de Volkskrant, 6 september 1995

SCIENTOLOGY LEGT BESLAG OP COMPUTERS XS4ALL

 De Scientology-kerk heeft dinsdag beslag laten leggen op het computersysteem van de stichting Xs4all, een van de belangrijkste Internet-aanbieders in Nederland. De juridische actie is een direct gevolg van een reeds maanden durende elektronische veldslag tussen de sekte en haar tegenstanders. Volgens de sekte is er sprake van auteursrechtschending omdat `religieuze` documenten zonder toestemming via het internationale computernetwerk worden verspreid. Dit laatste zou onder meer via Xs4all gebeuren.
 F. Rodriquez, directeur van Xs4all, geeft toe dat het document zich op het systeem bevindt maar stelt zich op het standpunt dat de stichting als elektronisch doorgeefluik niet verantwoordelijk is voor het gedrag van individuele gebruikers. Wel is de bewuste gebruiker op de hoogte gesteld van de juridische actie. Gisteravond heeft deze het gewraakte document verwijderd. Het bewuste document is afkomstig uit een Amerikaanse rechtszaak en bevat een gedetailleerde getuigenverklaring van een voormalig sekte-lid, die gevangen zit wegens postale fraude. In opdracht van Scientology liet hij grote hoeveelheden ongevraagd reclamedrukwerk bezorgen bij tegenstanders. In de verklaring wordt onder meer omstandig ingegaan op de filosofie van de sekte die er van uitgaat dat het leven op aarde werd gecreëerd door een buitenaards wezen. De verkoop van boeken waarin deze theorie is vastgelegd vormt een belangrijke inkomstenbron voor de sekte.
 De sekte maakt al langer jacht op de elektronische versies van de getuigenverklaring die overigens tot vorige maand vrij verkrijgbaar was via de bibliotheek van de betrokken rechtbank maar na aandringen van Scientology uit de openbare archieven is verwijderd. Begin dit jaar deed de Finse politie in een soortgelijke kwestie op verzoek van de sekte huiszoeking bij een computersysteem in Finland. Later namen de betrokken agenten in een via Internet verspreidde verklaring afstand van die actie. De sekte is berucht vanwege de ongekende felheid waarmee critici op de huid gezeten worden. Afvalligen en andere tegenstanders worden juridisch vervolgd tot ze bankroet zijn. Ook worden er privé-detectives ingezet om personen die via Internet kritiek uiten te intimideren. Volgens Lisa Goodman, woordvoerster op het Amerikaanse hoofdkantoor van de sekte, is het beroep op de vrijheid van meningsuiting dat tegenstanders doen een rookgordijn om ordinaire diefstal te voorkomen. `Het is helemaal niet ongebruikelijk dat een religie vertrouwelijke geschriften heeft die niet openbaar gemaakt mogen worden. Meestal verwijderen Internet-aanbieders meteen het materiaal als we er ze op aanspreken. Xs4all weigerde dat echter.` Volgens Goodman wordt de juridische actie tegen Xs4all stopgezet nu aan de eis is voldaan.
 De strijd van de sekte lijkt er niettemin een tegen windmolens. Via het netwerk zijn wereldwijd zoveel kopieën van het materiaal beschikbaar dat die onmogelijk allemaal achterhaald kunnen worden. Zo werden onlangs kopieën ondergebracht op een openbaar computersysteem in de Chinese hoofdstad Beijing waar de advocaten van de sekte naar verwachting weinig kunnen uitrichten. Bovendien lijkt de strategie van de sekte, het isoleren van individuen, niet meer te werken nu de tegenstanders massaal met elkaar in contact staan via het computernetwerk. Rodriquez overweegt vandaag aangifte te doen van diefstal. `Na het vertrek van de Scientology-vertegenwoordigers uit het kantoor miste ik plots correspondentie. De afzender ontving kort daarop een telefoontje van de sekte.'

Francisco van Jole


NB: Deze tekst bestaat uit ongecorrigeerde kopij en is eigendom van Francisco van Jole. Er is geen enkele garantie dat tekst en publikatiedatum overeenstemmen met de gedrukte versie. Gedrukte artikelen zijn op te vragen bij de documentatiedienst van de Volkskrant. Verdere verspreiding of gebruik niet toegestaan zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de auteur.

Geraadpleegde bronnen

Home