Draverijen op grasbaan Aduard gaan door

(Uit: Nieuwsblad van het Noorden, zaterdag 13 november 1999)

Na zestien jaar weer een koers in Aduard op de drafkalender.

ADUARD -Op de eerste woensdag van juni 2000 zal er na zestien jaar weer een paardenkoers verreden worden op de grasbaan in Aduard. De stichting Nederlandse Draf- en Rensport (NDR) zet de koers op de drafkalender voor het nieuwe seizoen. Aduard is de eerste kleine drafbaan die weer opengesteld wordt voor paardenraces in de provincie Groningen. Deze week zijn de gemeente Zuidhorn en de NDR tot overeenstemming gekomen met de Stichting Motorsport in Aduard over het gezamelijk gebruik van de voormalige drafbaan.

(Van onze verslaggeefster KARIN ZWAAN)

Stichting Motorsport organiseert iedere zomer grasbaanraces in Aduard. De combinatie van paardenhoeven en motoren wordt volgend jaar uitgeprobeerd.

Voorzitter R. Homan van de stichting Motorsport heeft er alle vertrouwen in dat de belangen van de grasbaanraces voorop staan. "Het is een proef, we hebben goede afspraken gemaakt. Pas als de draverij voorbij is kun je zien wat het resultaat is. Volgens de NDR zal die schade zo minimaal zijn dat het geen problemen zal opleveren."

Wethouder R. Hielema van sport van de gemeente Zuidhorn is ingenomen met dit resultaat. "De aanvankelijke scepsis van de stichting Motorsport is wat weggenomen. We hebben afgesproken dat de draverij doorgaat maar dat er minimaal vijf weken tussen de paardenkoers en de grasbaanrace zit. Want er bestaat nog steeds enige angst voor vernieling van de baan. Het moet ook als een proef worden gezien."

Het plan om de draverijen op de grasbaan van Aduard in ere te herstellen ontstond enkele weken geleden vanuit de NDR. De stichting Motorsport voorzag echter problemen voor de grasbaanraces die een grote uitstraling naar heel Europa hebben. De baan zou dermate beschadigd kunnen worden door de paardenhoeven dat het houden van motorraces onverantwoord zou zijn. Deze week is tijdens een bijeenkomt van NDR, gemeente, stichting Motorsport en andere organisaties de knoop doorgehakt. Het gezelschap heeft de baan ter plekke bekeken. Volgens Hielema was de delegatie van de NDR zeer enthousiast over de locatie. De NDR wil zelfs kijken of het mogelijk is om na de grasbaanrace op 15 juli nog een paardenkoers te organiseren in de zomer van 2000. Daarvoor zal de kwaliteit van de baan op dat moment worden gecontroleerd.

Bij de bijeenkomst waren ook twee leden van de voormalige harddraverijvereniging Aduard. Zij zijn bereid kennis en informatie beschikbaar te stellen maar willen niet zelf weer de organisatie van draverijen op zich nemen. Hielema: "Wat er precies mis is gegaan is met helernaal duidelijk. Maar ze hebben blijkbaar het gevoel dat ze destijds aan de dijk zijn gezet door de NDR." Volgens Hielema is de situatie nu heel anders. "De huidige NDR staat echter veel dichter bij de dravers en de besturen. Dat haalt het oude zeer natuurIijk niet weg." In 1984 werd de laatste paardenkoers verreden op de baan in Aduard. De harddraverijvereniging kon het financieel niet langer bolwerken. In het topjaar maakte de totalisator op de drafbaan van Aduard een jaaromzet van 1 miljoen gulden.

De gemeente gaat kijken of de organisatie van de paardenkoers ondergebracht kan worden bij een bestaande club. "Bijvoorbeeld de vereniging voor paardensport in Zuidhorn of de Abdijruiters in Aduard", aldus Hielema.

Terug naar Aduard in het Nieuws