BBC START MET INTERNET-PROGRAMMA


 
  De BBC gaat haar kijkers toegang geven tot Internet. De Britse televisiezender wil het publiek op die manier laten kennis maken met de voorhoede van de digitale revolutie die zich onmiskenbaar aan het voltrekken is. Daarnaast wordt de komende tien weken op BBC 2 onder de titel The Net een serie programma's uitgezonden die de niet-technisch onderlegde kijker duidelijk moet maken wat de mogelijkheden zijn van datacommunicatie.
  Internet is 's werelds grootste computernetwerk en telt naar schatting meer dan twintig miljoen gebruikers. Het unieke aan het systeem is dat het een onvoorstelbare hoeveelheid informatie bevat en door een ingenieus technisch ontwerp mensen in staat stelt internationaal te communiceren tegen lokale tarieven.
  `De in hoog tempo oprukkende digitale technieken vormen de bron voor de belangrijkste sociale, culturele en politieke veranderingen die op stapel staan. Wij vinden het onontbeerlijk dat de kijker daarvan kennis neemt,' stelt programmamaker John Wyver.
  De eerste aflevering van The Net, die vanavond wordt uitgezonden, handelt over het gebruik van de communicatiemogelijkheden door extreem-rechtse groeperingen. De makers hebben zich daarbij geconcentreerd op Duitsland. Getoond wordt hoe neo-nazi's op deze manier de wetten op de verspreiding van propagandamateriaal omzeilen omdat daarin geen rekening is gehouden met digitale middelen.
  Aan de andere kant zijn er anti-fascistische hackers die digitaal de aanval op de extreem-rechtse computeraars openen. Ze breken in de systemen van de tegenstander in en vernietigen de opgeslagen gegevens.
  De Duitse regering studeert inmiddels op vergaande plannen om het gebruik van computernetwerken voor politieke doeleinden te verbieden. `Het idee heerst dat de regering de hype rond extreem-rechts gebruikt om het net als politiek drukmiddel uit te schakelen,' aldus Wyver. Bovendien koestert de Duitse justitie plannen om het gebruik van cryptografie te verbieden. Dit geheimschrift voor computers maakt het de overheid namelijk onmogelijk om de communicatie tussen burgers af te luisteren. In Nederland is een soortgelijke maatregel in voorbereiding.
  Tegelijk met het programma start de BBC onder de naam Auntie met de exploitatie van een BBS, oftewel bulletin board system, een op consumenten gericht computernetwerk. In zes verschillende steden worden daartoe in totaal meer dan tweehonderd telefoonlijnen geopend. De eerste weken is het gebruik daarvan gratis.
  Vanaf 11 mei kan tegen betaling van een lidmaatschap van 12 pond per maand volledige toegang tot het Internet verkregen worden. De BBC is daarmee de eerste omroep in Europa die dergelijke mogelijkheden biedt. De Amerikaanse nieuwszender CNN maakt al langer gebruik van Internet. In Nederland werkt de VPRO eveneens aan een aansluiting op Internet.
  Het Auntie BBS richt zich in eerste instantie op de educatieve projecten van de omroep. Computeraars kunnen aanvullende informatie opvragen zoals bijvoorbeeld de intregale teksten van uitgezonden programma's. Ook kan er gediscussieerd worden met programmamakers. `Het is voor ons een unieke manier om na te gaan hoe de uitzendingen ontvangen worden bij het publiek.' Volgens Wyver is er nog niet nagedacht over de mogelijkheid om via Internet bijvoorbeeld ook het nieuws van de BBC World Service aan te bieden.
  Om het gebruik van Internet te promoten wordt de BBC Networking Club opgericht met als doel de televisie voor te bereiden op de educatieve mogelijkheden van de toekomst. `Internet zal tegen het einde van deze eeuw de belangrijkste methode voor wereldwijde communicatie zijn,' verklaart Peter Riding, directeur van de club. `Wij helpen mensen om de nodige technologie in de vingers te krijgen en onze gebruiksvriendelijke software stelt ze in staat om deze buitengewone publieke informatiebron ten volle te benutten.' Bij de club zullen ook scholen en andere onderwijsinstellingen aangesloten worden.
  Om overbelasting van de computersystemen te voorkomen zal het aantal beschikbare lijnen steeds worden uitgebreid zodat er een lijn beschikbaar is voor elke dertig clubleden. Ter verduidelijking: bij de Digitale Stad is die verhouding een op de driehonderd.
  Het BBC-programma The Net kan via Internet bereikt worden op het adres the_net@tecc.co.uk voor het sturen van elektronische post aan de makers.
 

Francisco van Jole


NB: Deze tekst bestaat uit ongecorrigeerde kopij en is eigendom van Francisco van Jole. Er is geen enkele garantie dat tekst en publikatiedatum overeenstemmen met de gedrukte versie. Gedrukte artikelen zijn op te vragen bij de documentatiedienst van de Volkskrant. Verdere verspreiding of gebruik niet toegestaan zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de auteur.

Geraadpleegde bronnen

Home


??