de brieven bij elkaar te binden, bloemen en zelfs soms een pizza gestuurd.`
 Zo'n noodkreet is niet aan dovemansoren gericht. Meredith kreeg tips als het toesturen van een haarlok in een plastic envelopje zodat haar geliefde het bij zich kan dragen in zijn portefeuille. Hetzelfde kan ze doen met een geplastificeerde afdruk van haar geverfde lippen. Ze kan hem ook een geïllustreerd dagboek sturen van haar activiteiten en hem regelmatig een editie toesturen. Of ze kan een bandje maken waarop ze hem verhalen voor het slapen gaan vertelt.
 De tips zijn te vinden in de zogeheten FAQ-list van alt.romance. FAQ staat voor Frequently Asked Questions, oftewel vaak gestelde vragen, en het is op het net goed gebruik om dergelijke vragen en de geleverde antwoorden op een openbare plaats op te slaan zodat iedere nieuwsgierige onmiddellijk ingewijd wordt in de rituelen van een newsgroup. Zo`n FAQ-list is een aardige afspiegeling van de cultuur van een newsgroup. In alt.romance wordt bijvoorbeeld niet gesproken over `partner` maar over SO, Significant Other, de veelbetekenende ander. En een relatie zoals Meredith heeft is een LDR, een Long Distance Relationships. En een homovriend of -vriendin heet een MOTSS, Member Of The Same Sex, wat iets anders is dan een MOTOS, Member Of The Opposite Sex, maar natuurlijk wel een MOTAS, Member Of The Appropriate Sex, als je het probleem van definiëren wilt vermijden.
 Een ex wordt enigszins steriel aangeduid met XSO, ex-SO, en als het daarmee niet al te kwaad is dan kun je nog altijd kiezen voor een LJBF-relatie (Let`s Just Be Friends). Voor wie zich ongelukkig voelt in de liefde is er zelfs een speciale, aanzienlijk rustiger, newsgroup: alt.romance.unhappy. Zoals er ook speciale groepen zijn voor tieners, babbelaars en mensen die kampen met een zogeheten online-romance, oftewel verliefd zijn op iemand die ze via het net hebben leren kennen.
 De FAQ-list van alt.romance gaat ook uitgebreid in op bloemen. Want met `Zeg het met bloemen` kom je niet ver als je niet weet wat ze betekenen. Een van de deelnemers in alt.romance heeft een volledig overzicht geplaatst uit het 18e eeuwse Franse boek Taal der bloemen: Een rode tulp is een liefdesverklaring, een witte roos het teken dat je de ander waardig bent terwijl een hazelaar duidt op hereniging. Voor wie dat nog te vaag is, bevat het overzicht een lijst met `Ik hou van je` in een groot aantal talen, van het Afrikaans (Ek het jou lief) tot aan het Zuni, een Amerikaanse Indianentaal, (Tom ho' ichema). Er is zelfs een reeks antwoorden beschikbaar op de Freudiaanse vraag `Wat willen vrouwen?` Het probleem is alleen ook hier dat de door vrouwen gegeven antwoorden zo verschillen dat de sociaal onhandige, radeloze, man alsnog verstrikt raakt in zijn goede bedoelingen.

Francisco van Jole


NB: Deze tekst bestaat uit ongecorrigeerde kopij en is eigendom van Francisco van Jole. Er is geen enkele garantie dat tekst en publikatiedatum overeenstemmen met de gedrukte versie. Gedrukte artikelen zijn op te vragen bij de documentatiedienst van de Volkskrant. Verdere verspreiding of gebruik niet toegestaan zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de auteur.

Geraadpleegde bronnen

Home