OVERHEID WIL VERBOD CRYPTOGRAFIE


 
  De overheid wil het beveiligen van digitale gegevens door middel van codering, de zogeheten cryptografie, wettelijk gaan verbieden. Dit blijkt uit het nog niet openbare voorontwerp dat onderdeel is van de wijziging van de Wet op de Telecommunicatievoorzieningen. Vandaag vergadert de vaste Kamercommissie voor Verkeer en Waterstaat over de wet. Het ligt in de bedoeling de wijzigingen nog voor de verkiezingen door te voeren.
  Op deze manier willen justitie en de veiligheidsdiensten een halt toe roepen aan het gebruik van deze methodes door criminele en staatsgevaarlijke organisaties. Cryptografie wordt steeds vaker toegepast om telefoon, fax- en dataverkeer onafluisterbaar te maken. De overheid wil cryptografie alleen toestaan met een speciale vergunning. In die gevallen moet de gebruikte code aan de opsporingsinstanties bekendgemaakt worden.
  In de praktijk betekent de wet echter een ingrijpende beperking van burgerlijke vrijheden. De staat krijgt daarmee in principe controle over alle digitale gegevens die een burger tot zijn beschikking heeft. `Het is alsof de overheid mensen verbiedt een slot op hun huis te hebben, tenzij de politie over een moedersleutel beschikt,' aldus een deskundige die anoniem wil blijven. Ingewijden vrezen dat de wet min of meer geruisloos ingevoerd gaat worden als onderdeel van een veel groter pakket wijzigingen.
  De wet kent hoogstwaarschijnlijk ook economische gevolgen. Het bedrijfsleven is voor de beveiliging van gegevens grotendeels aangewezen op cryptografie. Het ministerie van Economische Zaken heeft daarom een onderzoek laten uitvoeren naar de mogelijke gevolgen van een verbod. De resultaten daarvan zijn nog niet bekend.
 

Francisco van Jole


NB: Deze tekst bestaat uit ongecorrigeerde kopij en is eigendom van Francisco van Jole. Er is geen enkele garantie dat tekst en publikatiedatum overeenstemmen met de gedrukte versie. Gedrukte artikelen zijn op te vragen bij de documentatiedienst van de Volkskrant. Verdere verspreiding of gebruik niet toegestaan zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de auteur.

Geraa dpleegde bronnen

Home