Publicaties van CONTRAST Advies - Milieu


Kostprijsvergelijking tussen verschillende reinigingssystemen in de stomerijbranche

Onderzoek in opdracht van Greenpeace Nederland

door Hans Heerings, CONTRAST Advies


Amersfoort, 19 augustus 1998


Inhoudsopgave

1. Inleiding
2. Methodiek en kostprijsberekening
3. Conclusies

Noten

Bijlage I. Uitgangspunten en vooronderstellingen kostprijsvergelijking reinigingssytemenbr> Bijlage II. Onderverdeling kostprijzen


1. Inleiding

In deze studie is een berekening gemaakt van de kostprijzen voor het professioneel reinigen van bovenkleding in vijf reinigingssystemen. Deze systemen maken gebruik van verschillende oplosmiddelen. Het gaat om reiniging in Per, KWL(1), Water (het zogenaamde Nat-reinigen), vloeibaar CO2, en in het oplosmiddel Rynex.

Greenpeace Nederland gaf opdracht tot deze studie om meer inzicht te krijgen in de financiële aspecten van een mogelijke omschakeling van de bedrijfstak van Per-reiniging naar alternatieve reinigingssytemen die de gezondheid en het milieu minder belasten, met name naar Nat-reiniging. De discussie over de noodzaak van deze omschakeling vindt onder meer plaats tegen de achtergrond van de Algemene Maatregel van Bestuur die het Ministerie van VROM dit jaar nog bekend zal maken. Naar verwachting kan een belangrijk deel van de bedrijven in de branche niet voldoen aan de strengere criteria voor emissie en immissieconcentraties van Per die de AmvB zal stellen.

Parallel aan deze studie heeft de Chemiewinkel Groningen een onderzoek uitgevoerd naar de stand van zaken in de technologische ontwikkeling van een aantal reinigingssystemen die als alternatief voor Per-reiniging worden gezien alsmede naar de stand van zaken met betrekking tot de gezondheids- en milieuaspecten van die alternatieven.

In deze studie is de methodiek gevolgd die het Instituut voor Reinigingstechnieken TNO (IR-TNO) toepaste bij de kostprijsberekening van reiniging in Per. Waar nodig zijn de gegevens geactualiseerd.(2)
 
Voor het reinigen in Per, KWL en Nat-reiniging zijn diverse systemen op de markt. Technische gegevens en verbruiksgegevens zijn daarom ruim voor handen. Voor het reinigen in CO2 en Rynex is dit niet het geval. Beide systemen worden momenteel in de markt geïntroduceerd en getest, en er zijn geen betrouwbare praktijkgegevens voor handen. Er zijn slechts gegevens van de respectievelijke fabrikanten die uitgaan van optimale testomstandigheden. Dat geldt niet alleen voor de financiële prestaties, maar ook voor de reinigingsprestaties.(3)(4)

De uitkomsten van de berekening van kostprijzen voor het reinigen met deze systemen is derhalve niet vergelijkbaar met de uitkomsten van de berekende kostprijzen voor Per-, KWL en Nat-reiniging. De vergelijking van de kostprijs van reiniging in CO2 en Rynex met de kostprijzen van reiniging in Per, KWL en water moet daarom uitdrukkelijk met dit voorbehoud worden geïnterpreteerd.

Bijlage I. geeft een overzicht van de gehanteerde uitgangspunten en vooronderstellingen van de kostprijsvergelijking.

Bijlage II. geeft een overzicht van de berekeningen.

2. Methodiek en kostprijsberekening

Figuur 1 geeft een samenvatting van de kostprijsberekening.

Figuur 1.

Het onregelmatige verloop van de kostprijzen wordt veroorzaakt door de productie-machinecapaciteit verhouding. Bij een goede of volledige capaciteitsbenutting is de kostprijs van een reinigingssyteem het laagst.

De kostprijs voor reiniging in KWL is over de hele linie het hoogst en van reiniging in CO2 het laagst. Daarbij moet uitdrukkelijk worden aangetekend dat de berekening van de kostprijs van reiniging in CO2 uit is gegaan van optimale testomstandigheden en door de fabrikanten opgegeven technische specificaties. Mogelijk vallen die in de praktijk slechter uit. Bij de berekening van cijfers voor reiniging in Rynex is uitgegaan van de 'drop-in' toepassing van dit middel in een Per-machine, waarbij geen additionele reinigingsversterkers (wasmiddelen) zijn gebruikt. Indien uit praktijktesten blijkt dat 'drop-in' toepassing en weglaten van reinigingsversterkers onmogelijk zijn dan valt de kostprijs hoger uit dan weergegeven in figuur 1.

Figuur 2 laat de onbetrouwbare cijfers voor de kostprijs van reiniging in CO2 en reinigen in Rynex buiten beschouwing en toont meer in detail het verloop van de kostprijs in verhouding tot de geproduceerde hoeveelheid kleding.
 


Figuur 2.

De kostprijs voor reiniging in KWL is over de hele linie hoger dan die voor reiniging in Per en die van Nat-reiniging.

