de Volkskrant, 8 september 1994


 
 

WERELDOMROEP GAAT HET NET OP


 
  De Wereldomroep Radio Nederland gaat vanaf begin volgend jaar nieuws en achtergrondinformatie verspreiden via het internationale computernetwerk Internet. Begonnen wordt met geschreven informatie maar het is de bedoeling om later complete radiouitzendingen op deze manier te verspreiden. De wereldomroep is daarmee de tweede Hilversumse zendgemachtigde die Internet als medium gebruikt. Begin deze maand startte de VPRO een eigen Internetservice.
  Programmaleider Jonathan Marks is razend enthousiast over de mogelijkheden van het netwerk. `Sinds een jaar kunnen luisteraars ons via Internet elektronische post sturen. Per week ontvangen we nu gemiddeld zo'n achthonderd reacties.' De elektronische post is voor de omroep zelf van praktisch nut. Zo kunnen luisteraars snel reageren op experimenten om het bereik en de ontvangskwaliteit van de zender te verbeteren. Normaal moeten de technici dagen of weken wachten op reacties die per gewone post arriveren. In april leverde een dergelijk experiment tweehonderdvijftig e-mails met ontvangstmeldingen op, waaronder een persoonlijk bericht van een van de topmensen van Apple Computers in Californie, een van de grootste computerbedrijven ter wereld.
  De stap van de Wereldomroep is geinspireerd op de nieuwsdienst die de Amerikaanse zender Voice of America al langer via Internet verzorgd. De Canadese CBC gebruikt het net daarnaast ook nog om radioprogramma's te verspreiden die Internetgebruikers op elk moment van de dag op hun eigen computer kunnnen afluisteren. Volgens Marks is Internet het logische digitale vervolg op kortegolf radio.
  Nederlands nieuws wordt overigens al langer via Internet verspreidt. Zo maakt een groep studenten dagelijks een samenvatting van onder meer de Volkskrant (inclusief de strip) en zijn de pagina's van Teletekst via het netwerk vanaf de hele wereld opvraagbaar.
  Het grote voordeel van het net is dat aan wereldwijde communicatie nauwelijks kosten zijn verbonden. Het overzenden van nieuws uit Canada kost niet meer dan de verbinding van een lokaal telefoongesprek.
  Ook nu al kunnen er Nederlandstalige radioprogramma's beluisterd worden via Internet. In Amsterdam neemt een computer elk uur de nieuswberichten op van de lokale zender Radio Amsterdam en plaatst deze geluidsopname op Internet. Gerbuikers over de hele wereld kunnend ie uitzendingen beluisteren. Deze techniek staat echter nog in de kinderschoenen en werkt in de praktijk alleen op systemen die uitermate snelle verbindingen onderhouden met het computernetwerk. Via een particuliere modemverbinding neemt het ophalen drie minuten nieuws namelijk ruim een kwartier in beslag. Marks is er echter van overtuigd dat de snelel technische ontwikkeling dergelijke mogelijkheden binnen korte tijd onder handbereik van iedere gebruiker zal brengen.
 

Francisco van Jole


NB: Deze tekst bestaat uit ongecorrigeerde kopij en is eigendom van Francisco van Jole. Er is geen enkele garantie dat tekst en publikatiedatum overeenstemmen met de gedrukte versie. Gedrukte artikelen zijn op te vragen bij de documentatiedienst van de Volkskrant. Verdere verspreiding of gebruik niet toegestaan zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de auteur.

Geraadpleegde bronnen

Home


3