ALT.TASTELESS


 
  Wie denkt te beseffen wat het begrip `smakeloos' inhoudt moet eens een kijkje nemen in een van de meest bizarre uithoeken van Internet, het grootste computernetwerk ter wereld. De newsgroup alt.tasteless is een elektronisch ontmoetingspunt voor een groep verdorven geesten in wiens gezelschap de cult-schrijver Charles Bukowski en markies De Sade ongetwijfeld zouden afsteken als toonbeelden van fatsoen.
  In alt.tasteless wordt alles besproken wat niemand in gezelschap durft te zeggen. Poep en pies vormen een vast onderdeel van het dagelijks menu maar ook het fantaseren over seks met lijken, het mishandelen van epileptici, het schennen van elk denkbaar heiligdom en het genot van braken, om maar een paar voorzichtige voorbeelden te noemen. Een recente discussie gaat over de meest `creatieve' manier om een kat om het leven te brengen. De voorkeur gaat namelijk uit naar het mishandelen van dieren met een hoge aaibaarheidsfactor.
  Alt.tasteless is de ultieme subcultuur in een gebied dat nog nauwelijks een offici‰le cultuur heeft: cyberspace, de wereld van de elektronische communicatie. De newsgroup, een soort openbaar prikbord, maakt eens te meer duidelijk dat Internet veel meer is dan een computernetwerk, het is de wereldwijde Hyde Park Corner van de 21ste eeuw.
  De newsgroup wordt naar schatting door honderdduizend verziekte geesten gevolgd (het aantal actieve contribuanten is overigens een fractie daarvan) en volgens eigen zeggen heeft een enquˆte twee jaar geleden uitgewezen dat de gemiddelde leeftijd van de lezer 27 is.
  Een van de favoriete fantasie‰n van de lezers is het zogeheten squicking, een vorm van seks die binnen de groep zelf is bedacht en in de meest voorzichtige omschrijving neerkomt op het hebben van gemeenschap met de hersens van je partner. De benaming is afgeleid van het geluid dat daarbij wordt voortgebracht: squick, squick.
  Maar het draait niet alleen om sex. Ook voedsel krijgt de nodige aandacht. Het lievelingsvoedsel van de smakelozen is Vegemite, een stroperig Amerikaans gist-extract dat veel overeenkomst vertoond met het hier verkrijgbare Marmite, een soort eetbare Maggi. De discussie gaat er onder meer over welke van de twee types het beste is. `Het spul heeft een ongekend overheersende smaak. Wat je daarna ook nog eet, altijd blijft de smaak van Vegemite overheersen,' aldus een van de deskundigen.
  Naast teksten wisselen de leden met elkaar ook plaatjes uit van bijvoorbeeld medische operaties - bij voorkeur urologische - en sturen ze elkaar zelfs `verrassende' postpakketten toe met Kerstmis. Enthousiast meldt een lezer dat hij een computerfilmpje heeft gezien van een dode walvis die met dynamiet wordt opgeblazen. `Ik stel het zo snel mogelijk aan jullie beschikbaar.'
  Alt.tasteless lijkt een permanente verkenning naar de ultieme grenzen van de vrijheid van meningsuiting. Doel van de gebruikers is de rest van de wereld te shockeren en elkaar te overtreffen in grenzeloosheid. Dat lukt aardig. Zelfs met het besef dat alles eigenlijk alleen maar geschreven wordt om de lezer op de kast te krijgen, missen de bijdragen hun uitwerking niet.
 

Francisco van Jole


NB: Deze tekst bestaat uit ongecorrigeerde kopij en is eigendom van Francisco van Jole. Er is geen enkele garantie dat tekst en publikatiedatum overeenstemmen met de gedrukte versie. Gedrukte artikelen zijn op te vragen bij de documentatiedienst van de Volkskrant. Verdere verspreiding of gebruik niet toegestaan zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de auteur.

Geraadpleegde bronnen

Home


3