de Volkskrant, 17 februari 1994


 
 

COMPUTERNETWERK VOOR EMIGRANTEN


 
  Computers brengen emigranten een beetje dichter bij het thuisland. Dat is in het kort de opzet van KiWi-netwerk, een computersysteem dat gericht is op het onderhouden van contacten tussen emigr‚s en achterblijvers.
  Het voordeel van computers is niet alleen dat ze veel sneller communiceren dan mensen maar daardoor ook goedkoper als het gaat om internationale gesprekken. Het overzenden van een tekst van drie A4-tjes bijvoorbeeld hoeft niet meer dan een seconde in beslag te nemen. Daar kan geen fax-apparaat of gewone telefoon tegenop.
  Het nadeel van computers is dat er nogal wat technische rompslomp bij dergelijke communicatie komt kijken en veel mensen daar juist een afkeer van hebben. Of er gewoon niets van begrijpen.
  Door dat nadeel weg te nemen hopen de initiatiefnemers van KiWi Netwerk een gouden toekomst tegemoet te gaan. KiWi-net is een klein maar wereldwijd computernetwerk dat zich heeft gestort op de emigrantenmarkt. En naar het zich laat aanzien met succes.
  Het begon een paar jaar geleden toen een van de twee oprichters naar Nieuw-Zeeland emigreerde. Bekend met de mogelijkheden van datacommunicatie onderhielden ze elektronisch contact met elkaar door gewoon met de computer van de een naar die van de ander te bellen.
  `Toen kwamen we op het idee om een computernetwerk op te zetten waar ook anderen gebruik van kunnen maken en zijn dat vorig jaar gestart,' aldus Theo Meijer die vanuit Zoetermeer de Nederlandse tak van KiWi-net leidt. Inmiddels zijn er ook netwerkknooppunten in Canada, de VS, Ierland, Aruba en Curacao. Landen als Zuid-Afrika, Australie en Indonesie moeten snel volgen.
  Een slimme programmeur annex TU-student schreef vervolgens software die er voor zorgt dat gebruikers geen flauw benul hoeven te hebben van datacommunicatie. Een bericht naar Nieuw-Zeeland sturen is daardoor ongeveer net zo makkelijk als gewoon printen. Een keer per dag worden tussen de continenten de berichten uitgewisseld.
  Meijer hoopt dat ook het bedrijfsleven KiWi-net gaat ontdekken. Vooralsnog is het systeem vooral populair bij emigranten. KiWi-net plukt daarbij de vruchten van het feit dat deze mensen elkaar in verenigingsverband kunnen enthousiasmeren. In totaal zijn er nu honderdtwintig abonnees, waaronder een aantal reisorganisaties die het systeem onder meer gebruiken om klanten elektronisch te laten boeken.
  Voor het verzenden van berichten via KIWi-net moet een vast abonnementsgeld van dertig gulden per kwartaal betaald worden. Gebruikers moeten bovendien de speciale software aanschaffen. Voor het overige is het berichtenverkeer vrij van kosten, zolang het tenminste alleen om tekst gaat. Foto's en geluid kunnen weliswaar ook via KiWi-net verstuurd worden maar dat is vrij kostbaar omdat het grote hoeveelheden computergegevens zijn.
 
 

Francisco van Jole


NB: Deze tekst bestaat uit ongecorrigeerde kopij en is eigendom van Francisco van Jole. Er is geen enkele garantie dat tekst en publikatiedatum overeenstemmen met de gedrukte versie. Gedrukte artikelen zijn op te vragen bij de documentatiedienst van de Volkskrant. Verdere verspreiding of gebruik niet toegestaan zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de auteur.

Geraadpleegde bronnen

Home


??