WK OP DE COMPUTER


 
  Voetbal is van zichzelf al verworden tot elektronisch amusement aangezien meer mensen de wedstrijden via schermen en luidsprekers beleven dan er bij een wedstrijd aanwezig zijn. Voor de WK wordt er echter een nieuwe dimensie aan toegevoegd. Met behulp van computerprogramma's en interactieve cd's kan de voetballiefhebber die de komende weken nog tijd over heeft zich nog verder in het vermaak storten.
  Het meest eenvoudig is het Nederlandstalige computerprogramma WK Voetbal '94 dat voor nog geen twee tientjes bij de sigarenboer te koop is. Het is een soort boekhoudprogramma voor mensen die hun eigen WK-administratie willen voeren. Per wedstrijd kunnen de gegevens bijgehouden over onder meer de uitslag, spelers, scheidsrechter, bezoekersaantallen en gele en rode kaarten.
  Het programma berekent op grond van de ingevoerde gegevens zelf de standen en welke teams er door gaan naar de volgende ronde. Bovendien worden er automatisch ranglijsten bijgehouden van bijvoorbeeld top scorers. De makers hebben het programma voorzien van uitgebreide informatie over voorgaande voetbal evenementen.
  WK Voetbal '94 is goedkoop in de breedste zin van het woord. Het draait op vrijwel elke personal computer maar oogt daardoor net zo opwindend als een gemiddelde teletekstpagina. `Binnen 15 minuten geleerd, ook zonder enige ervaring,' roept de omslag enthousiast. Het zal ongetwijfeld waar zijn maar het lijkt zonde van de tijd.
  Aanzienlijk aantrekkelijker maar vijf keer zo duur is de cd-i USA '94 World Cup (aan originele titels kennelijk geen gebrek). Een cd-i is een compact disc die met behulp van een speciale speler op een gewoon televisiescherm vertoond kan worden. World Cup bevat onder meer videofragmenten van historische WK-fragmenten sinds 1966. Verder wordt er uitgebreide informatie gegeven over het spel en alles wat daarbij hoort, zoals bijvoorbeeld de stadions.
  Ook bij deze cd-i kan de kijker de WK-boekhouding bijhouden en de gevolgen van uitslagen zien voor de rest van het toernooi. Bovendien vertelt het schijfje hoe laat wedstrijden gespeeld worden, in zowel de plaatselijke als de actuele tijd.
  Om de vreugde nog verder te verheugen heeft Philips meteen ook een Karaoke Voetbal cd-i uitgebracht. Het is een cd-i met alle populaire voetballiedjes, zoals Hup Holland Hup volgens het karaoke principe. Dat betekent dat de muziek voor bijna 45 gulden niet alleen ten gehore wordt gebracht maar ook de tekst op het zangritme over het televisiescherm rolt. Handig voor wie wel mee wil zingen maar ingewikkelde teksten als `Ole, ole ole' niet kan onthouden.
  Voor wie helemaal niets wil aanschaffen maar toch het toernooiverloop wil volgen heeft de Fifa in samenwerking met een aantal bedrijven op het wereldwijde computernetwerk Internet een speciaal informatiesysteem opgezet. Hierop wordt alle actuele informatie bijgehouden van de wedstrijden, compleet met foto's van de spelers. Het is in principe zelfs mogelijk belangrijke wedstrijdmomenten in herhaling op het computerscherm te bekijken, zoals dat al langer kan met basketball- en honkbalwedstrijden.
  Wie na het bekijken van alle wedstrijden, het bijhouden van de administratie en het luidkeels meezingen van de strijdliederen nog verveeld is, kan zich uitleven op de enorme hoeveelheid computergames die in alle formaten geleverd worden met als onderwerp het voetbalspel. Van eenvoudige Game-Boy tot geavanceerde apparatuur als cd-i kunnen er elektronische voetbalspelletjes in toernooiverband gespeeld worden met als voordeel dat de gebruiker zelf kan bepalen wie er wint. Handig voor als er weer een finale tegen Duitsland gespeeld moet worden. Het enige wat eigenlijk in de stortvloed van elektronisch amusement ontbreekt is een in oranje uitgevoerde computer of televisie. Maar daar kun je ook een spuitbus voor kopen.
 

Francisco van Jole


NB: Deze tekst bestaat uit ongecorrigeerde kopij en is eigendom van Francisco van Jole. Er is geen enkele garantie dat tekst en publikatiedatum overeenstemmen met de gedrukte versie. Gedrukte artikelen zijn op te vragen bij de documentatiedienst van de Volkskrant. Verdere verspreiding of gebruik niet toegestaan zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de auteur.

Geraadpleegde bronnen

Home


1