Olympisch Kwalificatie Toernooi 2007

Nederland vs. Kroatië
13 juni 2007

Compiled and Copyright © 1997-2007 by Marco Stoovelaar

Overtuigende winst Oranje tegen Kroatië

...Dreigende onweerswolken voor aanvang...
(Foto: Marco Stoovelaar)
English | Box Score & Play-by-Play
RONCHI DEI LEGIONARI (Italië) - Het Nederlands Softbal Team sloot woensdagavond de voorronde van het Olympisch Kwalificatie Toernooi af met een een overtuigende 12-1 overwinning tegen Kroatië, waardoor de ploeg op de tweede plaats eindigde in Poule A achter Italië, dat ongeslagen bleef. Oranje treft nu Griekenland, de winnaar van Poule B, in de kruisfinale op donderdag. Bij winst komt de ploeg dicht bij de finale van zaterdag en wordt mogelijk een nieuwe confrontatie opgezet tegen Italië op vrijdag. De winnaar van dat duel zal zich plaatsen voor de finale. Een nederlaag betekent de lange weg naar de finale met drie extra wedstrijden met de eerste daarvan tegen de winnaar van de confrontatie tussen Zuid-Afrika en Groot-Brittannië. Italië ontmoet Tsjechië in hun kruisfinale. De vierde kruisfinale gaat tussen Kroatië en Ruslana, Slowakije en Bulgarije zijn uitgespeeld en eindidgden samen op de negende plaats.

Hoewel onweerswolken zich vormden op de achtergrond en het een uur voor aanvang behoorlijk donker begon te worden bleef de regen gelukkig achterwege en kwamen de dreigden wolken nooit in de buurt van het veld. De wedstrijd tegen Kroatië was opnieuw een sterk optreden van het Nederlands team, dat de bal goed en vooral hard raakte. ,,We gebruikten de knuppels enorm goed'', concludeerde Oranje-Manager Liz Kelly na afloop. ,,We waren voorbereid om goed te spelen en wilden winnen om die tweede plaats te pakken. Ja, we waren agressief. En Judith was 'firing some strikes'. Ze was vers en deed het uistekend, gooide sterk.''


...Winnende Werpster Judith van Kampen...
(Foto: Marco Stoovelaar)

...Iva Pandzic scoort het eerste...
...Kroatische punt ooit vs. Oranje...
(Foto: Marco Stoovelaar)
Judith van Kampen startte haar eerste duel van het toernooi en gooide hard. In de drie innings die ze gooide schakelde ze vijf slagvrouwen met drie slag uit en stond slechts twee honkslagen toe. Beide hits kwamen in de tweede inning. Jelena Cusak bereikte toen het honk na een infield-hit met één uit en Iva Pandzic volgde met een honkslag door de linkerkant van het infield. Maar hierna gooide Judith drie slag op de volgende slagvrouw, waarna de inning ten einde kwam na een grounder richting derde honkvrouw Noémi Boekel. Het waren de enige twee speelsters die op Van Kampen het honk bereikten. Kristi DeVries nam het werpen over in de vierde, begon met twee strikeouts en zorgde voor drie nullen op rij. In de vijfde raakte ze lead-off hitter Iva Pandzic met een worp, die hierna opschoof na een OSS van Vedrana Muharec. Een honkslag van Iva Bosilijevac bracht Pandzic naar het derde honk en even later scoorde de laatste op een wilde worp. Het was het eerste Kroatische punt ooit tegen Nederland in vier onderlinge wedstrijden. Aan de andere kant brachten de 12 runs van vandaag het Nederlandse totaal op 99 in de vier wedstrijden tegen Kroatie.

Het Nederlands team nam gelijk in de eerste slagbeurt bezit van de wedstrijd door zes punten te scoren. Petra Cizmic, de Kroatische starter, werd vervangen voordat ze zelfs de eerste slagvrouw had afgemaakt. Cizmic kwam tot een stand van 3 wijd-2 slag op Sandra Gouverneur en werd toen vervangen door midveldster Iva Pandzic, terwijl ze zelf het derde honk overnam. Terwijl Cizmic gooide werd er tweemaal bij haar een illegal pitch geconstateerd. De eerste werd afgeroepen door 1B Umpire Gianluca Magnani, die resulteerde in een (te lange) discussie tussen de Nederlandse coach in Kroatische dienst Ronald Berk en de Italiaanse umpire. Overigens callde Magnani de avond ervoor ook al een aantal illegal pitches toen hij achter de plaat stond in het duel tussen Nederland en Zuid-Afrika. De tweede werd gecalled door HP Umpire Axel Vogel. Petra Cizmic moet hebben geweten was ze fout deed, want ze is zelf een internationaal umpire. Twee jaar geleden nam ze als umpire deel aan het Europees Kampioenschap Softbal Heren in Nijmegen. Eén van haar collega's toen waren de Duitse Umpire Axel Vogel, die vandaag achter de plaats stond. Na het werpen over te nemen van Cizmic completeerde Iva Pandzic de slagbeurt van Sandra Gouverneur, die vier wijd kreeg, waarbij de vrije loop op naam kwam van Cizmic. Hierna bereikte Kim Kluijskens het honk met een stootslag-honkslag, die werd gevolgd door een foute aangooi, die Gouverneur in staat stelde het derde honk te bereiken. Nadat Kluijskens het tweede honk had gestolen zorgde een stootslag-honkslag van Saskia Kosterink voor veel actie. Gouverneur scoorde, de bal werd een paar keer heen-en-weer gegooid, Kluijskens scoorde ook en Kosterink eindigde op het derde honk. Debby Connor kreeg vervolgens vier wijd, waarna Jolanda Kroesen volgde met een opofferingsslag, waarop Kosterink scoorde. En toen raakte Noémi Boekel een worp vol en sloeg een 2-run homerun in de tribune achter de midveld-omheining. ,,Ik dacht eerst dat ik onder de bal zat'', zei Noémi na afloop. ,,Maar toen ik de bal zag klimmen en de midveldster naar achteren zag lopen dacht ik dat het wel een homerun zou kunnen zijn en dat was ook zo.'' Met een brede lach genoot Noémi van haar gratis rondje langs de honken en bracht de stand met haar klap op 5-0. Maar het was nog niet afgelopen, want Nina van Huissteden volgde met een double, stal het derde honk en scoorde op een opofferingsslag van Petra van Heijst.


