Europees Softbal Kampioenschap 2007

Nederland vs. Duitsland
29 mei 2007

Compiled and Copyright © 1997-2007 by Marco Stoovelaar

Oranje wint derde duel op rij
English | Box Score & meer informatie
AMSTERDAM - Het Nederlands Softbal Team won dinsdagavond de derde wedstrijd op rij in het 15e Europees Softbal Kampioenschap en het was een 'wild one'. Oranje versloeg Duitsland met 12-3 in vijf innings, maar het duel had van alles te bieden, honkslagen, vrije lopen, wilde worpen, doorgeschoten ballen, pinch-hitters, verdedigende wissels, re-entries, vijf werpsterswissels, een '3-error play' en veel punten. Met andere woorden, een prima wedstrijd voor de scorers onder ons.

Opnieuw konden dinsdag alle wedstrijden weer worden gespeeld, ondanks een aantal regenachtige, maar ook koude, momenten. De wedstrijd tussen Nederland en Duitsland, die werd bijgewoond door Erica Terpstra, de voorzitter van het NOC*NSF, werd kort onderbroken vanwege de regen, maar kon zes minuten later weer worden hervat. Dat gebeurde in de eerste helft van de eerste inning, die op dat moment al 26 minuten aan de gang was. Oranje was inmiddels al voor de tweede keer aan slag gekomen en had zevenmaal gescoord. Na de hervatting werd nog een achtste punt toegevoegd. Met één uit werd Kim Kluijskens de eerste Nederlandse loopster, omdat haar klap in het linksveld werd gemist. Hierna volgden een honkslag, nog eens twee fouten en een opofferingsslag, voordat Jolanda Kroesen een RBI-single liet noteren. De honken kwamen hierna vol te staan, omdat de volgende twee slagvrouwen vier wijd kregen en dat resulteerde in een werpsterwissel. De laatste vier wijd werd gegooid op Ellen Venker, die even later een stukje geschiedenis zou schrijven. Nieuwe werpster Vivian Melzer gooide vier wijd op de eerste slagvrouw die ze zag en dat bracht opnieuw een punt binnen. Hierna kreeg ze een 'baseclearing, 3-run triple' tegen van Saskia Kosterink. Op deze klap was Ellen Venker één van de speelsters die scoorde, maar haar punt had een speciaal tintje, want het was tevens het 800ste ooit dat door Oranje werd gescoord tijdens een Europees Kampioenschap, sinds de eerste editie van 1979 in het Italiaanse Rovereto. Hierna volgde de regenonderbreking en zes minuten later scoorde Kosterink toen Kim Kluijskens een tweehonkslag sloeg.

In de tweede inning werden vier punten toegevoegd met als hoogtepunten een 2-run single van Lynn Geertman en opnieuw een RBI-triple van Saskia Kosterink. De Duitse verdediging maakte vier fouten in deze beurt, waardoor hun totaal op zeven kwam. Drie van de vier fouten kwamen op dezelfde actie. Met Lynn Geertman op het eerste honk en twee uit, eindigde een ogenschijnlijke simpele grondbal van Marjan Smit in een veldfout en twee foute aangooien, waardoor opnieuw werd gescoord en de slagvrouw het tweede honk bereikte. Hierna volgde Saskia Kosterink met haar tweede RBI-triple. Van de twaalf Nederlandse punten op drie werpsters waren er slechts twee verdiend. Na Kosterink's tweede triple werd de derde Duitse werpster ingebracht en die legde de Nederlandse aanval het zwijgen op in de laatste drie inning van dit duel, want ze stond slechts drie honkslagen toe. In de vijfde inning kreeg Oranje nog alle honken in bezit na een honkslag, vier wijd en geraakt werper, maar kon geen punten meer aan het totaal toevoegen. Met een 12-0 stand na twee innings dacht bijna iedereen weer aan een duel met een verschil van 15 punten (misschien zelfs meer), maar, zoals gezegd, de derde Duitse werpster kreeg geen punten meer tegen.

Dagmar Bloeming startte opnieuw voor Oranje in dit duel. De dag ervoor gooide ze het gehele vier innings durende duel tegen Griekenland en kreeg nu de kans om nog wat extra pitches en innings te gooien. Na twee innings werd Bloeming, die één hit toestond, opgevolgd door Rebecca Soumeru. Na een puntloze derde inning kwam de ervaren werpster van landskampioen Sparks Haarlem in de vierde Duitse slagbeurt in de problemen. Na vier wijd voor openingsslagvrouw Christine Bruckner sloeg Michele Veselinovic een honkslag. Soumeru herstelde zich en schakelde de volgende twee slagvrouwen met een grounder uit, maar dat leverde wel het eerste Duiste punt op. Een doorgeschoten bal bezorgde Duitsland even later nog een punt. De volgende twee Duitse slagvrouwen bereikten ook het honk, omdat Soumeru tweemaal vier wijd gooide. Oranje-Manager Liz Kelly besloot hierna tot een re-entry van Dagmar Bloeming, die een punt gescoord zag worden na een wilde worp, maar de inning vervolgens afsloot met drie slag. In de vijfde inning schakelde de Oranje-rookie nog een slagvrouw met drie slag uit en kreeg toen een honkslag tegen van Christina Lipp. Even later ging Lipp gedwongen uit op het tweede honk, want zij moest aanvankelijk bij het eerste honk wachten op het resultaat van de handelingen op een klap van volgende slagvrouw Christine Bruckner. Die sloeg de bal in het rechtsveld, maar werd daar gemist. Rechtsvelder Chantal Versluis, een reguliere infieldster, herstelde zich snel en gooide Lipp uit op het tweede honk. Een grounder richting eerste honk sloot daarna de vijfde Duiste beurt en de wedstrijd af. Opnieuw kon er een overwinning in de boeken worden opgenomen.
(29 mei)


Bedankt voor het bezoeken van deze site!

Mail suggesties en vragen naar stoov@wxs.nl

Laatste Update: 29 mei 2007
Copyright © 1997-2007 Marco Stoovelaar.