Olympisch Kwalificatie Toernooi 2007

Nederland vs. Zuid-Afrika
12 juni 2007

Compiled and Copyright © 1997-2007 by Marco Stoovelaar

Oranje shuts out Zuid-Afrika

...Umpires Jan Hora (1B, Tsjechië), Georgi...
...Filipov (2B, Bulgarije), Gianluca Magnani...
...(HP, Italië) en Arthur Balser (3B, Kroatië)...
...tijdens de volksliederen...
(Foto: Marco Stoovelaar)
English | Box Score & Play-by-Play
CASTIONS DI STRADA (Italië) - Het Nederlands Softbal team boekte dinsdagavond een 5-0 shutout-zege tegen Zuid-Afrika in hun derde wedstrijd op het Olympisch Kwalificatie Toernooi, waardoor men in elk geval de derde plaats in Poule A veiligstelde. Op woensdag, het is dan Wereld Softbal Dag, sluit Oranje de voorronde af tegen Kroatië, een duel dat bepalend zal zijn voor de tweede en derde plaats in hun poule, want Italië zal poulewinnaar worden. In Poule B bleef Griekenland dinsdagavond ongeslagen door met 7-1 te winnen van Rusland, maar hun eerste plaats is nog niet zeker. Woensdag treft Griekenland Groot-Brittannië (dat dinsdag met 8-1 van Tsjechië verloor) in een duel dat de eindstand in Poule B zal bepalen of mogelijk kan resulteren in een gelijke stand van drie ploegen op de eerste plaats.


...Winnende Werpster Dagmar Bloeming...
(Foto: Marco Stoovelaar)
Het Nederlands team speelde een prima duel tegen Zuid-Afrika en toonde meer uitstraling dan de dag ervoor tegen Italië. Oranje domineerde de wedstrijd van begin tot eind, kreeg een prima optreden van werpster Dagmar Bloeming, die het gehele duel gooide, en sloeg op de juiste momenten. ,,We hadden vandaag een 'great pitching effort' van Dagmar'', bevestigde Oranje-Manager Liz Kelly na afloop. ,,En vandaag hadden we de drie elementen waarmee je een wedstrijd wint: goede pitching, 'timely hitting' en sterke verdediging.'' Het goed optreden van de ploeg kwam, nadat de speelstersgroep bij elkaar was gekomen na de wedstrijd van maandag tegen Italië. ,,Ze hebben zelf besloten een 'team talk' te houden'', zei Coach Kelly. ,,Daar ben ik trots op''.

Zuid-Afrika had drie honkslagen meer dan Oranje (9-6), maar bereikte daarnaast nog maar één extra keer het honk. Negen van deze loopsters strandden op de honken. Oranje bereikte echter nog zeven keer meer het honk naast de zes honkslagen, waardoor de Zuid-Afrikaanse verdediging onder druk werd gehouden. Van de 13 loopsters bleven er slechts vijf op de honken achter, waarmee niet alleen de aanvallende sterkte wordt onderstreept, maar ook de solide (foutloze) verdediging van Oranje in deze wedstrijd.


...Verliezende Werpster Nicolene Jones...
(Foto: Marco Stoovelaar)
Oranje opende de score gelijk in de eerste inning. Sandra Gouverneur (vier viermaal het honk bereikte) kreeg vier wijd, waarvan twee gratis, omdat de Italiaanse Home Plate Umpire Gianluca Magnani tweemaal een illegal pitch constateerde bij startende werpster Nicolene Jones. Gouverneur schoof vervolgens op na een OSS van Lynn Geertman, die vandaag haar eerste start van het toernooi maakte op het tweede honk, nadat Petra van Heijst dit de voorgaande twee wedstrijden had gedaan. Gouveneur kon hierna het derde honk bereiken nadat Saskia Kosterink werd uitgevangen in het rechtsveld en scoorde even later op een honkslag van Debby Connor.

In de derde inning opende Marjan Smit met vier wijd en stal vervolgens het tweede en het derde honk, voordat Sandra Gouverneur opnieuw vier wijd kreeg. Lynn Geertman ging hierna uit na een line drive naar korte stop Candice Stephens en die slaagde er in een dubbelspel te maken, omdat Gouverneur net een fractie te laat terug was op het eerste honk, waar de Tsjechische 1B Umpire Jan Hora een correcte call maakte.


...Debby Connor vertrekt vanaf het tweede honk...
...De Oranje DP sloeg 3-uit-3, had 2 RBI's, scoorde 2 Runs...
(Foto: Marco Stoovelaar)
Nederland voegde een punt toe in de vierde inning. Debby Connor sloeg een tweehonkslag langs de derde honk-lijn het linksveld in en schoof daarna op na een OSS van Kim Kluijskens. Nadat Daisy de Peinder uitging na een pop-fly scoorde Connor op een honkslag net achter het infield van Jolanda Kroesen. Nina van Huissteden sloeg even later ook een honkslag en bracht Kroesen naar het derde honk, waarna ze zelf het tweede honk bereikte op de aangooi naar drie. Echter, de inning kwam ten einde toen volgende slagvrouw Marjan Smit een line drive sloeg naar werpster Nicolene Jones, die in 2003 uitkwam voor de Nederlandse Hoofdklasser Zwijndrecht en toen teamgenoot was van Smit.

