Europees Softbal Kampioenschap 2007

Nederland vs. Groot-Brittannië
31 mei 2007

Compiled and Copyright © 1997-2007 by Marco Stoovelaar

Oranje opent finaleronde met winst
English | Box Score & meer informatie
AMSTERDAM - Het was een vroegertje vanmorgen (donderdag). Even na negen uur gaf de Italiaanse Home Plate Umpire Fabio Capitoni het teken voor 'Play Ball' en kort daarna gooide Oranje-werpster Kristi DeVries de eerste bal in de finaleronde. Het tweede deel op weg naar de finale van het 15e Europees Kampioenschap was geopend en het Nederlands Softbal Team begon met een 3-0 zege tegen Groot-Brittannië. Vanavond staat Oranje om 21.00 uur tegenover Italië.

Het Nederlands team opende de finaleronde vanmorgen tegen de nationale ploeg van Groot-Brittannië. Een formatie die overigens onder bekende leiding staat. Manager bij de Britse ploeg is de in Amerika geboren Craig Montvidas, die ooit ergens halverwege de jaren zeventig als honkballer naar Nederland kwam om er een jaartje te spelen. We zijn nu inmiddels zo'n dertig jaar verder en Montvidas woont en werkt nog altijd in Nederland, samen met zijn vrouw, oud-international Luciène Geels. In zijn actieve honkbalperiode speelde Craig voor Giants Diemen, Kinheim en HCAW. Bij de laatste ploeg had hij een aantal jaar de handen vol, want naast het zelf spelen was hij er ook hoofdcoach van zowel de honkbalploeg als de softbalploeg, die beide destijds in de hoofdklasse uitkwamen. Hierna was Montvidas ook coach bij Twins. Halverwege de jaren tachtig introduceerde Craig Montvidas met Pro-Motion unieke jeugdtrainingskampen voor honkbal en softbal, die een week duurden. Succesvolle trainingskampen, die in een aantal opeenvolgende weken in het hele land plaatsvonden en later in het jaar werden afgesloten met een grote happening waar zelfs coaches en spelers van de Los Angeles Dodgers aan deelnamen. In de jaren negentig werd Montvidas bondscoach van de Nederlandse softbalploeg en vervulde een paar jaar geleden dezelfde functie bij de nationale ploeg van Griekenland op weg naar de Olympische Spelen van Athene in 2004. En nu dus de Britse formatie.

De wedstrijd had al vroeg veel te bieden, want we konden genieten van een aantal fraaie verdedigende acties. Zo was er in de eerste inning een mooie reactie van de Engelse tweede honkvrouw Katy Wilkins op een line drive van Sandra Gouverneur en maakte rechtsveldster Laura Thompson een prima vangbal op een klap van Lynn Geertman in de tweede slagbeurt. Maar ook was er een schittende vangbal van de Nederlandse tweede honkvrouw Lynn Geertman, die daarmee een uithaal van Stacie Townsend onschadelijk maakte. Oranje kwam in die eerste twee innings tot twee honkslagen. De eerste kwam (opnieuw) van de knuppel van openingsslagvrouw Saskia Kosterink in de eerste inning, de tweede was een infield-hit van Marloes Fellinger in de tweede inning.

Vanaf de vierde slagbeurt kwam er nog meer actie. In de eerste helft van deze inning maakte Oranje een fraai dubbelspel. Werpster Kristi DeVries ving een line drive van Kristi Yoshizawa, waarna loopster Caley Roberts op het eerste honk werd uitgeschakeld. De laatste had kort ervoor de eerste Britse honkslag geslagen. In de tweede helft van de vierde beurt kon het eerste punt op het mooie scorebord worden geprojecteerd. Jolanda Kroesen opende met een honkslag, waarna pinch-runner Dana Horeman opschoof na een opofferingsstootslag van Daisy de Peinder en het derde honk bereikte na een doorgeschoten bal. Een honkslag van Marloes Fellinger leverde Oranje vervolgens het eerste punt en de leiding op. Er kwamen hierna nog een paar loopsters op de honken en de Britse verdediging liet voor het eerst een steekje vallen, maar er werd niet meer gescoord.

Beide ploegen hielden elkaar in dit aantrekkelijke duel uitstekend in evenwicht. De Britse ploeg reageerde in de vijfde inning met een loopster op het derde honk. Met één uit sloeg Kirsten Whitt een diepe tweehonkslag in het linksveld, bereikte het derde honk na een grondbal, maar bleef daar uiteindelijk achter. In de vijfde inning begon het helaas ook (weer) te regenen, maar kon het duel wel gewoon worden voortgezet. Oranje kwam in deze beurt voor de tweede keer tot scoren. Saskia Kosterink kreeg vier wijd en scoorde even later op een honkslag van Jolanda Kroesen op nieuwe werpster Meredith Mayes, die kort ervoor starter Hayley Punter had vervangen. In de zesde slagbeurt kreeg Groot-Brittannië weer een scoringskans. Met één uit sloeg Laura Thompson een tweehonkslag, waarna Dagmar Bloeming het werpen van starter Kristi DeVries overnam. Thompson kon na een fout opschuiven naar het derde honk, maar ook zij bleef achter, want er volgden een strikeout en een grounder.

Oranje voegde weer een punt toe in de zesde inning. Marloes Fellinger begon met een ferme tweehonkslag (ze sloeg 3-uit-3) en kon opschuiven na een vangbal in het rechtsveld. Een honkslag van Marjan Smit in kort-rechtsveld stelde haar vervolgens in de gelegenheid het derde punt aan te laten tekenen. Daar bleef het bij, want Oranje won met 3-0.
(31 mei)


Bedankt voor het bezoeken van deze site!

Mail suggesties en vragen naar stoov@wxs.nl

Laatste Update: 31 mei 2007
Copyright © 1997-2007 Marco Stoovelaar.