Olympisch Kwalificatie Toernooi 2007

Nederland vs. Italië
11 juni 2007

Compiled and Copyright © 1997-2007 by Marco Stoovelaar

Nederland puntloos tegen Italië

...Oranje line-up voor de wedstrijd...
(Foto: Marco Stoovelaar)
English | Box Score & Play-by-Play
RONCHI DEI LEGIONARI (Italië) - Het Nederlands Softbal Team kwam maandag op het Olympisch Kwalificatie Toernooi tegen gastland Italië tot slechts één schamele honkslag en moest met 0-3 de meerdere erkennen in hun Europese aartsrivaal.

Nederland kwam gelijk in de eerste inning in de problemen. Startende werpster Kristi DeVries had controleproblemen en zag de eerste vijf Italiaanse slagvrouwen de honken bereiken. Desondanks wist Italië daaruit slechts eenmaal te scoren. DeVries begon met een vrije loop voor de uit Amerika overgekomen debutante Candice Molinari, die echter onmiddellijk uitging bij een steelpoging.

...Startende Werpster Kristi DeVries...
(Foto: Marco Stoovelaar)

...Overleg tussen Liz Kelly...
...en Kristi DeVries (24)...
(Foto: Marco Stoovelaar)
Maar hierna gooide Kristi DeVries ook vier wijd op volgende slagvrouw Veronica Fontana. Shanel Garofalo volgde met een tweehonkslag in diep links-midveld, waardoor Fontana vanaf het eerste honk kon scoren. Terwijl de bal onderweg was vanuit het midveld rende Garofalo op het derde honk af en wist ook dat veilig te bereiken, want de uit het midveld terugkomende bal werd daar langs gegooid, omdat er niemand stond. Garofalo probeerde daarvan te profiteren, maar Kristi DeVries, die de actie op het derde honk dekte, gooide de bal naar catcher Ellen Venker en die schakelde Garofalo net voor de thuisplaat uit. Maar nog waren de problemen niet over, want ook Eva Trevisan kreeg vier wijd. Toen DeVries op 2 wijd kwam op volgende slagvrouw Ilaria Pino greep Oranje-Manager Liz Kelly in en haalde Rebecca Soumeru naar de werpcirkel. Die maakte de slagbeurt van Pino af en ook die kreeg vier wijd. De inning kwam uiteindelijk ten einde toen Kaitlyn Gentile werd uitgevangen door rechtsveldster Jolanda Kroesen. Kristi DeVries gooide 20 pitches, waarvan er 14 als wijd in de boeken kwamen. ,,Wat er aan de hand was? Een goede vraag, ik zou het niet weten'', stelde DeVries na afloop. ,,Ik kwam gewoon niet in mijn ritme. De reden? Ik zou het echt niet weten.''

In de eigen eerste slagbeurt leek Oranje gelijk iets terug te kunnen doen. Saskia Kosterink opende met vier wijd en nadat Kim Kluijskens was uitgegaan op een grounder richting tweede honk kreeg ook Sandra Gouverneur vier wijd. Leslie Malerich, de startende werpster van Italië, had in haar eerste inning liefst 24 pitches nodig, maar stond geen punten toe. Kosterink wist nog op te schuiven, nadat Debby Conner was uitgevangen, maar een strikeout sloot de inning af.


...Kim Kluijskens probeert op het honk te komen...
...De catcher is Kaitlyn Gentile...
...Home Plate Umpire is Traci Stoelting (USA)...
(Foto: Marco Stoovelaar)
Na het overnemen van het werpen in de eerste inning deed Rebecca Soumeru het prima en schakelde zeven slagvrouwen op rij uit. In de vierde inning zag ze Eva Trevisan het honk bereiken na een honkslag. Die schoof een honk op na een OSS van Ilaria Pino, waarna de Oranje-verdediging een prima dubbelspel draaide op een klap van Kaitlyn Gentile. Derde honkvrouw Noémi Boekel gooide de slagvrouw op het eerste honk uit, waarna Trevisan op het derde honk werd uitgeschakeld na de aangooi van Kim Kluijskens naar korte stop Sandra Gouverneur. Het was één van de fraaie verdedigende handelingen van Oranje, want tweede honkvrouw Petra van Heijst had een sterke backhand-reactie op een klap van Candice Molinari en de drie outfieldsters deden ook goed werk, waaronder een mooie shoestring-vangbal van midveldster Saskia Kosterink op een line drive van Rebecca Iaccino. Waren er Verdedigend een aantal mooie acties, aanvallend bleef het stil.