...Noémi Boekel geniet van haar HR-loop...
(Foto: Marco Stoovelaar)

...en wordt begroet door haar teamgenoten...
(Foto: Marco Stoovelaar)

In de tweede inning werden drie runs toegevoegd. Sandra Gouverneur opende met een double en scoorde toen volgende slagvrouw Kim Kluijskens een honkslag sloeg, net als Saskia Kosterink. Na een vangbal en een strikeout en met loopsters op het tweede en derde honk raakte Noémi Boekel de bal opnieuw goed. Dit keer was de bal net buiten bereik van linksveldster Tea Pejnovic en resulteerde in een driehonkslag. Kim Kluijskens en Saskia Kosterink scoorden, maar Kim's punt was bijzonder, want het was de 1900ste ooit door Oranje gescoord in een interlandwedstrijd sinds de eerste werd gespeeld op 29 mei 1960 tegen Italië. De inning werd met pijn afgesloten, want Noémi Boekel werd vol op haar rechteronderarm geraakt door een foutbal van volgende slagvrouw Nina van Huissteden en moest het duel verlaten. Aanvankelijk leek het er op dat Noémi op haar rug werd geraakt, maar het was haar rechterarm. Ze had zichtbaar pijn en werd verzorgd door Oranje-Manager Liz Kelly en Fysiotherapeut Rob Oskam. Hoewel ze het veld verliet met haar karakteristieke lach op haar gezicht kwam ze niet meer terug in de wedstrijd. Met het slaan van een homerun en een driehonkslag had Noémi de moeilijkste van de vier benodigde honkslagen om for-the-cycle te slaan gerealiseerd en had een kans de cirkel te completeren. ,,Ik heb serieus overwogen haar weer terug te brengen in de wedstrijd om haar de kans te geven for-the-cycle te slaan, want dat is zeldzaam'', stelde Liz Kelly. ,,Maar uiteindelijk wilde ik geen risico nemen en heb haar aan de kant gehouden.'' Over de haar geraakte bal zei Noémi: ,,Ik wist eigenlijk niet wat ik deed, ik zag de bal aankomen en kon alleen maar wegduiken. Gelukkig stond ik in fout gebied, anders was ik nog uit geweest ook.'' Daisy de Peinder werd ingezet als pinch-runner en nam ook het derde honk over. De inning kwam ten einde toen Nina van Huissteden drie slag kreeg.


...Noémi Boekel triples in 2e inning...
(Foto: Marco Stoovelaar)

...Kim Kluijskens scoort 1900e punt...
(Foto: Marco Stoovelaar)

...Noémi Boekel krijgt verzorging...
...na geraakt te zijn door een foutbal...
(Foto: Marco Stoovelaar)

Drie runs were daarna ook gescoord in de derde inning op twee back-to-back doubles. Petra van Heijst bereikte het honk na een fout en schoof op naar het derde honk toen een OSS van Dana Horeman eindigde in een foute aangooi. Beiden scoorden even later op een tweehonkslag van Sandra Gouverneur, die zelf scoorde toen volgende slagvrouw Kim Kluijskens eveneens een double sloeg.

Sandra Gouverneur (2-uit-2), Kim Kluijskens (3-uit-3) en Saskia Kosterink (3-uit-3), de bovenste drie slagvrouwen in de Nederlandse slagvolgorde, kwamen samen tot acht honkslagen (8-uit-8), scoorden acht punten en hadden vijf RBI's. Noémi Boekel sloeg 2-uit-2 en had vier RBI's. Haar zeven totaal honken in dit duel zijn het meeste voor een speelster in één wedstrijd in dit toernooi. De zege van vandaag was een echte teamoverwinning, want alle speelsters die sloegen van de vierde toen en met negende plek droegen eveneens bij met een honkslag, gescoord punt of RBI.

Donderdag staat Oranje tegen Griekenland. ,,Een goede ploeg'', weet Coach Kelly. ,,Maar we kunnen van ze winnen. We moeten de intensiteit houden van onze swings, zoals we vandaag deden, ons vertrouwen behouden en ons momentum voortzetten.''
(13 juni)


Bedankt voor het bezoeken van deze site!

Mail suggesties en vragen naar stoov@wxs.nl

Laatste Update: 13 juni 2007
Copyright © 1997-2007 Marco Stoovelaar.