de Volkskrant, 6 november 1995

CYBERLINGO

 `Wat is een newbie?` Wie dat vraagt is er een. Een newbie is een nieuwkomer in cyberspace, de wereld van Internet en andere computernetwerken. Voor hen heeft publicist Henk Rijks een beknopt overzicht samengesteld van de in het elektronisch territorium gebruikte geheimtaal: `Cybertalk, computerlingo en netiquette` met als ondertitel `Taalgebruik en zeden in de het tijdperk van de computer.`
 Op het eerste gezicht lijkt het boek van Rijks de zoveelste variant op het lucratieve `Turbo-taal` van Jan Kuitenbrouwer. Dat blijkt bij nader inzien niet terecht. Het overzicht is namelijk inderdaad een handige inleiding voor de newbie. Wie voor het eerst `het net op gaat` en dan vooral die delen bezoekt waar gebruikers onderling communiceren, wordt geconfronteerd met een hoeveelheid jargon en codes waar aanvankelijk niet doorheen te ploegen lijkt. Netizens, mensen die intensief gebruik maken van een netwerk, zijn bijvoorbeeld dol op afkortingen. De oorzaak daarvan ligt in de tijdsbesparing. Het lezen van teksten on-line kost tijd en geld. Als gevolg daarvan is er een soort computersteno ontstaan. FYI bijvoorbeeld betekent `for your information`. BTW staat voor `by the way`. Dergelijke afkortingen zijn wellicht nog te deduceren maar wie niet weet dat ROTFL staat voor `rolling over the floor of laughter` kan het waarschijnlijk zelf nooit bedenken. Die laatste afkorting wordt door Rijks in zijn boek CCN - om in de geest van de cybercultuur te blijven - overigens teruggebracht tot ROFL. Het jammere van CCN is dat het zo beknopt is.
 Een `bug`, Engels voor luis, is een fout in software maar Rijks legt niet uit dat de oorsprong van die term is terug te voeren op een experiment dat voortdurend misliep vanwege de aanwezigheid van echte luizen. Evenmin gaat hij in op de historische achtergrond van het merkwaardige @-teken (apestaartje) dat onderdeel uitmaakt van e-mailadressen en ontstond tijdens de Amerikaanse Burgeroorlog. Daarentegen vermeldt hij wel dat een `geek`, een scheldnaam op het net, van oorsprong een circusartiest was die de koppen van levende kippen afbeet. Ook staan er storende fouten in. Wie denkt dat een .sig file hetzelfde is als een attachment kan voor verrassingen komen te staan. De twee begrippen verhouden zich tot elkaar als een briefhoofd tot een postpakket. Elke e-mail kan afgesloten worden met een .sig file maar wie overal een attachment aan vast plakt kan rekenen op woedende reacties. Niettemin geeft CCN een informatieve blik op de cultuur die zich in razend tempo in cyberspace ontwikkelt. Zo is het boekje alleen al de moeite waard vanwege het beknopt overzicht van de gedragsregels (netiquette). Newbies kunnen zich daar veel leed mee besparen. Het meest hilarische deel bevindt zich ergens achterin waarin Rijks onthult dat hij wekenlang een on-line romance beleefde met ene ANAIS, die bij nader inzien geen 28-jarige roodharige dame met huwelijksproblemen bleek te zijn maar haar wettige echtgenoot die middels de zo ontstane correspondentie haar ontrouw wilde simuleren. Hij dacht daarmee voor de rechter sterker te staan bij de afhandeling van de echtscheiding. ROTFL!

    Henk Rijks: Cybertalk, compulingo en netiquette. Uitgeverij Contact.

Francisco van Jole


NB: Deze tekst bestaat uit ongecorrigeerde kopij en is eigendom van Francisco van Jole. Er is geen enkele garantie dat tekst en publikatiedatum overeenstemmen met de gedrukte versie. Gedrukte artikelen zijn op te vragen bij de documentatiedienst van de Volkskrant. Verdere verspreiding of gebruik niet toegestaan zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de auteur.

Geraadpleegde bronnen

Home