Olympisch Kwalificatie Toernooi 2007

Nederland vs. Griekenland
14 juni 2007

Compiled and Copyright © 1997-2007 by Marco Stoovelaar

Oranje naar halve finale na historische zege

...De ploegen tijdens volksliederen...
(Foto: Marco Stoovelaar)
English | Box Score & Play-by-Play
STARANZANO (Italië) - Het Nederlands Softbal Team plaatste zich donderdagavond voor een plaats in de halve finale van het Olympisch Kwalificatie Toernooi en zal in dat duel opnieuw tegenover Italië staan. Oranje bereikte het duel met een spectaculaire 8-2 'come-from-behind' overwinning op Griekenland, die tot stand kwam op indrukwekkend slagwerk. Italië bereikte de halve finale na een kleine 2-0 shutout-zege vs. Tsjechië. De winnaar van deze halve finale, die om 17:30 uur vrijdagmiddag begint, zal zich kwalificeren voor de allesbeslissende finale op zaterdag. De verliezende ploeg krijgt nog een kans de finale te bereiken in de herkansingswedstrijd op zaterdagochtend.


...Winnende Werpster Rebecca Soumeru...
(Foto: Marco Stoovelaar)
De overwinning op Griekenland was zeker historisch te noemen, want Oranje verloor alle zeven eerdere ontmoetingen tussen de twee landen. Tenminste, de zeven wedstrijden waarin het Griekse team alleen maar bestond uit sterke Amerikaanse speelsters met een Griekse achtergrond. Twee weken geleden boekte Nederland een 15-0 shutout-zege tegen de Grieken op het Europees Kampioenschap in Amsterdam, maar tijdens dat evenement bestond de Griekse ploeg uit puur Griekse speelsters. Toen werd gesteld dat er geen subsidies waren om de Amerikaanse speelsters over te brengen die op het oorspronkelijk roster stonden voor het EK. Griekenland kreeg speciale toestemming de selectie te wijzigen, maar na een aantal teleurstellende nederlagen keerde de ploeg een paar dagen later terug naar hun (Amerikaanse) sterkte voor de Olympische Kwalificatie. Eén van deze speelsters is werpster Sarah Farnworth, die tijdens het Kwalificatie Toernooi op één na elke inning gooide en ook nu weer het hele duel gooide tegen Oranje. Door hun eerdere goede optredens tegen hen in voorgaande wedstrijden was Oranje gewaarschuwd en wist dat Griekenland een taaie tegenstander zou zijn. Maar hoewel Griekenland ongeslagen winnaar werd van Poule B moest men de meerdere erkennen in Oranje, dat tot 13 hits kwam en toonde dat het van iedereen kan winnen.


...Kim Kluijskens kort voor haar belangrijke honkslag...
(Foto: Marco Stoovelaar)
Maar aanvankelijk leek het de kant op te gaan van Griekenland, dat regelmatig de honken bereikte op Oranje-starter Rebecca Soumeru, die zeven hits moest incasseren. Na een loopster te hebben achtergelaten op het tweede honk in de eerste inning was Griekenland in de tweede slagbeurt dicht bij een punt. Sarah Farnworth bereikte het honk na een fout en schoof op na een grounder van Vanessa Czarnecki. Hierna sloeg Stacey Farnworth de bal naar korte stop Sandra Gouverneur, die een fraaie 'diving stop' maakte en de bal naar 2B Lynn Geertman toste om zo de nul op het eerste honk te kunnen maken, maar hierna volgde een foute aangooi. De eerste Farnworth schoof op na de infield-hit van haar zus en probeerde vervolgens te scoren op de fout, maar werd op thuis uitgeschakeld in een close play na een aangooi van 1B Kim Kluijskens naar Catcher Ellen Venker. Een vangbal sloot de inning af.


...Dana Horeman slide head-first over thuis en...
...scoort het eerste Oranje-punt op Kim Kluijskens' single...
(Foto: Marco Stoovelaar)
In de derde inning kwam Griekenland wel tot scoren. Carista Dalakis opende met een honkslag en zou gaan scoren op een one-out single van Lindsay James. In de vierde werd een tweede punt toegevoegd. Sarah Farnworth begon met een infield-hit en was dit keer vervangen door een pinch-runner, Stamanita Samioti, die zou gaan scoren op een 2-out single van Jessica Bashor. De Griekse ploeg liet zes loopsters achter in de eerste vijf innings.

In de 2e5 begon het duel om te draaien in het voordeel van Oranje. Jolanda Kroesen opende met een infield-hit en werd vervangen door pinch-runner Dana Horeman, die opschoof na een OSS van Marjan Smit. Na drie slag voor Ellen Venker kreeg Sandra Gouverneur opzettelijk vier wijd, maar hierna plaatste volgende slagvrouw Kim Kluijskens een prima honkslag, die Dana Horeman in staat stelde te scoren. En dat deed ze met een head-first. ,,Kim's honkslag was cruciaal om het eerste punt binnen te halen'', stelde Oranje-Manager Liz Kelly. ,,Het was enorm belangrijk.'' De honken kwamen vol toen Saskia Kosterink een infield-hit sloeg, maar de inning kwam ten einde toen Debby Connor uitging na een pop-fly.