De kostprijzen van Nat-reiniging zijn afwisselen lager en hoger dan die voor reiniging in Per. Alleen daar waar de gereinigde hoeveelheid kleding in Per optimaal is afgestemd op de beschikbare machinecapaciteit is de kostprijs van reiniging in Per lager dan de kostprijs van Nat-reiniging.
 

3. Conclusies

Een kostprijsvergelijking tussen enerzijds reiniging in Per, KWL en water en anderzijds in CO2 en Rynex is niet betrouwbaar omdat voor de laatste twee onvoldoende betrouwbare gegevens voor handen zijn. Voor Rynex en CO2 moet dus een voorbehoud worden gemaakt daar praktijkgegevens nog ontbreken. Over het geheel genomen zijn de kostprijsverschillen tussen de alternatieven gering.
 

Indien reiniging in CO2 geen technische moeilijkheden kent (knopen) en overeenkomstig de door de fabrikant gegeven testspecificaties functioneert dan is de kostprijs van dit reinigingssysteem de laagste van de berekende kostprijzen in de range van 700 tot 1500 kilogram gereinigde kleding per week.

Bij de berekening van kostprijs voor reiniging in Rynex is uitgegaan van de 'drop-in' toepassing van dit middel in een Per-machine, waarbij geen additionele reinigingsversterkers (wasmiddelen) zijn gebruikt. De kostprijs valt vrijwel samen met die van Per. Indien uit praktijktesten blijkt dat 'drop-in' toepassing en weglaten van reinigingsversterkers onmogelijk zijn dan valt de kostprijs hoger uit.

De kostprijs van reiniging in KWL is over de hele linie hoger dan die voor reiniging in Per en Nat-reiniging.

De kostprijs van Nat-reiniging en Per ontlopen elkaar gemiddeld genomen nauwelijks. Bij variërende productie zijn de kostprijzen van Nat-reiniging afwisselend lager en hoger dan die voor reiniging in Per, maar ontlopen elkaar echter niet veel. Nat-reiniging als alternatief voor Per geeft dus financieel geen meerkosten. Bovendien is het financiële risico van investeren in Nat-reiniging lager door de lagere investeringskosten.


Bijlage I.  Uitgangspunten en vooronderstellingen kostprijsvergelijking reinigingssytemen

Algemeen

Additionele vooronderstellingen Per-reiniging

Additionele vooronderstellingen bij KWL reiniging

Additionele vooronderstellingen bij Nat-reiniging

Additionele vooronderstellingen bij CO2-reiniging

Additionele veronderstellingen bij Rynex


Bijlage II.


Noten

1. Kohlwasserstof Lösemittel

2. Kostprijs reinigen bovenkleding. Ing. J.H. van den Berg. IR-TNO consult no. 110. maart 1997.

3. Bij reinigen in CO2 zijn tijdens de ontwikkelfase problemen met knopen gemeld. Het is onbekend of deze ook optreden in het hier beschouwde MiCare systeem. Daar is bij de kostprijsberekening niet van uitgegaan. Indien dat toch het geval is leidt dit tot een verhoging van de kostprijs (arbeidskosten voor het verwijderen en weer aanzetten van knopen).

4. Het is onduidelijk of Rynex als drop-in middel kan functioneren of dat uit de testen zal blijken dat er een speciale Rynex-machine voor nodig is. Verder is onduidelijk of het middel zonder toevoeging van reinigingsversterker het gewenste resultaat kan halen.

5. IR-Consult no. 110. Kostprijs Reinigen bovenkleding. Door. Ing. J.H. van den Berg. Instituut voor reinigingstechnieken TNO. Maart 1997.

6. Energiebesparing in het textielreinigingsbedrijf. Ing. J.H. van den Berg, Ing. W.A.J.L den Otter, Drs. B.P.A. Schippers. IR-TNO. December 1993. p. 10.

7. Satec BOR-lid geworden.Textielbeheer nr.6. december 1996. p.27

8. Sinds enkele maanden heeft JLA, de Britse leverancier van het Aquatex systeem, de nieuwe multifinisher in zijn pakket opgenomen.

9. A Green Clean. New detergents dissolve obstacles to pollutionfree solvents. Corinna Wu. ScienceNewsOnline. 16 Augustus 1997. p. 4.

10. Capital Idea may just Clean Up the Dry Clening Industry. Debra Morgan. WRAL5 Online. 23 februari 1998. p.2.

11. E-mail correspondentie Global Technology dd. 29-5-1998: DryWash. p. 1.

12. Volgens opgave van de firma Zeekant in Purmerend, het eerste bedrijf in Nederland dat met Rynex experimenteert. Inmiddels zijn de proefnemingen stopgezet.

13. Volgens opgave van de firma Zeekant in Purmerend.


Dit onderzoek is in augustus 1998 uitgevoerd voor Greenpeace Nederland.


Voor vragen en opmerkingen over deze publicatie, of voor een vrijblijvend kennismakingsgesprek met CONTRAST Advies, kunt u contact opnemen met:

CONTRAST Advies - Milieu
Sint Ansfridusstraat 39
3817 BE Amersfoort
Tel: 033-4652806
Fax: 033-4659711


Terug naar de thuispagina van CONTRAST Advies - Milieu


© CONTRAST Advies 1998 - Laatste wijziging van deze pagina: 10 juni 1999