...Winnende werpster Leslie Malerich...
(Foto: Marco Stoovelaar)
Saskia Kosterink tekende in de derde inning voor de enige Nederlandse honkslag in het duel. Die kwam met één uit, waarna Kosterink op het eerste honk achterbleef. Derde honkvrouw Eva Trevisan maakte namelijk een fraaie vangbal op een kort klapje van volgende slagvrouw Kim Kluijskens, waarna Sandra Gouverneur onschadelijk werd gemaakt door de tweede honkvrouw. Werpster Leslie Malerich hield de Nederlandse slagploeg bovendien goed in bedwang (van de eerste tot en met tweede inning vier strikeouts op rij), maar kwam in de vierde inning voor het eerst in de problemen. Het zou de enige keer zijn. Eerst raakte ze openingsslagvrouw Debby Conner, waarna een grounder van Noémi Boekel verkeerd werd verwerkt door de tweede honkvrouw. Het leek er aanvankelijk op dat de Conner de bal raakte, maar tweede honkvrouw Shanel Garofalo miste de bal gewoon en de Duitse 2B Umpire Axel Vogel maakte ook duidelijk aan de Italiaanse Manager Marina Centrone kenbaar dat er niets aan de hand was. Jolanda Kroesen volgde met een kort klapje naar werpster Malerich, die Conner op het derde honk uitschakelde. Het werd een close play, maar derde honkvrouw Eva Trevisan week niet voor de stevige Conner en tikte haar net voor het honk uit. Voor Manager Liz Kelly was er geen aanleiding in deze situatie een pinch-runner in te zetten. ,,Debby is een snelle loopster en ik wilde haar in de wedstrijd houden, want als ik dan later nogmaals een pinch-runner zou gebruiken had ik Debby niet meer kunnen inzetten'', aldus bondscoach Kelly. Een startende speelster mag via de re-entry regel eenmaal weer terugkeren na vervangen te zijn. Met loopsters op het eerste en tweede honk werd hierna Lynn Geertman ingezet als pinch-hitter, maar het zat Oranje deze inning niet mee, want die werd het slachtoffer van een zeldzame spelregel en dat gebeurde op een cruciaal moment. Met twee slag sloeg Geertman op een bal, die vervolgens via haar hand het veld inrolde. Op zo'n moment is het spel dood, krijgt de slagvrouw een 'slag' (in dit geval drie slag) en moeten de loopsters terug naar hun honk. In plaats van loopsters op alle honken met één uit waren er nu twee honken bezet en twee uit. De inning kwam ten einde toen pinch-hitter Nina van Huissteden, die vandaag de bullpen-catcher was, ook drie slag kreeg.


...Veel toeschouwers bij Nederland vs. Italië...
(Foto: Marco Stoovelaar)
Hierna nam Italië definitief de controle over de wedstrijd over. Pinch-hitter Daniela Castellani opende met een tweehonkslag en schreef tevens geschiedenis, want met haar optreden speelde de recordinternational in haar 250e interland. Hierna volgden drie korte klapjes waar de Nederlandse verdediging niets mee kon doen. Castellani schoof een honk op toen er geen actie volgde op een stootslag van Marta Gambella, die even later het tweede honk stal. Opnieuw plaatste Italië een stootslag, dit keer was het Rebecca Iaccino die haar werk uitstekend deed. Hoewel de honkloopsters niet konden opschuiven had Italië nu wel alle honken in bezit. Wederom volgde er een kort klapje. Candice Molinari sloeg de bal net langs Rebecca Soumeru, waardoor Castellani kon scoren en alle honken bezet bleven. Soumeru werd opgevolgd door Dagmar Bloeming en die deed het prima (hoewel ze in deze beurt 21 pitches nodig had), want ze schakelde negen slagvrouwen op rij uit. Ze begon met een strikeout voor Veronica Fontana en zag Shanel Garofalo een opofferingsslag slaan, waardoor Italië voor de derde maal tot scoren komen, maar hierna volgde een vangbal.

