de Volkskrant, 10 september 1994


 
 

VPRO VEROORZAAKT FILE OP HET NET


 
  De eerste stappen van de VPRO in de digitale wereld hebben voor de nodige problemen gezorgd. De transatlantische netwerkverbinding tussen Nederland en de Verenigde Staten raakte overbelast evenals de telefooncentrale van de omroep. NLnet, een van de Nederlandse Internetbeheerders wil maatregelen nemen om verdere ontregeling van de digitale diensten te voorkomen. De omroep is deze maand gestart met een reeks experimenten en programma's om de gevolgen van de digitale revolutie te verkennen.
  De problemen met de transatlantische computerverbinding van Nlnet, die het particuliere en commerciele Internetgebruik verzorgt, ontstonden naar aanleiding van het zondag uitgezonden televisieprogramma De Opmars. Daarin werd getoond hoe het mogelijk is om via Internet een internationale video-conferentie te houden. De programmakers vertelden echter niet dat particulier gebruik van deze techniek tot enorme `files' op de digitale snelwegen leidt. Het overzenden van beeld en geluid vreet namelijk transportcapaciteit. Bij een particuliere modemverbinding veroorzaakt dat eenzelfde opstopping als wanneer een drukke zesbaans-autosnelweg plotseling overgaat in een landweggetje.
  Nlnet heeft de afgelopen week een aantal malen dergelijke videoverbindingen rucksichtlos moeten afbreken om de weg vrij te maken voor het reguliere netwerkverkeer. De organisatie wil nu op korte termijn het particuliere gebruik van deze techniek verbieden. Drs. Hans Pronk van de Rotterdamse Erasmusuniversiteit die de techniek in het programma demonstreerde, stelt dat hij tijdens de opnames voor dergelijke gevolgen heeft gewaarschuwd. Die mededeling is echter niet in het programma opgenomen. De redactie van De Opmars spreekt van een fout veroorzaakt door onervarenheid.
  De vrees voor overbelasting van het net is een van de redenen waarom dergelijke geavanceerde methodes nog nauwelijks aandacht in de media krijgen. Hetzelfde geldt bijvoorbeeld voor de mogelijkheid om via Internet tegen lokaal tarief `gewone' internationale telefoongesprekken te voeren door het toestel te verbinden met de computer. Technisch is dat mogelijk maar de toepassing legt al het overige netwerkverkeer plat.
  Sinds vorige week biedt de VPRO aan particulieren de mogelijkheid om via een computer het wereldwijde computernetwerk Internet te verkennen. De omroep vergat echter de vijftien daarvoor beschikbaar gestelde telefoonlijnen los te koppelen van de eigen telefooncentrale met als gevolg dat alle computeroproepen werden doorgeschakeld naar de spraaklijnen. Donderdag adverteerde de VPRO in deze krant om voor het ongemak te waarschuwen: `Er zijn nog 3.011 wachtenden voor u.'
  De Internetservice van de VPRO wordt gemiddeld vijftienhonderd keer per dag benaderd. Voor Nederlandse begrippen is dat redelijk succesvol. Ter vergelijking: De digitale exposities van het Parijse Louvre-museum bijvoorbeeld worden wereldwijd dagelijks door circa vijftigduizend mensen via Internet opgevraagd.
  De belangstelling voor de cd-rom die de omroep in het kader van de `digitale maand' heeft uitgebracht is groot. Inmiddels zijn er drieduizend exemplaren besteld. De cd-rom blijkt in de praktijk hoge eisen te stellen aan de apparatuur. De omroep ontving ook daarover de afgelopen week - voor zover mogelijk - telefonische klachten omdat voor de vereiste specificaties in advertenties niet wordt gewaarschuwd.
 
 
 

Francisco van Jole


NB: Deze tekst bestaat uit ongecorrigeerde kopij en is eigendom van Francisco van Jole. Er is geen enkele garantie dat tekst en publikatiedatum overeenstemmen met de gedrukte versie. Gedrukte artikelen zijn op te vragen bij de documentatiedienst van de Volkskrant. Verdere verspreiding of gebruik niet toegestaan zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de auteur.

Geraadpleegde bronnen

Home


3