Europees Softbal Kampioenschap 2007

Nederland vs. Tsjechië
27 mei 2007

Compiled and Copyright © 1997-2007 by Marco Stoovelaar

Oranje opent met winst
English | Box Score & meer informatie
AMSTERDAM - Het Nederlands Softbal Team is het 15e Europees Softbal Kampioenschap zondagavond begonnen met een 3-1 overwinning in een aantrekkelijk duel tegen Tsjechië voor een massaal opgekomen publiek.


...Zo'n 2000 toeschouwers waren getuige van de opener...
...van het 15e Europees Softbal Kampioenschap...
(Foto: Marco Stoovelaar)
Ondanks wat dreigende bewolking was het schitterende Pirates Softbal Stadion op het Amsterdamse Sportpark Ookmeer volgepakt en was vrijwel tot de nok gevuld met zo'n 2000 toeschouwers, die eerst getuigen waren van de Openings Ceremonie en vervolgens de Opening Game.
Na het voorstellen van de tien deelnemende landen, de umpires en de official scorers richtten toernooi-voorzitter Lex van Zaane, KNBSB-voorzitter Ruud van Zetten en ESF-afgevaardigde Totoni Sanna het woord tot het publiek en de deelnemers, gevolgd door het spelen van de volksliederen van Nederland en Europa en het gooien van de ceremoniële eerste bal door Mevrouw Teulings, de voorzitter van het Amsterdamse Stadsdeel Osdorp.

De goede opkomst van het publiek onderstreepte dat er veel interesse en animo is voor een attractief softbaltoernooi in Nederland. Jarenlang was de Haarlemse Softbal Week een tweejaarlijks terugkerend softbal-spektakel met topteams vanuit de hele wereld. Helaas wordt dat evenement niet meer georganiseerd. In zijn openingsspeech stelde Lex van Zaane, de voorzitter van het organisatie-comité, dat zijn stichting BASTA (Baseball And Softball Tournaments Amsterdam) de intentie heeft jaarlijkse een softbal-evenement in de hoofdstad te organiseren.

Het Nederlands team, dat het duel met gezonde spanning begon, kreeg de honken vol in de eerste inning, maar verzuimde toen te scoren. De Tsjechische starter Eliska Cerná-Pojerová gooide vier wijd op openingshitter Saskia Kosterink, die vervolgens opschoof na een wilde worp en een opofferingsstootslag van Kim Kluijskens. Hierna gooide Cerná ook vier wijd op Marloes Fellinger, waarna Sandra Gouverneur opzettelijk vier wijd kreeg om een gedwongen loop op te zetten. Dat was uiteindelijk niet nodig, want ze sloot de inning sterk af met drie slag voor Nina van Huissteden en Noémi Boekel.

De Tsjechische ploeg leek door deze afsluiting van de eerste inning te groeien en opende de score in de tweede slagbeurt. Met één uit sloeg Eva Rendlová een honkslag, waarna Oranje-starter Kristi DeVries vier wijd gooide op Magdalena Loudová met twee uit. Een grounder van Lenka Spurná richting kort resulteerde daarna niet in een verwachte gedwongen nul op het tweede honk, maar wel in een punt, omdat Rendlová kon scoren.


...Oranje scoorde tweemaal in de vijfde inning...
(Foto: Marco Stoovelaar)
Het Nederlands team kreeg opnieuw honkloopsters in de tweede inning, maar kwam ook toen niet tot scoren. Dat gebeurde daarna wel in de derde inning. Met één uit sloeg Sandra Gouverneur een harde grounder richting drie, die eindigde in een fout, en bereikte veilig het eerste honk. Na opgeschoven te zijn na een wilde worp volgde een vangbal, maar Gouverneur kon hierdoor wel het derde honk bereiken. Hierna werd Jolanda Kroesen ingezet als pinch-hitter voor Noémi Boekel en deed waar ze goed in is, de bal hard slaan. Kroesen sloeg een honkslag door het midden en Gouverneur scoorde de gelijkmaker. Volgende slagvrouw Daisy de Peinder maakte een einde aan de inning met een vangbal.

In de vijfde inning nam Oranje bezit van de wedstrijd met ondermeer goed honklopen. Kim Kluijskens opende met een infield-hit en werd vervangen door pinch-runner Dana Horeman, die opschoof na een opofferingsstootslag van Marloes Fellinger. De Tsjechische coaches besloten vervolgens Jitka Zakorová in te brengen als reliever voor Eliska Cerna-Pojerová, die begon met een wilde worp en daarna werd begroet met een honkslag van Sandra Gouverneur, waardoor Horeman het leidende punt kon scoren. Horeman is overigens slechts de tweede Nederlandse speelsters wiens vader deelnam aan een Europees Honkbal Kampioenschap, want dat is Harm Horeman. De andere speelster is Bertil Haage's dochter Femke Haage, die deelnam aan het EK 2005 in Praag. Op de aangooi naar huis schoof Gouverneur op naar het tweede honk. Ze schoof daarna op naar het derde honk toen een grounder van Nina van Huissteden eindigde in een foute aangooi. Na een strikeout sloeg Daisy de Peinder de bal terug naar Zakorová. Gouverneur snelde richting thuis, Zakorová gooide de bal naar de catcher, maar Gouverneur was de aangooi te snel af en scoorde. In de zesde inning kwam Oranje opnieuw in scoringspositie, maar dit keer werd Saskia Kosterink uitgeschakeld in een één-drie-situatie en strandde een andere loopster op het derde honk.

Na het toestaan van het punt in de tweede inning kreeg Oranje-werpster Kristi DeVries meer en meer controle over de wedstrijd. Ze werd gesteund met een aantal prima verdedigende acties, zoals een dubbelspel, opgezet door derde honkvrouw Noémi Boekel, in de vierde inning. Tussen de derde en de zesde inning bereikten slechts drie Tsjechische slagvrouwen de honken en één daarvan bereikte het derde honk wat gebeurde in de vijfde inning met twee uit.

In de zevende inning kwam de spanning terug, want de Tsjechische ploeg kreeg alle honken in bezit met nul uit. Eva Rendlová begon met vier wijd en schoof op na een wilde worp, waarna volgende slagvrouw Jenka Jaklová ogenschijnlijk werd op het eerste honk werd uitgegooid door derde honkvrouw Noémi Boekel, maar na overleg werd die beslissing teruggedraaid, omdat bleek dat eerste honkvrouw Kim Kluijskens in aanraking was met de verkeerde kant van het honk (het rode in plaats van het witte) toen zij de bal ontving. Nu met loopsters op het eerste en derde honk volgde een nieuwe wilde worp, maar alleen de loopster van het eerste honk schoof op. Kristi DeVries herstelde zich toen ijzersterk en schakelde de volgende twee slagvrouwen met drie slag uit, waarna ze het duel afsloot na een 'comeback-grounder' van Dina Pfeiferová.
(27 mei)


Bedankt voor het bezoeken van deze site!

Mail suggesties en vragen naar stoov@wxs.nl

Laatste Update: 27 mei 2007
Copyright © 1997-2007 Marco Stoovelaar.