SWiSH
Copyright © 't webhulpje, Nederland Alle rechten voorbehouden. Niets van deze elektronische uitgave mag worden verveelvoudigd, opgeslagen in een geautomatiseerd gegevensbestand, of openbaar gemaakt, in enige vorm of op enige wijze, hetzij elektronisch, mechanisch, door fotokopieën, opnamen, of op enige andere manier, zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de uitgever en/of de beheerder van deze website.


Het Begin

.:. Ik ga jullie een beetje wegwijs maken in het op Flash gebasseerde programma: SWiSH 2.0. Als U zich afvraagt: Waarom SWiSH en geen Flash??, dan is die vraag makkelijk te beantwoorden. SWiSH is eigenlijk bedoeld voor mensen die geen hout van Flash begrijpen, of niet kunnen betalen. Voor mijzelf ging de eerste regel op en toen ben ik begonnen met SWiSH. Ik heb SWiSH gebruikt als tussenstap. Veel oefenen, nutteloze dingetjes maken, en uitproberen hebben ervoor gezorgd dat ik nu bijna alles met SWiSH kan. Daardoor ben ik nu meteen gemmideld met Flash. Als U Flash goed begrijpt, dan heeft U SWiSH niet nodig. Je moet SWiSH volgens mij echt zien als tussenstap en niet als "alles". SWiSH is wel een goede basis, want de makkelijkere dingen, leer je in no-time en de ietsjes moeilijkere dingen, krijg je ook al vrij snel onder de knie.

Voordat U met de echte lessen kunt beginnen, moet U natuurlijk eerst het programma downloaden. U kunt dit vinden op deze site: SWiSHzone

TMMK


Wegwijs in SWiSH

Allereerst opent U het programma. Je krijgt nu (ongeveer) dit beeld:


Laten we een nieuw filmpje maken: File -> New

Rechtsonder hebben we nu (ongeveer) dit schermpje:


In dit schermpje kunnen we het een en ander instellen. Zo zien we de width (breedte) van het filmpje, de height (hoogte) van het filmpje en Background Color. We kunnen ook dingen veranderen aan de grid, maar daar zijn we nog neit aan toe.

Laten we de width instellen op 200. En de height op 30. De background color stellen we in op geel met de code: "FF FF 00".

We gaan nu wat tekst invoegen: Insert -> Text

We krijgen nu een zgn. "Floating Layer". Dat wil zeggen dat het een beweegbare layer is. Een layer moet je zien als een "plak", die je op de rest ligt. We kunnen hem ook van plaats veranderen, dmv. Rechtermuisklik op de layer -> Order

In die Floating Layer, staat het woord tekst. Zoals je kunt zien is het rechtsonder menu veranderd. We kunnen hier allemaal dingen invullen voor de tekst. Het lettertype, de kleur, de grootte, en natuurlijk welke tekst het moet worden.

We kunnen ook nog meer dingen veranderen. We hebben nu een vreemde balk bovenaan met allemaal rechthoekjes, en een balk links met allemaal bestanden in een soort mappen. Laat ik eerst even zeggen wat het linkse menu doet. In het linkermenu, staan alle "onderdelen" van je filmpje. We kunnen hier veel inderdelen veranderen, door met onze rechtermuisknop op een onderdeel te klikken , en op een van de mogelijkheden te klikken. Je kunt via dit menu ook onderdelen deleten.
Dit doe je alsvolgt: Rechtermuisknop -> Delete object.

De balk rechtsboven met kleine rechthoekjes, noemen we de timeline. Als er meerdere bewegende objecten in je filmpje zitten, zijn er eigenlijk allemaal hele kleine plaatjes achter elkaar in je filmpje. Je kunt dmv. die timeline dingen invoegen in 1 beeldje. Als je dus echt mooie grafische dingen wilt maken, ben je genoodzaakt de timeline vaak te gebruiken.

Dit was alweer les 1. Je zou nu de volgende tutorials van SWiSH goed moeten kunnen begrijpen.

_
|(\/)(\/)|<

©Copyright 2001-2002 Webhulpje.nl, The Mysterious MK.