DIGITALE DISTRIBUTIE VAN FILMS


 
  De dagen van de filmblikken zijn geteld. Althans als het aan de Amerikaanse telecommunicatiebedrijven Pacific Bell en Alactel ligt. Gisteren maakten zij in San Francisco de plannen bekend om een proef uit te voeren met de distributie van films via glasvezelverbindingen. Die techniek maakt het rondzenden van filmkopien naar de bioscopen overbodig.
  `De huidige methode om films te kopieren en verzenden films is achterhaald', stelt Pacific Bell. `De onvermijdelijke overgang van 35 millimeter film naar de distributie in digitale vorm is net zo belangrijk als de overstap van zwart-wit naar kleurenfilm.'
  Om de plannen van Atalantic Bell te kunnen realiseren moeten er nog een aantal grote technische obstakels overwonnen worden. Weliswaar is het reeds mogelijk om televisiebeelden over het telefoonnet te sturen maar met film is dat minder gemakkelijk omdat er veel hogere eisen aan de beeldkwaliteit worden gesteld. Dat leidt er toe dat het digitaliseren van een enkele film een enorm computerbestand oplevert. Groter dan bijvoorbeeld het internationale vluchtreserveringssysteem dat de luchtvaartmaatschapijen in gebruik hebben en wat een van 's werelds grootste computerbestanden is.
  De omvang van zo'n gedigitaliseerd bestand kan gereduceerd worden door compressietechnieken. Critici wijzen er echter op dat die compressie kwaliteitsverlies tot gevolg zal hebben. Een ander probleem is de vertoning van de film. Voor projecteren van digitale films is speciale appartuur vereist. De films moeten in het theater zelf op high-definition video vastgelegd worden.
  Een ander probleem is dat de betrokken theaters een aansluiting moeten hebben op een glasvezelnetwerk. Allen via de glazen `draden' kunnen enorme hoeveelheden gegevens met hoge snelheid getransporteerd worden. Tegenwoordig zijn snelheden van 2.5 gigabit per seconde mogelijk. Dat is een hoeveelheid informatie met de omvang van vijf volbespeelde audio-cd's.
  Als de methode gerealiseerd kan worden is het echter buitengewoon aantrekkelijk voor de filmindustrie. Zo is er geen financiele belemmering meer voor het aantal kopien waarin een film in roulatie kan gaan. Een digitale film kan vrijwel zonder kosten eindeloos gekopieerd worden. Radiouitzendingen worden reeds op een vergelijkbare manier gedistribueerd. Naast films wil Bell Atlantic ook live reportages vanuit Hollywoord langs deze weg gaan distribueren.
 
 

Francisco van Jole


NB: Deze tekst bestaat uit ongecorrigeerde kopij en is eigendom van Francisco van Jole. Er is geen enkele garantie dat tekst en publikatiedatum overeenstemmen met de gedrukte versie. Gedrukte artikelen zijn op te vragen bij de documentatiedienst van de Volkskrant. Verdere verspreiding of gebruik niet toegestaan zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de auteur.

Geraadpleegde bronnen

Home


??