Europees Softbal Kampioenschap 2007

Nederland vs. Rusland / Italië
2 juni 2007

Compiled and Copyright © 1997-2007 by Marco Stoovelaar

Oranje onderuit in finale
Nederlands> | Box Score & meer informatie
AMSTERDAM - Het Nederlands Softbal Team is er zaterdagavond niet in geslaagd beslag te leggen op de Europese titel. In de finale van het Europees Kampioenschap in Amsterdam trok de formatie van bondscoach Liz Kelly met 9-3 aan het kortste eind tegen Italië, dat daardoor voor de achtste keer op rij en tiende keer totaal Europees kampioen werd.


...Live entertainment op de tribunes voor de wedstrijd...
(Foto: Rienette van Zetten)
Ondanks het verlies in de finale is het EK wel degelijk succesvol geweest voor het Nederlands team. Voor het eerst sinds 1997 (!) stond Oranje namelijk weer in een EK-finale en daarmee werd de doelstelling voor dit toernooi bereikt. Bovendien werd het EK gebruikt als voorbereiding op het Olympisch Kwalificatie Toernooi, dat op 9 juni begint rondom de Italiaanse stad Triëst.

Nederland bereikte de finale eerder op de dag door met 6-0 te winnen van Rusland. Italië kwam in de eindstrijd door de overwinning op Nederland op vrijdagavond. Oranje verzuimde in de finale in de eerste twee innings toe te slaan. De Italiaanse verdediging, en vooral korte stop Veronica Fontana, begon onzeker. Vijf Oranje-speelsters bereikten toen de honken, maar er werd niet gescoord. In de derde beurt opende Saskia Kosterink, die werd uitgeroepen tot Beste Outfielder van het toernooi, met een stootslag-honkslag, stal het tweede honk, maar bleef daar achter, omdat werpster Breana De Santa volgde met tweemaal drie slag, gevolgd door een grondbal.

Italië sloeg daarna genadeloos toe in hun derde inning. De ploeg kwam liefst zevenmaal tot scoren en deed dat op vijf honkslagen. Overigens kwamen al deze punten als 'onverdiend' in de boeken, omdat de inning begon met een foute aangooi en er even later nog een zelfde soort fout aan werd toegevoegd. De Italiaanse slagploeg strafte de fouten af met goed slagwerk, waaronder een tweepunten-driehonkslag van Ilaria Pino, die 3-uit-3 sloeg. Twee innings later sloeg Pino opnieuw een driehonkslag en scoorde het negende punt. Na het slaan van de driehonkslag scoorde Pino in de derde inning zelf op een honkslag van Kaitlyn Gentile, waarna startende werpster Dagmar Bloeming werd vervangen door Rebecca Soumeru, maar die werd begroet met een 2-punten homerun van Kristina Rolla, haar zesde in het toernooi.


...ESF-President Mike Jennings (rechts)...
...geeft Toernooi-Voorzitter...
...Lex van Zaane een...
...herinnerings-plaquette...
(Foto: Rienette van Zetten)
Met de 7-0 achterstand leek een voortijdig einde van de wedstrijd in aantocht, maar hier stak de Nederlandse aanval een stokje voor. In de vierde inning toonde ook Oranje aan de knuppel vaardig te kunnen hanteren. Daisy de Peinder opende met een tweehonkslag, waarna twee nullen volgden en Petra van Heijst vier wijd kreeg. Marjan Smit sloeg de bal vervolgens diep het linksveld in en produceerde een inside-the-park-homerun, die drie punten opleverde. Oranje was weer helemaal terug in de wedstrijd. Jammer was het dat Italië hier onmiddellijk twee punten tegenover stelde, één in de vierde en één in de vijfde inning. Nederland kwam niet meer tot scoren, ook al omdat de Italiaanse verdediging nu wel goed in elkaar zat en zelfs tweemaal een dubbelspel draaide. Het laatste daarvan maakte in de zevende inning een einde aan de wedstrijd.

Na de tweede driehonkslag van Ilaria Pino in de vijfde inning nam Dagmar Bloeming het werpen weer over van Rebecca Soumeru. Pino zou even later het negende punt scoren op een opofferingsslag. In de zesde inning maakte eerste honkvrouw Kim Kluijskens nog een schitterende vangbal op een klap van Chanel Garofalo, maar Italië zou uiteindelijk voor de achtste keer op rij sinds 1992 Europees kampioen worden.

Tijdens de Sluitingsceremonie werden de Team en Individuele Prijzen uitgereikt:
Meest Waardevolle Speelster: Kristina Rolla (Italië)
Beste Slagvrouw: Breedge Quinn (Duitsland) en Kristina Rolla (Italië)
Beste Werpster: Daria Shembereva (Rusland)
Beste Infielder: Lenka Spurna (Tsjechië)
Beste Outfielder: Saskia Kosterink (Nederland)

Namens de Gemeente Amsterdam werd een speciale prijs overhandigd aan Kristina Rolla (Italië), een prijs die alleen wordt gegeven aan de meest waardevolle spelers van grote internationale evenementen in de hoofdstad.
Eén van notabelen die de prijzen uitreikte was Minister Ellen Vogelaar van VWS, het departement dat ondermeer over sport gaat.

Mike Jennings, President van de European Softball Federation overhandigde een speciale plaquette aan Lex van Zaane, de voorzitter van het organisatie-comité al blijk van waardering en erkenning voor de goede organisatie van het evenement.
(2 juni)


...Eerder op de dag ook drukte op Veld 2...
(Foto: Rienette van Zetten)

...Duitse werpster Michele...
...Veselinovic gooit naar een...
...Slowaakse slagvrouw...
(Foto: Rienette van Zetten)


Bedankt voor het bezoeken van deze site!

Mail suggesties en vragen naar stoov@wxs.nl

Laatste Update: 2 juni 2007
Copyright © 1997-2007 Marco Stoovelaar.