...Saskia Kosterink loopt haar rondje...
...met een brede lach na het slaan...
...van haar grand slam homerun...
(Foto: Marco Stoovelaar)
In de zesde inning brak Oranje het duel open en toonde dat het over veerkracht beschikt en de kracht heeft terug te komen. Oranje kreeg de honken vol toen de eerste drie slagvrouwen, Noémi Boekel, Lynn Geertman en Jolanda Kroesen, allen een honkslag sloegen. Daisy de Peinder werd hierna ingebracht als pinch-hitter voor Marjan Smit, maar kreeg drie slag. Hierna werd opnieuw een pinch-hitter ingebracht, dit keer Nina van Huissteden voor Ellen Venker. En Nina sloeg raak voor een belangrijke single over het derde honk in het linksveld, die Boekel en Geertman in staat stelde te scoren en Oranje een 3-2 voorsprong opleverde. Sandra Gouverneur werd hierna uitgevangen, maar de honken kwamen opnieuw vol te staan toen Kim Kluijskens een infield-hit sloeg. En dit zorgde voor de set-up voor Saskia Kosterink, die, met een 3 wijd-1 slag stand de volgende worp vol raakte en de bal het veld zag verlaten over de linksveldomheining voor een grand slam homerun.

...Saskia Kosterink (16) wordt begroet door haar teamgenoten...
(Foto: Marco Stoovelaar)
,,Het was een bal aan de binnenkant en dan moet je maar afwachten of die goed gaat'', keek Saskia na afloop terug. ,,Maar toen ik iedereen zag juichen, wist ik dat het wel goed zat. Een heerlijk gevoel.'' Saskia kent het gevoel, want eerder dit jaar sloeg ze ook een grand slam als speelster van Gulf Coast Communinity College in Florida. ,,Maar dit is mijn eerste homerun in het Nederlands team.''


...Oranje Coach Mary-Ann Hatt (links)...
...en Manager Liz Kelly...
...kijken toe vanuit de dug-out...
...bij de 2-0 achterstand...
(Foto: Marco Stoovelaar)
Oranje voegde nog een extra punt toe in de zevende inning. Met één uit kreeg Lynn Geertman vier wijd en werd vervangen door pinch-runner Petra van Heijst, die helemaal vanaf het eerste honk zou scoren op een diepe tweehonkslag van Jolanda Kroesen, die 3-uit-4 sloeg. ,,Eindelijk raakte ik de bal weer goed'', stelde Jolanda. ,,Hee, Jolanda slaat .400, dus ze slaat al goed. Ze hoeft niet perfect te zijn'', voegde Coach Kelly toe.


...Saskia's ontvangst bij de plaat...
(Foto: Marco Stoovelaar)
Met een 7-1 voorsprong gooide Rebecca Soumeru vier wijd op de openingsslagvrouw in de 2e6 en werd opgevolgd door Dagmar Bloeming, die opnieuw een sterk optreden had. Na de drie slagvrouwen die ze in de zesde inning zag op rij te hebben uitgeschakeld, gooide Dagmar vier wijd op de lead-off hitter in de zevende , maar kreeg hierna drie nullen op rij, waaronder een strikeout die een einde aan de wedstrijd maakte.

Liz Kelly: ,,We speelden vandaag verdedigend enorm goed, een paar kleine foutjes, maar we maakten de 'plays' die we moesten maken. De nul op thuis was cruciaal, Kim's honkslag zorgde voor de ommekeer, Nina's hit was 'huge', net als Jolanda's double. En natuurlijk was Saskia's grand slam uitstekend, ze zat er vol op. We kregen vandaag 'timely hitting'. Het was een totale team-overwinning. Iedereen is ingezet, met uitzondering van twee werpsters, je moet altijd één speelster op de bank hebben op het moment dat de wedstrijd ten einde komt. En Dagmar's optreden om het duel af te maken deed ze uitstekend. Ze wordt beter en beter. Ze heeft een 'give me the ball'-achtige instelling.'' Dagmar Bloeming: ,,Ik ben niet bang om te gooien. Ik wist dat ik vandaag in relief stond en was er klaar voor wanneer ik nodig zou zijn.''

Eerder op donderdag boekte Rusland een 6-0 shutout tegen Kroatië in hun kruisfinale en Groot-Brittannië versloeg Zuid-Afrika met 8-1. Hierdoor werden Kroatië en Tsjechië uitgeschakeld en eindigden samen op de zevende plaats. Vrijdag treft Rusland Tsjechië en staat Groot-Brittannië tegenover Griekenland. De twee verliezende ploegen van deze ontmoetingen zullen samen op de vijfde plaats eindigen, terwijl de twee winnaars elkaar vrijdagochtend ontmoeten. De winnaar van dat duel moet het zaterdagochtend opnemen tegen de winnaar van de Nederlands vs. Italië wedstrijd om uit te maken wie de tweede finalist wordt.
(14 juni)


Bedankt voor het bezoeken van deze site!

Mail suggesties en vragen naar stoov@wxs.nl

Laatste Update: 14 juni 2007
Copyright © 1997-2007 Marco Stoovelaar.