HACKERS VRIJUIT


 
  Twee Eindhovense hackers die in januari 1992 waren gearresteerd wegens het kraken van een computersysteem van de Vrije Universiteit, worden niet gestraft. De rechtbank in Amsterdam verklaarde gisteren kort na aanvang van de rechtszitting de officier van justitie niet ontvankelijk. Justitie heeft volgens de rechtbank te lang getalmd met vervolging en in de voorbije twee jaar nauwelijks tot geen onderzoek verricht. Bovendien hebben de verdachten Harry W. (23) en Rob N. (27) al die tijd onder druk van een mogelijke veroordeling geleefd, wat de carriŠre als informaticus voor een van hen schade heeft toegebracht.
  De twee leden van de Eindhovense hackersclub Time Wasters bekenden hun daden weliswaar maar stelden niet geweten te hebben dat de handelingen strafbaar waren. De tapverslagen van afgeluisterde telefoongesprekken tussen de twee hackers bevestigen die verklaring. De Time Wasters vormen een studentikoos gezelschap dat het kraken van computers tot een soort denksport heeft verheven. Pas vorig jaar maart, ruim dertien maanden na de arrestatie is de wet computercriminaliteit, ontworpen door het Time Wasters ere-lid prof. Franken, in werking getreden die hacken strafbaar stelt. Justitie trachtte de twee daarom veroordeeld te krijgen op valsheid in geschrifte, diefstal, oplichting en vernieling. Door het niet ontvankelijk verklaren is die benadering niet aan de praktijk getoetst. Er loopt nog een soortgelijke zaak tegen de Utrechtse hacker Ronald O. die vier maanden na de Eindhovenaren werd gearresteerd.
  De unieke arrestatie van de twee computerkrakers door het pilotteam computercriminaliteit van de Amsterdamse politie werd destijds gezien als een groot succes voor justitie. De Vrije Universiteit beweerde dat de hackers voor ruim honderdduizend gulden schade hadden aangericht. Twee deskundigen kregen van justitie de opdracht om de schadelijke activiteiten van de twee in kaart te brengen. Beiden gaven de opdracht na enkele maanden terug.
  De twee waren binnengedrongen in een computersysteem, Bronto geheten, van de faculteit aardwetenschappen. De beveiliging van dat systeem stond onder hackers bekend als zwak. Vanuit Bronto maakten de verdachten internationale verbindingen naar andere systemen. Volgens eigen verklaringen van de verdachten zijn daarbij nooit vernielingen aangericht.
 
 

Francisco van Jole


NB: Deze tekst bestaat uit ongecorrigeerde kopij en is eigendom van Francisco van Jole. Er is geen enkele garantie dat tekst en publikatiedatum overeenstemmen met de gedrukte versie. Gedrukte artikelen zijn op te vragen bij de documentatiedienst van de Volkskrant. Verdere verspreiding of gebruik niet toegestaan zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de auteur.

Geraadpleegde bronnen

Home


3