Olympisch Kwalificatie Toernooi 2007

Nederland vs. Italië
15 juni 2007

Compiled and Copyright © 1997-2007 by Marco Stoovelaar

Oranje onderuit in spectaculair duel
English | Box Score & Play-by-Play

...Oranje zingt mee met het volkslied...
(Foto: Marco Stoovelaar)
RONCHI DEI LEGIONARI (Italië) - Het Nederlands Softbal Team was twee nullen af van de finale van het Olympisch Kwalificatie Toernooi, maar verloor uiteindelijk met 7-4 in acht innings tegen Italië, dat zich daardoor wel rechtstreeks kwalificeerde. Oranje krijgt nu zaterdagochtend een tweede kans in de herkansingswedstrijd tegen Tsjechië, dat Griekenland met 5-2 versloeg. Dit duel begon pas rond 11 uur en eindigde midden in de nacht, omdat het kort na afloop van het Nederland-Italië hevig begon te regenen en onweren. De wedstrijd tussen Griekenland en Tsjchië begon daardoor bijna drie uur later dan gepland.

Wat is er te vertellen over de halve finale tussen Nederland en Italië? Het was spectaculair, het was verbazingwekkend, het was een echte halve finale. Het was een duel waarin het Nederlands team de betere ploeg was, maar waarin Italië de schade aanrichtte. Het Nederlands team domineerde vijf innings lang en stond daarna met 3-0 voor. Het was ook een duel dat voor aanvang begon met twee opmerkelijke dingetjes. Op het complex in Ronchi Dei Legionari bereidt de thuisploeg zich voor op het grote honkbalveld, terwijl de bezoekende ploeg dit op het aangrenzende jeugdveld doet. Vandaag waren de aanwijsbordjes ineens gewijzigd en kon het bezoekende team Italië zich op het honkbalveld voorbereiden en de thuisploeg op het kleinere jeugdveld. En dan was er plotseling het gerucht dat de wedstrijd een half uur later zou beginnen. Het maakte Oranje allemaal niets uit, want de ploeg speelde een schitterend duel.


...Startende Werpster Judith van Kampen...
(Foto: Marco Stoovelaar)
Startende werpster Judith van Kampen had een uitstekend optreden en gooide vijf sterke innings. In deze periode kreeg de rechtshander slechts twee honkslagen tegen. De eerste was een 2-out infield-hit van de snelle Candice Molinari in de derde inning, waarbij ze net iets sneller was dan de aangooi van derde honkvrouw Noémi Boekel. De tweede was een bloop-double op de foutlijn in het linksveld van Cristina Rolla met één uit in de vijfde slagbeurt.

Na vijf innings stond Oranje met 3-0 voor. Een voorsprong die op dat moment comfortabel leek, want het Nederlands team maakte ook nog eens een aantal fraaie verdedigende acties en had goed contact op drie Italiaanse werpsters. De eerste inning werd afgesloten met een fantastische 'over-the-shoulder' vangbal van tweede honkvrouw Petra van Heijst, die ook een prima actie had op een grounder van Eva Trevisan in de vijfde. Maar er kwamen er meer. Na de eerste acht slagvrouwen op rij te hebben uitgeschakeld, kreeg Judith van Kampen de infield-hit tegen, maar de inning werd afgesloten met een schitterende vangbal van rechtsveldster Jolanda Kroesen. Na de infield-hit werden vijf slagvrouwen op rij uitgeschakeld, voordat de tweehonkslag langs de lijn volgde, maar dit werd weer gevolgd door de actie van Petra van Heijst, waarna Van Kampen zelf catcher Kaitlyn Gentile met drie slag uitschakelde. Het onderstreepte de sterkte van het Nederlands team in deze vijf innings, terwijl Italië de geslagen ploeg was. Behalve met 3-0 achter te staan had het ook nog eens een aantal (close) calls in hun nadeel en er volgden reacties richting umpires.