Het Nederlands team brak daarna de wedstrijd open met een 3-run rally in de vijfde slagbeurt op nieuwe werpster Vatiswa Mhlubulwana. Die werd begroet met een homerun van Sandra Gouverneur, waardoor de stand op 3-0 werd gebracht. Na afloop kreeg Gouverneur de bal van een aantal naar Italië meegereisde Nederlandse ouders. De homerunbal was aanvankelijk in bezit van een scout van de nationale ploeg van Taiwan, dat zich eerder plaatste voor de Olympische Spelen 2008 en vier coaches/scouts naar Italië stuurde om er rond te kijken. Hierna probeerde iemand van de organisatie de bal terug te krijgen, maar daar staken de ouders een stokje voor en gaven de bal uiteindelijk aan Sandra. Met één uit bereikte Saskia Kosterink het honk na een fout en scoorde even later helemaal vanaf het eerste honk op een diepe double van Debby Connor, die zelf opschoof na een grounder van Kim Kluijskens. Ze scoorde daarna het vijfde Nederlandse punt toen een grounder van Daisy de Peinder door de benen ging van de Zuid-Afrikaanse korte stop. Daisy startte vandaag voor het eerste op het derde honk, waar Noémi Boekel de eerste twee wedstrijden speelde.


...Zuid-Afrikaanse reliever...
...Vatiswa Mhlubulwana gooit...
(Foto: Marco Stoovelaar)

...en Sandra Gouverneur homert...
...en wordt bij de thuisplaat begroet door haar teamgenoten...
(Foto: Marco Stoovelaar)

En hoe ging het met de Nederlandse pitching? Zoals gezegd gooide Dagmar Bloeming het hele duel. Ze kwam tot zes strikeouts, maar kreeg ook negen honkslagen tegen. Desondanks kwam ze geen moment in de problemen en deed het goed. ,,Zo voelde het niet de hele tijd, want mijn effectpitches werkten vandaag niet goed'', keek Dagmar terug. ,,Het was al weer een tijdje geleden dat ik zeven innings had gegooid en dat merkte ik toch wel een beetje in de vijfde inning. Maar ik ben tevreden en ja, het ging eigenlijk best wel goed.'' Dagmar gooide haar laatste complete wedstrijd voor A4 Terrasvogels op 17 mei, een 4-0 shutout tegen Amsterdam Pirates, waarmee ze haar seizoen 'record' verhoogde naar 8-0.

Nadat Zuid-Afrika een loopster op het tweede honk achterliet in de eerste inning kreeg de ploeg loopsters op twee en drie in de volgende slagbeurt, de enige keer in het duel dat men in deze situatie kwam. Lynn Alexander opende met een honkslag en stal het tweede honk. Nadat de volgende slagvrouw drie slag had gekregen bereikte Eloise Warren het honk met een stootslag-honkslag, waardoor Alexander opschoof naar het derde honk. Warren bereikte even later het tweede honk na velderskeus. Maar daarna ging pinch-hitter Kim Nicholson uit na een pop-fly en sloot Dagmar de inning zelf af met een strikeout voor Anri Van Heerden. Zuid-Afrika, dat in elke inning een honkslag sloeg, kreeg nog twee loopsters op de honken in de vijfde inning, maar toen volgden een strikeout en een vangbal.

Zuid-Afrika is een taaie tegenstander. ,,Ze zijn zeker 'tough''', vond ook Oranje-Manager Liz Kelly. ,,Het is echt niet zo makkelijk ze te verslaan.'' Oranje-catcher Nina van Huissteden, die in 2004 een winterseizoen in Zuid-Afrika speelde, weet dat ook. ,,Tegen zes van hun speelsters heb ik zelf gespeeld toen ik daar was. Ze hebben een leuk ploegje, doen hun ding, maken de nullen'', aldus Nina. Hoewel ze slechts eenmaal wonnen plaatste ook Zuid-Afrika zich voor de kruisfinales, waardoor de ploeg in de race blijft voor een Olympische ticket. Zuid-Afrika miste de eerste wedstrijd tegen Kroatië, omdat men te laat arriveerde. Een financiële vertraging voorkwam dat de ploeg zou arriveren op 4 juni, zoals oorspronkelijk was gepland. Vijf dagen later reisde de ploeg 31 uur om in Italië te komen. De ploeg vloog van Johannesburg naar de Griekse hoofdstad Athene en vandaar naar het Italiaanse Milaan. Hierna volgde een treinreis naar de Friuli Venezia Giulia-regio waar het strijdtoneel van de Olympische Kwalificatie is.
(12 juni)


Bedankt voor het bezoeken van deze site!

Mail suggesties en vragen naar stoov@wxs.nl

Laatste Update: 12 juni 2007
Copyright © 1997-2007 Marco Stoovelaar.