de Volkskrant, 23 augustus 1994


 
 

PTT SLUIT HACK-TIC AF


 
  PTT Telecom heeft gisteren gedurende enkele uren alle telefoonlijnen afgesloten van de stichting die het tijdschrift Hack-Tic uitgeeft. De opmerkelijke afsluiting valt samen met het verschijnen van het jongste nummer van dit `techno-anarchistische' blad. In de uitgave wordt tot in detail uitgelegd hoe de nieuwste chipkaarten van de PTT `nagemaakt' kunnen worden. Daardoor zou het in principe mogelijk zijn om vanuit telefooncellen gratis te bellen. Ironisch genoeg is het juist een betalingsconflict dat als officiele reden voor de afsluiting wordt opgegeven.
  Een woordvoerster van de PTT weigert daarom uit privacy-overwegingen de afsluiting nader toe te lichten. Volgens P. Jongsma van Hack-Tic heeft de stichting een conflict over de juistheid van enkele nota's. `Maar daarover zijn we in onderhandeling en bovendien is de uiterste betalingsdatum nog niet verstreken.' In de loop van de dag werden de verbindingen weer hersteld.
  Het afsluiten van de in totaal 67 telefoonlijnen trof niet alleen de redactie van het tijdschrift maar ook enkele duizenden computergebruikers die via de stichting elektronisch toegang hebben tot het internationale computernetwerk Internet en het Amsterdamse datacommunicatieproject De Digitale Stad. Overigens werd juist deze week een officiele scheiding tussen het tijdschrift en de computernetwerken doorgevoerd.
  Jongsma vermoedt dat de PTT met de afsluiting het tijdschrift wil `terugpesten' voor de publikatie van de fraudetechniek. Helemaal uit de lucht gegrepen lijkt dat vermoeden niet. Een woordvoerder van de Nederlandse Bond van Telecommunicatie-grootverbruikers verklaart desgevraagd dat het normaal gesproken `uitgesloten' is dat de PTT naar het afsluitmiddel grijpt om grote zakelijke klanten tot betalen te dwingen. Hack-Tic genereert jaarlijks een omzet van enkele tonnen aan telefoonverkeer. `Maar voor ons is het geen grootverbruiker,' aldus de PTT-woordvoerster die ontkent dat er een relatie is tussen de afsluiting en het verschijnen van het blad. Tegen de gratis-bellentruc heeft het bedrijf begin deze maand reeds maatregelen getroffen.
 
 

Francisco van Jole


NB: Deze tekst bestaat uit ongecorrigeerde kopij en is eigendom van Francisco van Jole. Er is geen enkele garantie dat tekst en publikatiedatum overeenstemmen met de gedrukte versie. Gedrukte artikelen zijn op te vragen bij de documentatiedienst van de Volkskrant. Verdere verspreiding of gebruik niet toegestaan zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de auteur.

Geraadpleegde bronnen

Home


1