...De Italiaanse Manager Marina Centrone 'smeekt'...
...de Tsjechische Umpire Jan Hora zijn call om te draaien...
(Foto: Marco Stoovelaar)
Oranje opende de score met twee runs in de derde inning. Marjan Smit begon met een honkslag en vond daarna tweede honkvrouw Shanel Garofalo in haar loopbaan toen ze opschoof na een infield-hit van Ellen Venker. Garofalo miste de bal ook nog eens en Smit bereikte het derde honk. Op het moment dat Smit Garofalo passeerde gaf de Tsjechische 2B Umpire Jan Hora met zijn uitgestrekte linkerarm het teken van een uitgestelde beslissing, omdat er obstructie was gemaakt door Garofalo. Omdat er geen nullen volgden, bleef de actie staan met loopsters op het eerste en derde honk. De Italiaanse Manager Marina Centrone zag de situatie anders en wilde hinderen van de loopster. Maar terwijl ze 'smeekte' om een andere beslissing bleef de Tsjechische ump bij zijn beslissing en stelde dat Garofalo Smit had geraakt met haar elleboog op weg naar het tweede honk. Hierna ging de inning verder in Nederlands voordeel. Venker schoof op na een grounder van Sandra Gouverneur, waarna Smit de aangooi naar thuis te snel af was na een velderskeus-grounder van Kim Kluijskens en scoorde het eerste punt. Het betekende het einde van starter Leslie Malerich, die werd opgevolgd door Jennifer Spediacci, die vanuit de States was toegevoegd, maar slechts een paar innings had gegooid in het toernooi. Spediacci gooide vier wijd op Saskia Kosterink, waardoor de honken vol kwamen en kreeg daarna een RBI-single tegen van Debby Connor, waardoor het 2-0 werd en ze snel werd vervangen door Breana De Santa. Jolanda Kroesen ging hierna uit met een line drive naar kort en Noémi Boekel sloeg een grounder, waardoor er een eind aan de inning kwam en de honken vol achterbleven.


...Sandra Gouverneur checked de tekens...
...van Oranje-Manager Liz Kelly...
(Foto: Marco Stoovelaar)
In de vijfde inning opende Sandra Gouverneur met een double en schoof op na een OSS van Kim Kluijskens. Na vier wijd voor Saskia Kosterink kreeg Debby Connor drie slag, maar volgde Jolanda Kroesen met een RBI-single en zorgde voor 3-0. Noémi Boekel bereikte daarna het honk met een infield-hit, maar de honken bleven opnieuw vol achter toen pinch-hitter Daisy de Peinder een grounder sloeg.

In de zesde inning begonnen de Italiaansen terug te komen en dat deden ze met veel vertoon. Pinch-hitter Daniela Castellani opende met een honkslag, waarna Carlotta Zauli, ook een pinch-hitter, een 2-run homerun sloeg. Nog was er niets aan de hand, want er volgden drie nullen.

In de zevende inning werd Ilaria Pino uitgevangen in het midveld voor de eerste nul, maar daarna sloeg ook Cristina Rolla de bal het midveld in, waar Saskia Kosterink een vangkans leek te hebben, maar de bal ging uiteindelijk over het hek tegen het scorebord, waardoor de stand in evenwicht kwam, 3-3. Een vangbal en honkslag volgden, waarna Dagmar Bloeming werd ingebracht als vervanger voor Judith van Kampen. Ze kreeg uitstekende verdedigende hulp van derde honkvrouw Noémi Boekel, die een schitterende 'diving catch' maakte op een foute pop-up van Candice Molinari.

Maar in de achtste inning sloegen de Italianen hard toe. Tie-break loopster Candice Molinari scoorde het leidende punt op een one-out single van Rebecca Iaccino, waarna een fout van korte stop Sandra Gouverneur volgde op grounder van Sabrina Del Mastio. Hierna maakte de Nederlandse korte stop een prima nul op een grounder van Marta Gambella en schakelde Iaccino op drie uit. Maar hierna haalde Ilaria Pino uit en joeg de bal het links-midveld in voor een 3-run homerun die de Italiaanse voorsprong verhoogde naar 7-3.

Oranje wist nog eenmaal tot scoren te komen in hun achtste slagbeurt. Tie-break loopster Noémi Boekel schoof op na een honkslag van pinch-hitter Kristi DeVries en scoorde even later op een grounder van pinch-hitter Lynn Geertman. Oranje liet tien loopsters op de honken achter, waarvan zeven in scoringspositie en misschien is dat wel het verhaal van de wedstrijd. Het Nederlands team, dat er, zoals gezegd, zeer goed uitziet, moet nu op zaterdag twee wedstrijden spelen in hun jacht naar een ticket voor Peking. En er kan echt van alles gebeuren. ,,It ain't over 'till it's over'', stelde de fameuze New York Yankees-catcher Yogi Berra altijd. En hij had meestal gelijk. De overwinning die uiteindelijk telt is die van de finale.
(15 juni)


Bedankt voor het bezoeken van deze site!

Mail suggesties en vragen naar stoov@wxs.nl

Laatste Update: 15 juni 2007
Copyright © 1997-2007 Marco Stoovelaar.