DOMAINE DE BELLEVUE

Start Het domaine De wijn Nieuws gastenboek

Deze webstek is nog in aanleg. Klik gerust, maar nog niet alles zal goed werken.

Onze verontschuldigingen daarvoor (wij geven de schuld aan de computer)

Start
Omhoog

Druivenrassen

De wijngaard heeft de status van Vin de Pays d´Oc. Een deel ervan komt volgend jaar mogelijk in aanmerking voor de hoogste wijnstatus AOC Côtes de la Malepère. Dit afgebakende wijngebied heeft nu nog de VDQS-rang, vin Délimités de Qualité Superieure, wat weer een rang hoger is dan de Vin de Pays.  Precies 31 dorpen, waaronder Arzens in de provincie de Aude vallen er onder.
De naam `Malepère´ is een verbastering van `malos pierres´, een woord uit de taal van oc, wat zoveel betekent als `slechte stenen´, vermoedelijk omdat de rotsbodems in deze streek zachter bleken dan gedacht.


Domaine de Bellevue: rechts chardonay, links cabernet franc

De Malepère afficheert zich graag als een wijngebied dat zowel wordt beïnvloed door het warme mediterrane klimaat als het koelere Atlantische klimaat dat westwaarts heerst.
De verordeningen van de VDQS zijn tamelijk strikt, en dat wordt straks met een AOC nog meer rigide. Ingewikkeld is het bovendien.
Het komt er op neer dat de rode wijn voor meer dan helft moet zijn gemaakt uit merlot. De andere twee belangrijke rassen zijn cabernet franc en côt. Rode wijn moet voor minstens 20% uit deze twee rassen bestaan, samen òf afzonderlijk. Deze drie rassen zijn allen bekend uit de Bordeaux-streek, maar ook dichterbij in de Cahors
Voor de overige dertig procent is er een scala aan mogelijkheden. De bekende cabernet-sauvignon-druif wordt toegepast, maar ook meer mediterrane rassen als grenache en cinsaut.
Deze laatste twee vormen ook de hoofdmoot voor de rosés. Ook cabernet franc belandt in de rosé.
Witte wijn komt hoofdzakelijk als vin de pays voor. Chardonnay is de bekendste. De roots van dit druifje liggen in de Bourgogne, waar ze dikwijls in peperdure eikenhouten vaten worden opgelegd. Daarnaast is er een zeer smakelijk en aromatisch regionaal ras, chasan, een kruising tussen chardonnay en een lokale variëteit.
De wijn zijn 2 tot 3 jaar houdbaar. Afhankelijk van het wijnmaakprocédé is dat voor rode wijn soms wat langer. Vast staat in elk geval dat het geen wijn is die na jarenlang verblijf in een kelder sterk verbetert.

CHARDONNAY
Onze wijngaard bestaat als gezegd uit bijna 7,5 hectare druiven. Ongeveer driekwart hectare van de wijngaard is aangeplant met chardonnay, het ras waar cave La Malepère een uitstekende witte wijn van maakt. En, surprise, ze maken ook een méthode traditionelle, een frisse `bubbeltjeswijn´. Op resterende 6,5 hectare staan drie rode druivenrassen, vooral merlot en verder cot (malbec) en cabernet franc. In de toekomst willen we op nieuwe stukken wijngaard ook andere druivenrassen aanplanten, mogelijke mediterrane druiven, en misschien ook wel iets heel anders.
Dat is uiteraard afhankelijk van nader onderzoek naar de potentie van de grond en de visie van experts. Ook de hoogte (300 meter) speelt een rol. Het lijkt er te fris voor bijvoorbeeld  cabernet sauvignon.

MERLOT

Enkele kwalificaties van merlotdruiven, uit het prachtboek “ontdek de wereld van de wijn” van `wijngoeroe´ Hubrecht Duijker. Merlotdruiven bevatten iets meer suiker (afhankelijk uiteraard van de hoeveelheid zon), wat na de vergisting kan resulteren in een hoger alcoholgehalte. Ze bevatten iets minder tannine, de wat bittere stof die je proeft als je een druivenpit doorbijt of op een schil kauwt. Tannines zijn niettemin belangrijk want ze geven de wijn kracht en dikwijls ook potentie om zich ontwikkelen. Merlotdruiven rijpen sneller en zijn daarom geschikt voor de wat grotere hoogte. In het najaar voor de oogst zijn ze daarmee ook minder kwetsbaar voor regen en hagel.  Daar staat tegenover dat ze in het voorjaar eerder vrucht zetten en daarmee gevoeliger zijn voor nachtvorst. Het ras heet ook gevoelig voor plantenziekten als meeldauw.
De naam merlot zou volgens historici afkomstig kunnen zijn van merle (merel). Vanwege de vroegrijpheid van de druif vallen de vogels er het eerste voor.
Kenmerkende aroma´s: donker fruit als zwarte bessen, bramen, kersen en vijgen. Ook kwalificaties van laurier (drop) en een scala van diergeuren (leer, bont) vallen merlot ten deel. En wat te denken van `een bos in herfst, met gevallen bladeren en kreupelhout'?

CABERNET FRANC
Cabernet Franc wordt gezien als het suffe broertje van cabernet sauvignon, want iets lichter van kleur, lager tanninegehalte en minder noblesse, aldus Hubrecht Duijker. Maar vanwege zijn geur, fruitigheid en productiviteit wordt de druif toch veel aangeplant. Net als merlot rijpt cabernet franc vroeger en is het vlijtig druifje dus geschikt voor een koeler klimaat op wat grotere hoogte. In de Bordeaux is het een `steundruif´ in de melange van cabernet sauvignon en merlot. In de Loire streek, nabij Tours wordt 100% cabernet francwijn gemaakt, bijvoorbeeld in Bourgeuil.
Kenmerkende aroma´s: zwarte bessen, rood fruit als aardbeien, frambozen, “niet zelden iets van potloodslijpsel en frequent plantaardige elementen als aardappelschil, groene paprika en florale tonen (viooltjes)”. Alstublieft! En we zijn er nog niet: “Sommige wijnen kunnen ook iets hebben van koffie, chocolade en enigszins aardse aspecten.”

COT
De derde rode variëteit is cot, de oorspronkelijke naam van malbec, die het zeer goed doet in Argentinië. In Bordeaux is het ook een ondersteunende druif, in Cahors is het de bepalende druif. Het leidt tot volle wijn met kruidige fruitigheid, veel kleur (zwart!) en rijpingspotentieel. De lijst van aroma´s komen sterk overeen met Cabernet franc.

 

Aan de inhoud van deze website kunnen geen rechten worden ontleend. Voor technische opmerkingen en vragen neem contact op webmaster Marc van den Broek Copyright (c) 2005, Domaine de Bellevue  datum laatste aanpassing: 18-mrt-2007