KABOUTER-COMPUTERS


 
  Ze worden palmtop-computers genoemd omdat ze zo klein dat ze op een handpalm geplaatst kunnen worden maar die benaming dekt lading niet goed. Kaboutercomputers is een betere betiteling. De toetsenbordjes zijn namelijk zo klein dat het lijkt of de gebruiker moet beschikken over vingers met de doorsnee van een wattenstaafje. In de praktijk is het echter niet zo erg. Weliswaar is het onmogelijk om met tien vingers te typen en is een snelheid van tweehonderd aanslagen per minuut uitgesloten maar er kan mee geschreven worden.
  Die handicap is eigenlijk geen bezwaar. Wie een roman wil schrijven doet dat op een normale computer, de kaboutercomputer is er helemaal niet om teksten te produceren maar om ze te lezen. Het toetsenbord dient alleen maar om wat steekwoorden in te typen waarmee de informatie gezocht kan worden. Dat levert al voldoende plezier op om zo'n apparaat aan te schaffen.
  De gebruiker van een kaboutercomputer is echter veroordeeld tot gniffelende reacties van zijn omgeving. Het digitale horloge en de walkman zijn inmiddels sociaal geaccepteerd maar wie voor het maken van een afspraak een elektronische agenda tevoorschijn haalt wordt meewarig aangekeken. Dat vooroordeel is waarschijnlijk gebaseerd op de bollebozen-sfeer die nog steeds rond computers hangt want een elektronische agenda heeft onmiskenbaar voordelen. Zoals gezegd kan het ding naar afspraken zoeken, houdt het automatisch verjaardagen en andere verplichtingen bij en beschikt het over de onverslaanbare mogelijkheid om afspraken aan te kondigen. Op ieder gewenst tijdstip kan de gebruiker namelijk gewaarschuwd worden voor een naderende gebeurtenis. Met een belletje of piepje maar ook met een speciaal geluid.
  Sommige types bevatten een microfoontje waarmee een paar seconden geluid opgenomen kan worden. Zodat de stem van een collega je bijvoorbeeld kan waarschuwen voor een bespreking of die van je geliefde je 's ochtends kan wekken.
  Groot voordeel van de kaboutercomputer is dat er niet alleen gewaarschuwd wordt voor dingen die de gebruiker moet doen maar ook voor wat hij had moeten doen en nog niet gedaan heeft. Een afspraak die niet nagekomen is verhuist namelijk automatisch mee naar de volgende dag.
  De kaboutercomputer is echter veel meer dan een elektronische agenda. De betere types bevatten een scala aan computerprogramma's waardoor de mogelijkheden alleen maar begrensd worden door de fantasie van de gebruiker. De database bijvoorbeeld wordt meestal gebruikt om een adressenbestand op te slaan. Maar er kan veel meer opgeslagen worden. Een elektronisch receptenboek bijvoorbeeld. Dat scheelt een hoop gezeul op vakantie. Vrijwel niemand neemt een kookboek mee op een kampeertocht terwijl dat juist de tijd is dat uit schaarse ingredienten nog een fatsoenlijke maaltijd samengesteld wordt. Een kaboutercomputer kan echter wel degelijk in de kampeeruitrusting opgenomen worden, het is een soort elektronisch Zwitsers zakmes.
  Wie er een kookboek in stopt kan er bijvoorbeeld ook een woordentolk in laden. Kortom, in een lichtgewicht kaboutercomputer past een halve boekenplank aan naslagwerken. Daarnaast past er bijvoorbeeld een reisplanner in voor alle nationale en internationale vliegtuigverbindingen. Helaas is zoiets nog niet beschikbaar voor de spoorwegen.
  De grote kracht van een kaboutercomputer is dat er nooit over nagedacht moet worden of het ding al dan niet meegenomen wordt. De apparaten zijn zo klein en licht dat ze altijd in een binnenzak of handtasje meegedragen kunnen worden, in tegenstelling tot de wat kloekere draagbare computers.
  De adder onder het gras is dat maar weinig van de bestaande kaboutercomputers deugen. Alle versies die niet op de een of andere - gemakkelijke - manier met een personal computer verbonden kunnen worden zijn waardeloos. Het invoeren van grote hoeveelheden informatie via het pietluttige toetsenbord is immers onbegonnen werk. Bovendien kunnen er dan geen reservekopieen van bestanden gemaakt worden en dat betekent voor een computergebruiker zoiets als dansen op de rand van een vulkaan.
  Onder de vijfhonderd gulden is zo'n apparaat niet te vinden. Tot de betere types behoren de merken Hewlett Packard, Sharp en Psion. De laatste heeft onder meer als voordeel dat de machine ook in een Nederlandstalige uitvoering geleverd kan worden.
  De elektronische agenda's heeft overigens ook wel een nadeel. De data van christelijke feestdagen en andere standaardvakanties zijn er niet in verwerkt. Maar misschien zijn de kaboutercomputers daarom juist wel populair onder workaholics.
 
 

Francisco van Jole


NB: Deze tekst bestaat uit ongecorrigeerde kopij en is eigendom van Francisco van Jole. Er is geen enkele garantie dat tekst en publikatiedatum overeenstemmen met de gedrukte versie. Gedrukte artikelen zijn op te vragen bij de documentatiedienst van de Volkskrant. Verdere verspreiding of gebruik niet toegestaan zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de auteur.

Geraadpleegde bronnen

Home


1