Europees Softbal Kampioenschap 2007

Nederland vs. Griekenland
28 mei 2007

Compiled and Copyright © 1997-2007 by Marco Stoovelaar

Oranje wint ook tweede duel
English | Box Score & meer informatie
AMSTERDAM - Het Nederlands softbalteam heeft maandagavond ook de tweede wedstrijd in de voorronde van het 15e Europees Kampioenschap in winst omgezet. In het duel tegen Griekenland was Oranje oppermachtig, sloeg er stevig op los en won overtuigend met 15-0. De ploeg van bondscoach Liz Kelly had daar slechts vier innings voor nodig.

Voor Oranje-werpster Dagmar Bloeming was het maandagavond haar EK-debuut. Een paar dagen geleden kwam de werpster van A4 Terrasvogels voor het eerst voor de nationale ploeg uit in de oefenreeks tegen Australië, maar dit was haar eerste grote optreden in de nationale kleuren. In de eerste slagbeurt opende ze met een vrije loop voor de eerste Griekse slagvrouw, maar schakelde daarna de volgende twee keurig met drie slag uit. Een grondballetje naar tweede honkvrouw Lynn Geertman maakte vervolgens een einde aan de Griekse openingsbeurt.

Aanvallend sloeg Oranje daarna gelijk toe in hun eerste beurt. Saskia Kosterink dreunde de bal langs het derde honk het linksveld in voor een driehonkslag en scoorde even later op een opofferingsslag van Kim Kluijskens. Het scoren ging hierna gewoon verder, want aan het einde van deze slagbeurt stond Nederland met 5-0 voor. Na de klap van Kluijskens volgde een vrije loop voor Marloes Fellinger en sloeg Sandra Gouverneur een tweehonkslag. Beiden scoorden hierna op een honkslag van Jolanda Kroesen, die even later zelf ook de thuisplaat passeerde, hoewel het er ogenschijnlijk op leek dat ze het derde honk miste in haar gang richting thuis. Hoe dan ook, er volgde geen appèl en Jolanda scoorde op een honkslag van Lynn Geertman met twee uit. En ook zij ging even later scoren. Dat gebeurde, nadat de honken eerst allemaal in Nederlands bezit waren gekomen na tweemaal vier wijd. Een derde opeenvolgende vrije loop, dit keer voor Saskia Kosterink, stelde Lynn in staat te scoren en leverde Oranje andermaal dus een punt op.

Daar hield het niet bij op, want in de tweede inning deed de Nederlandse slagploeg er gewoon nog een schepje bovenop en scoorde zeven punten. Met één uit werden liefst acht honkslagen op rij geslagen. De 'rally' begon met een honkslag (met één uit) van Sandra Gouverneur, die opschoof na een wilde worp. En toen kwam het aanvallende vuurwerk. Eerst een puntscorende honkslag van Jolanda Kroesen en vervolgens twee 'back-to-back RBI-doubles' van Daisy de Peinder en Lynn Geertman, uithalen waarbij de bal echt heel goed op de knuppel zat. Of is het omgekeerd? Zit de knuppel goed op de bal? Nou ja, die keuze is aan u, het leverde Oranje in elk geval nog eens twee punten op en zorgde voor een werpsterwissel bij de Griekse ploeg. Starter Joanna Bouziou werd vervangen door Alexandra Papageorgaki, maar ook die kon de volop draaiende Nederlandse aanval niet meer afstoppen. Een honkslag van Ellen Venker zorgde voor loopsters op het eerste en tweede honk, waarna beiden scoorden op een honkslag van Marjan Smit, die op haar beurt weer scoorde op een tweehonkslag van Saskia Kosterink. En die scoorde weer op een honkslag van Kim Kluijskens. Pas daarna kon de inning met twee nullen worden afgesloten, maar het had de Nederlandse voorsprong wel verhoogd naar 12-0. De 'mercy-rule' van vijftien punten kwam in zicht.

Na een puntloze derde inning werd inderdaad een verschil van vijftien punten bereikt en kon de wedstrijd in de vierde inning worden gestopt. In de vierde slagbeurt sloeg pinch-hitter Chantal Versluis een honkslag met één uit en bereikte Kim Kluijskens het honk na een fout. Een honkslag van Marloes Fellinger was toen goed voor het dertiende punt. Na een vrije loop voor Sandra Gouverneur was het Dana Horeman die de bal ook lekker raakte en met haar honkslag voor twee punten en de eindstand van 15-0 zorgde.

Nederland kwam aanvallend tot liefst 16 honkslagen. Alle elf speelsters, die voor Oranje in het slagperk kwamen sloegen minimaal één honkslag en scoorden minimaal één punt. Vijf speelsters lieten elk twee hits in de boeken opnemen, terwijl vier speelsters elk tweemaal scoorden.

En werpster Dagmar Bloeming? Die bleef uitstekend overeind in haar EK-debuut. In de vier innings die ze gooide bereikten slechts twee Griekse slagvrouwen de honken. In de eerste inning door de genoemde vier wijd en in de tweede slagbeurt was het Evangelia Stefanov, die de enige Griekse honkslag sloeg. En daar bleef het bij.
(28 mei)


Bedankt voor het bezoeken van deze site!

Mail suggesties en vragen naar stoov@wxs.nl

Laatste Update: 28 mei 2007
Copyright © 1997-2007 Marco Stoovelaar.