BETTIE SERVEERT OP IRC

 `Dit wil ik thuis ook hebben,' riep Berend, de drummer van de Nederlandse popgroep Bettie Serveert na anderhalf uur. De band, die ook internationaal succes heeft, was gisteren voltallig `live' op Internet om aanwezig fans in de gelegenheid te stellen vragen op ze af te vuren. Er werd daarbij gebruik gemaakt van IRC, het babbelboxgedeelte van het wereldwijde computernetwerk waar in groepen gecommuniceerd kan worden door over en weer regeltjes tekst in te typen. Het meest gelukkig waren ongetwijfeld de twee fans uit Zweden die tijdens de sessie een bezoekje back-stage wisten los te peuteren voor de eerstvolgende keer dat Bettie Serveert in dat land optreedt. Voor het overige regeerde vooral de meligheid, wat op IRC geen ongewoon verschijnsel is.
  De `ontmoeting' was georganiseerd door het platenlabel Play It Again Sam, dat via de Digitale Stad al langer gebruik maakt van de promotiemogelijkheden van het netwerk. Bettie Serveert moest een geplande tournee naar de Verenigde Staten uitstellen wegens ziekte va de bassist en had daarom nu tijd om zich op het net te presenteren. Het ligt in de bedoeling vaker van dit soort sessie te houden met artiesten, zoals de houseband Quasar. De groepsleden zelf waren volgens eigen zeggen razend enthousiast over het nieuwe medium. Vanaf het kantoor van de platenmaatschappij maakten ze voor het eerst kennis met IRC. `We gaan dit zeker vaker doen.'
 Er kwamen niet alleen reacties uit Nederland maar ook Zweden, Slowakije en de Verenigde Staten. Al constateerde een van de deelnemers dat het tijdstip voor de Amerikaanse fans wat hem betreft ongelukkig gekozen was. `Iedereen slaapt hier nog.' De vragen die gesteld werden hadden veelal betrekking op de concertdata, relaties met andere bands, muziekvoorkeuren en de betekenis van bepaalde titels. Verder werd er geďnformeerd naar het stemgedrag voor komende woensdag en wilde iemand weten of zangeres een voorkeur heeft voor damesliefde. Wat niet het geval bleek te zijn.
  Inhoudelijk leverde de bijna drie uur durende `chat` niet veel op. De techniek van IRC maakt dat ook bijna onmogelijk. Het is als een bijeenkomst waar iedereen door elkaar praat en er ook nog eens een aanmerkelijke pauze tussen vraag en antwoord zit. Elke mogelijke lijn in het gesprek wordt daardoor bij de wortel afgesneden. Niettemin beschouwd het platenlabel het experiment als uiterst succesvol. Af en aan hebben naar schatting zo'n tweehonderd mensen deelgenomen aan de sessie. Bovendien trok de bijeenkomst de aandacht van een opmerkelijke hoeveelheid journalisten die van de gelegenheid gebruik wilden maken om vragen te stellen.
  IRC is een onderdeel van Internet en telt gemiddeld zo'n vierduizend verschillende `kanalen' waar, onderverdeeld naar onderwerp, op ieder moment van de dag circa vijfduizend gebruikers uit de hele wereld direct met elkaar contact leggen. Het is in de praktijk nog het best te vergelijken met een druk bezocht café, zowel wat betreft het rumoer als de inhoud van de gesprekken. Het is niet voor het eerst dat IRC voor een dergelijke presentatie gebruikt wordt maar wel een unicum voor Nederland. De Amerikaanse muzikant Todd Rundgren gaf al eerder acte de présence. IRC wordt overigens ook gebruikt om gezamenlijk gebeurtenissen te beleven. Zo groeperen fans zich tijdens elke uitzending van David Letterman's talkshow zich rond een kanaal om het programma `live' te becommentariëren. Ook bij rampen is IRC een veel gebruikt middel om snel tips en informatie uit te wisselen.

Francisco van Jole


NB: Deze tekst bestaat uit ongecorrigeerde kopij en is eigendom van Francisco van Jole. Er is geen enkele garantie dat tekst en publikatiedatum overeenstemmen met de gedrukte versie. Gedrukte artikelen zijn op te vragen bij de documentatiedienst van de Volkskrant. Verdere verspreiding of gebruik niet toegestaan zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de auteur.

Geraadpleegde bronnen

Home