SEKTE PAKT ANONIMITEIT AAN

 Big Brother bestaat en hij is lid van de Scientology Church, een Amerikaanse sekte die wereldwijd actief is. De sekte heeft de jacht geopend op critici die Internet gebruiken om de geloofspraktijk van de kerk aan te klagen. Deze actie heeft tot grote onrust geleid op het internationale computernetwerk omdat de Scientology-aanhangers daartoe, in samenwerking met de Zweedse politie, de integriteit van het netwerk hebben geschonden. De sekte verwijt de critici dat ze - als onderbouwing van hun kritiek - auteursrechtelijk beschermd propagandamateriaal van de sekte via Internet openbaar hebben gemaakt. Om vervolging door de kerk te voorkomen is daarbij gebruik gemaakt van een uniek fenomeen op het netwerk: de anonymous remailer, een systeem dat het mogelijk maakt berichten te versturen zonder je identiteit prijs te geven.
 De anonymous remailer is voor Internet wat de `brief onder nummer` is voor annonces in de krant. Een bericht wordt eerst naar het systeem gestuurd, dat haalt vervolgens automatisch de naam van de afzender weg en vervangt die door een unieke code. Eventuele reacties op het bericht worden door het systeem via diezelfde code weer doorgestuurd naar de oorspronkelijke verzender. Er zijn verschillende van dergelijke systemen beschikbaar op het net en bij alle zijn de beheerders ervan - zoals de Amsterdammer Alex de Joode - benaderd door de Scientology Church die eisten te mogen weten wie de oorspronkelijke afzenders waren. De sekte ving echter overal bot. Tot er vorige maand in een Zweedse krant plotseling een sensationeel verhaal verscheen dat de remailer in Finland, de beroemdste van het net, werd gebruikt voor het verspreiden van kinderporno, een aanklacht die wel vaker wordt gebruikt door tegenstanders van de ongelimiteerde communicatievrijheid. Weliswaar is zulks praktisch onmogelijk omdat het systeem de verzending van beeldmateriaal niet toestaat maar op grond van deze - later vals gebleken - beschuldiging kreeg de Finse politie, waar de Scientology Church reeds een klacht had ingediend, een huiszoekingsbevel.
 Systeembeheerder Johan Helsingius werd voor de keuze gesteld: of hij maakte bekend wie het Scientology-materiaal had verspreid of de hele administratie van de circa tweehonderdduizend anonieme verzenders werd in beslag genomen. Hij koos voor het eerste. Het schenden van de privacy is een schok voor de Internet-gemeenschap omdat de anonymous remailer in een belangrijke behoefte voorziet. Het is bijvoorbeeld een van de weinige mogelijkheden om op discrete wijze ernstige beveiligingsproblemen in de openbaarheid te brengen. Ook wordt het systeem gebruikt om inlichtingen te geven over de mensenrechtensituatie in dictatoriale landen. Helsingius heeft gebruikers inmiddels de mogelijkheid geboden zichzelf uit het systeem te laten verwijderen.

Francisco van Jole


NB: Deze tekst bestaat uit ongecorrigeerde kopij en is eigendom van Francisco van Jole. Er is geen enkele garantie dat tekst en publikatiedatum overeenstemmen met de gedrukte versie. Gedrukte artikelen zijn op te vragen bij de documentatiedienst van de Volkskrant. Verdere verspreiding of gebruik niet toegestaan zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de auteur.

Geraadpleegde bronnen

Home