CRYPTOVERBOD STUIT OP VERZET


 
  De plannen om cryptografie te verbieden stuiten op grote weerstand onder computergebruikers en technici. Cryptografische coderingstechnieken waarmee digitale informatie voor buitenstaanders onherkenbaar wordt gemaakt, vormen juist de enige manier om gegevens tegen misbruik te beveiligen, menen deskundigen. Gisteren werd bekend dat in een voorontwerp van de wet op cryptografie sprake is van een totaal verbod op het gebruik van geheime digitale coderingen. Daarmee moet voorkomen worden dat criminele organisaties hun informatie met deze technieken kunnen verbergen. Alleen cryptografische apparatuur en software waarvan de overheid de `moedersleutel' bezit, zouden nog toegestaan zijn. Cryptografie wordt echter op grote schaal voor legale doeleinden toegepast en de verwachting is dat het gebruik in de toekomst alleen maar zal toenemen.
  `Een dergelijke maatregel maakt het beschermen van gegevens onnodig moeilijk. Terwijl bijvoorbeeld in de wet op de persoonsregistratie een cryptografische beveiliging juist vereist wordt. Het is niet duidelijk wat de overheid nu precies wil,' constateert E. Zegwaard van Surfnet, het landelijk academisch computernetwerk.
  Deskundigen zien problemen opdoemen bij de handhaving van de eventuele wet. Moderne communicatiemiddelen maken het praktisch onmogelijk de verspreiding van cryptografische computerprogramma's tegen te gaan. Bovendien levert het gebruik van een breed scala aan beschikbare cryptografische middelen juist een extra beveiliging op.
  De plannen kunnen ook problemen opleveren voor omroepen die gebruik maken van zogenaamde pay-per-view systemen, waarbij programma's gecodeerd uitgezonden worden. Dergelijke uitzendingen worden door kijker bekeken en betaald met behulp van een soort elektronische credit card die cryptografische software bevat. `Een verbod vormt ongetwijfeld een belemmering voor de toepassing van deze techniek,' aldus een researchmedewerker van Philips. `De codesleutels worden voortdurend op grote schaal veranderd om fraude te voorkomen. Het gaat daarbij om miljoenen gegevens. Het is niet duidelijk hoe die dan steeds aan de overheid overlegd moeten worden.'
  Op de Nederlandse tak van Internet, het internationale computernetwerk, verschenen gisteren verscheidene oproepen om tegen het plan te protesteren.
  Het voorontwerp is een ambtelijk stuk dat nog door het kabinet moet worden goedgekeurd. Het ligt echter in de bedoeling de wetswijziging nog voor de komende verkiezingen aan de Tweede Kamer aan te bieden.
 
 

Francisco van Jole


NB: Deze tekst bestaat uit ongecorrigeerde kopij en is eigendom van Francisco van Jole. Er is geen enkele garantie dat tekst en publikatiedatum overeenstemmen met de gedrukte versie. Gedrukte artikelen zijn op te vragen bij de documentatiedienst van de Volkskrant. Verdere verspreiding of gebruik niet toegestaan zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de auteur.

Geraadpleegde bronnen

Home


??