Nederland bereikte nog eenmaal het honk. Dat gebeurde in de zesde inning op nieuwe werpster Breana De Santa. Met één uit kreeg Debby Conner vier wijd, waarna pinch-runner Dana Horeman het tweede honk stal. De Santa herstelde zich onmiddellijk en gooide tweemaal drie slag, waarna drie nullen volgden in de zevende inning.


...KNBSB-voorzitter Ruud van Zetten (midden) met zijn Italiaanse...
...collega Riccardo Fraccari (rechts) en ISF-President Don Porter...
(Foto: Marco Stoovelaar)
Onder aanvoering van het ervaren coachtrio Marina Centrone, Paola Marfoglia en Monica Corvino, allemaal gerenommeerde oud-internationals met een grote staat van dienst, werd Italië een geduchte tegenstander, die de afgelopen jaren succesvol was. Manager Centrone debuteerde in 2005 en leidde haar ploeg toen gelijk naar de Europese titel, net als anderhalve week geleden in Amsterdam. Corvino wordt algemeen beschouwd als de beste werpster die ooit in Italië heeft gespeeld, terwijl Marfoglia bijna honderd interlands op haar naam heeft staan. De Cubaan Calixto Soca Mijar completeert de begeleiding als pitching coach en was tijdens de Olympische Spelen van 2000 in Sydney manager van de nationale ploeg van Cuba, dat toen op de zevende plaats eindigde.

Feit is echter dat Nederland op dit toernooi voor niemand hoeft onder te doen, ook niet voor het fysiek sterk ogende Italië. Nederland heeft een goede aanval en verdediging en prima werpsters, maar tegen Italië komt het geloof in eigen kunnen er telkens om de één of andere reden niet uit. Dat gebeurde anderhalve week geleden op het Europees Kampioenschap in Amsterdam net zo. In de finalepoule boekte Oranje toen een knappe 4-3 overwinning op Italië (de eerste winst op Italië sinds jaren), maar ging vervolgens op de beslissende momenten in de halve finale (1-8) en finale (3-9) onderuit. Toch is Italië zeker niet onschendbaar. Maandag domineerde de ploeg ook niet, maar sloeg wel op de juiste momenten toe. ,,Ze verzilverden de kansen die ze kregen'', bevestigde bondscoach Liz Kelly na afloop. ,,Dat hebben wij geen moment gedaan, hoewel we wel kansen kregen. Om te winnen heb je tegelijk drie elementen nodig: pitching, hitting en verdediging. Wij hadden er misschien één op een bepaald moment. Ja, Italië was vandaag gewoon beter.'' Zeven Italiaanse speelsters werden geboren en groeiden op in de Verenigde Staten, een achtste is afkomstig uit Canada. Allemaal speelsters met een Italiaanse achtergrond en in het bezit van een Italiaans paspoort, waardoor ze kunnen uitkomen in de nationale ploeg. Het merendeel van hen speelt ook in de Italiaanse competitie, maar werpster Jennifer Spediacci (die al eerder voor Italië uitkwam) en buitenveldster Candice Molinari kwamen voor dit evenement over uit de VS. Ook toegevoegd werden de Italiaanse back-up speelster Sara Avanzi en de ervaren infielder/outfielder Marta Gambella. De laatste kon zich niet vrijmaken voor het EK, omdat ze moeder is van een jonge dochter.

Maar misschien zijn de rollen in dit toernooi wel gewoon omgedraaid en wacht Oranje gewoon de kansen af. Italië wint in de voorronde, waarna Oranje op het beslissende moment toeslaat. En dat is uiteindelijk het moment waar het straks allemaal om draait: de ticket naar Peking. De webmaster van Grand Slam * Stats & News heeft vertrouwen in Oranje!
(11 juni)


Bedankt voor het bezoeken van deze site!

Mail suggesties en vragen naar stoov@wxs.nl

Laatste Update: 11 juni 2007
Copyright © 1997-2007 Marco Stoovelaar.