Arbeidsomstandigheden

Laagstbetaalden in de knel door eis flexibiliteit

door Daan van Seventer

De laagstbetaalden moeten wel flexibel zijn, maar hebben weinig invloed op hun rooster en nauwelijks carrièremogelijkheden.

Dit blijkt uit onderzoek van Stichting Loonwijzer op basis van een enquête op www.tijdwijzer.nl die zo'n 26000 mensen hebben ingevuld.

Agnes Jongerius, vice-voorzitter van de FNV, acht het onderzoek van belang voor de cao-onderhandelingen. ,,De onderhandelaars nemen dit zeker mee.' Bovendien sterkt het haar verzet tegen de door de werkgevers verlangde herinvoering van een veertigurige werkweek. ,,Laten we die knelpunten eerst opruimen voordat we het gaan hebben over veertig uur.'

Jongerius, de beoogde opvolger van FNV-voorzitter De Waal, benadrukt dat het niet alleen in het belang is van de werknemers om de knelpunten op te lossen. ,,Vaak zie je slechte afstemming van bijvoorbeeld ict, het niet goed inwerken van uitzendkrachten, en slechte afstemming tussen afdelingen. Veel mensen blijken daarover ontevreden en het leidt tot een hoge werkdruk.' Betere afstemming zou niet alleen het personeel plezieren, maar ook de productiviteit verhogen.

Onderzoeksbureau Regioplan heeft op basis van de enquête samen met Loonwijzer zes knelpunt-cao's geselecteerd. Het bleek dat er meer dan elders problemen zijn bij supermarkten, in de horeca, de beveiliging, de installatie en afbouw, het wegtransport en op de basisschool.

Vakkenvullers in de supermarkt moeten vaak onverwacht overwerken. Horecapersoneel kan uit tijdgebrek zelf niet lunchen. Beveiligers zijn door overwerk laat thuis, maar als zij vakantie willen doet de werkgever moeilijk. Veel vrachtwagenchauffeurs werken op een dag meer dan elf uur, ondanks een verbod in de cao. In de supermarkt lijkt de prijzenslag te worden betaald door de werknemers. Zij vrezen hun baan te verliezen.

Jongerius noemt het 'treurig' dat werkgevers in vooral deze sectoren vaak eenzijdige flexibiliteit verwachten van het personeel: De baas bepaalt wanneer je werkt, dat je moet overwerken en dat je geen lunchpauze kunt nemen. Daarbij komt dat er weinig carrièreperspectief is voor het laagopgeleide personeel. Een van de remedies ligt volgens Jongerius voor de hand. ,,Je zou iets moeten doen aan scholing. Dat geeft hun een kans op de arbeidsmarkt.'

Verschenen in: Trouw, 2005
copyright daan van seventer
terug <