de Volkskrant, 6 november 1995

NET ECHT: ALT.REVENGE

 De schoonste van alle ondeugden is ongetwijfeld de wraak. Of in ieder geval de aangenaamste. Niets is prettiger dan het veinzen op listen om degene die je iets heeft aangedaan, terug te pakken. Geen zinniger lust dan wraaklust. De newsgroup alt.revenge is geheel gewijd aan de schone kunst der wraak. Dagelijks wisselen slachtoffers ideeën en suggesties uit om onrecht dat hen is aangedaan te wreken. Will Jamison bijvoorbeeld raadt potentiële wraaknemers het hergebruik van dode dieren aan: `Zoek langs de weg een onlangs aangereden dood dier. Bind er een stuk touw aan en maak dat vervolgens vast aan de achterzijde van de auto van het doelwit. Plaats het beest zo onder de auto dat het niet direct opgemerkt wordt. Als je doelwit eenmaal wegrijdt zal het dode dier achter de auto aangesleept worden en de aandacht trekken van andere automobilisten, agenten, etc.`
 De suggestie van Jamison is opgenomen in The Avenger`s Handbook, een compendium van de beste bijdragen in alt.revenge en eveneens alleen te raadplegen via Internet. Veel van de suggesties hebben een hoog scholierengehalte maar dat komt wellicht omdat juist in die leeftijdsgroep de bewondering voor de wraakkunst hoog is. Zo schijnen er in de Verenigde Staten nogal wat lieden in auto's rond te rijden die er plezier in scheppen om tijdens het voorbijgaan de aan de straatzijde opgestelde brievenbussen stuk te slaan met een honkbalknuppel. In alt.revenge weten ze daar wel wat op: `Koop een grote en een kleine brievenbus. Plaats de kleine in de grote en vul de tussenruimte op met cement. Je kunt gewoon je post blijven ontvangen maar degene die je bus tracht te slopen breekt zijn arm en daarmee ook met de gewoonte om `mailbox baseball` te spelen.` Als dit te weinig voldoening geeft zijn er nog een handvol andere methodes beschikbaar om het probleem aan te pakken.
 Een dankbaar middel om wraak te nemen is de fax. Natuurlijk worden de klassieke middelen aangehaald als het doorzenden van zwart papier maar creatiever is de suggestie om te werken met de `gemiste pagina`. Het doelwit ontvangt daarbij zogenaamd alleen de laatste pagina van een uiterst belangrijke fax. Bijvoorbeeld: `uitstekend betaalde functie. Aangezien we u niet langs andere wegen kunnen bereiken, verzoeken we u contact op te nemen via bovenstaand telefoonnummer.` Het idee is dat de ontvanger al zijn kennissen en vrienden zal vragen of zij wellicht iets weten van die halve fax.
 Daarnaast zijn er nog methodes als het met dieselolie schrijven van korte scheldwoorden in het gazon van het doelwit. `Het gras sterft en blijft minstens drie maanden leesbaar.` Niettemin houden de wraakzuchtigen er ook een ethiek op na. De belangrijkste regel is natuurlijk dat je als dader niet gepakt moet worden. Dus geen gebruik maken van eigen telefoon of computer. Evenmin is het de bedoeling dat doelwitten levensgevaar lopen. `Het is namelijk veel leuker om je doelwit in het openbaar af te laten gaan.` Daarom wordt er ook op gewezen dat verzekerde objecten niet interessant zijn omdat alle schade vergoed wordt. Of het moet om creatieve beschadigingen gaan zoals het geval waarbij iemand de afstandsbediening van een garagedeur namaakte om deze vervolgens neer te laten komen toen het doelwit naar buiten reed.
 De deelnemers in alt.revenge willen geenszins gezien worden als `poetsenbakkers`. Want een poets is louter om lol te maken terwijl een wraaknemer altijd streeft naar gerechtigheid. `Bovendien,` zo stelt Paal Ditlefsen Ekran, een Noor die het overzicht van de regels heeft samengesteld, `zijn poetsen vaak te mild van aard.`

Francisco van Jole


NB: Deze tekst bestaat uit ongecorrigeerde kopij en is eigendom van Francisco van Jole. Er is geen enkele garantie dat tekst en publikatiedatum overeenstemmen met de gedrukte versie. Gedrukte artikelen zijn op te vragen bij de documentatiedienst van de Volkskrant. Verdere verspreiding of gebruik niet toegestaan zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de auteur.

Geraadpleegde bronnen

Home