Frank De Winne



De bemanning van de Odissea-missie:
Frank De Winne, Sergei Zalyotin, Yuri Lonchakov


  • De Odissea-missie


    ESA

    10 november 2002

    Frank De Winne terug uit de ruimte

    ESA’s Belgische astronaut Frank De Winne keerde vandaag terug op aarde na een succesvol uitgevoerde Soyuz-taxivlucht naar het internationaal ruimtestation ISS. Tijdens de vlucht werd niet alleen een gloednieuwe Soyuz TMA-1 ‘reddingssloep’ voor het ruimtestation afgeleverd. Ook werden negen dagen lang wetenschappelijke experimenten uitgevoerd.

    De Odissea-missie, die volgde op de afgelopen april eveneens succesvol verlopen Marco Polo-missie met ESA’s Italiaanse astronaut Roberto Vittori – begon op 30 oktober met een perfecte lancering vanaf de lanceerbasis Baikonoer in Kazachstan. Frank De Winne en zijn Russische collega’s Sergei Zalyotin, commandant van de missie, en Yuri Lonchakov, vluchtingenieur, vertrokken met een Soyuz TMA-1, ter vervanging van de Soyuz TM-34 die sinds april aan het ISS was vastgekoppeld. De Soyuz TMA-1 zal nu gedurende zes maanden aan het ruimtestation vastgekoppeld blijven. Hij moet dienst doen als ‘reddingssloep’ voor de bemanning van het ISS voor het geval dat zich een noodsituatie zou voordoen. De Winne en zijn Russische collega’s keerden terug in de oude Soyuz TM-34 en landden om 01.04 uur Nederlandse tijd nabij het plaatsje Arkalyk in de vlakte van Kazachstan.

    Frank de Winne, een voormalige Belgische luchtmachtpiloot en de eerste niet-Rus die meemocht met de eerste vlucht van een volledige nieuw type Russisch ruimtevaartuig, beschreef zijn ruimtereis als ‘de meest intense, uitdagende en voldoening gevende elf dagen uit mijn professionele carričre’.

    Tijdens zijn negendaags verblijf in het ruimtestation ISS voerde De Winne een programma van 23 wetenschappelijke experimenten uit op het gebied van de levenswetenschappen en de natuurwetenschappen. Vier van de experimenten werden uitgevoerd met de Microgravity Science Glovebox (MSG), een belangrijke onderzoeksfaciliteit die in Europa ontworpen en ontwikkeld werd. Ook voerde De Winne educatieve proeven uit en sprak met Belgische scholieren. Op zaterdag 2 november vierde hij met zijn Russische collega’s en de huidige bemanning van het ruimtestation het feit dat het internationaal ruimtestation nu reeds twee jaar lang permanent bemand is.

    “Gedurende de laatste twee jaar is het internationaal ruimtestation uitgegroeid tot een uniek wetenschappelijk laboratorium, “ vertelde De Winne. “Europese bijdragen in de vorm van onderzoeksfaciliteiten als de Microgravity Science Glovebox en ESA’s laboratorium Columbus dat over twee jaar, in oktober 2004, zal worden aangekoppeld, onderstrepen het belang en ook de noodzaak van Europese expertise in het project.”


    ESA

    30 oktober 2002

    Belgische ESA-astronaut in nieuwe Soyuz op weg naar ruimtestation

    De vierde taxivlucht naar het internationaal ruimtestation met aan boord ESA-astronaut Frank De Winne en twee Russische bemanningsleden is vanochtend om 04.11 uur Nederlandse tijd van start gegaan met een perfecte lancering vanaf de lanceerbasis Baikonoer in Kazachstan.

    Voormalig piloot van de Belgische Luchtmacht Frank De Winne en zijn medebemanningsleden Sergei Zalyotin, commandant van de missie, en Yuri Lonchakov, vluchtingenieur, moeten over twee dagen een koppeling uitvoeren met het International Space Station (ISS) op vrijdag 1 november om 06.00 uur Nederlandse tijd. Het luik tussen het Sojoez-ruimteschip en het ISS zal geopend worden om 07.30 uur Nederlandse tijd.

    De bemanning vliegt met een nieuw ruimteschip, de Soyuz TMA-1, een verbeterde versie van de Soyuz TM-34, die momenteel aan het ISS is vastgekoppeld. Het nieuwe ruimteschip zal gedurende zes maanden aan het ruimtestation vastgekoppeld blijven en dienst doen als ‘reddingssloep’ voor de huidige vaste bemanning van het ISS in geval zich een noodsituatie zou voordoen.

    Frank De Winne is boordingenieur van de Soyuz en de eerste Belgische astronaut die het ISS bezoekt. Hij is tevens de eerste niet-Rus die meevliegt tijdens de eerste vlucht van een nieuw type Russisch ruimteschip en de vierde Europese astronaut die het international ruimtestation zal bezoeken.

    Tijdens zijn verblijf van acht dagen aan boord van het ISS zal De Winne een uitgebreid programma van 23 experimenten uitvoeren op het gebied van de levenswetenschappen en de natuurwetenschappen. Hij zal ook enkele educatieve proeven doen. Vier van de experimenten zullen uitgevoerd worden met behulp van de Microgravity Science Glovebox (MSG), een belangrijke onderzoeksfaciliteit die in Europa ontworpen en ontwikkeld werd.

    Naast het succesvol afleveren van het nieuwe Soyuz-ruimteschip en het doen van de experimenten wil De Winne ook dat de ruimte voor jonge mensen tastbaar en opwindend wordt. ‘Ik zal tijdens de missie betrokken zijn bij verschillende educatieve activiteiten. Daarbij is het van belang dat ik rechtstreeks met onze jonge mensen spreek. We moeten de ruimtevaart, de technologie en de wetenschap voor hen interessant en relevant maken’, zei hij.

    De Odissea-missie zal naar de aarde terugkeren aan boord van het oude ruimteschip Soyuz TM-34, dat momenteel aan het ruimtestation is vastgekoppeld. De landing in Kazachstan is voorzien op zondag 10 november 2002 om 01.03 uur Nederlandse tijd).


    ESA

    25 oktober 2002

    Belgische ESA-astronaut Frank De Winne vertrekt 30 oktober naar internationaal ruimtestation ISS

    Op woensdag 30 oktober vertrekt ESA-astronaut Frank De Winne naar het internationaal ruimtestation ISS. De Winne wordt de eerste Belg die het ruimtestation bezoekt. Tijdens de missie, die Odissea is genoemd, zal hij een reeks technische en wetenschappelijke experimenten aan boord van het ruimtestation uitvoeren. Ook wordt De Winne de eerste ESA-astronaut die de in juni dit jaar geďnstalleerde Microgravity Science Glovebox zal gaan gebruiken.

    Taxivlucht

    Frank De Winne vliegt als boordingenieur mee tijdens een zogenaamde ‘taxivlucht’ van een Russisch Soyuz TMA-1 ruimteschip. De lancering vindt plaats vanaf lanceerbasis Baikonur in Kazakhstan. Commandant van de vlucht is Sergei Zalyotin. Een derde bemanningslid is Yuri Lonchakov.

    De hele missie zal ruim tien dagen in beslag nemen. Na de lancering op woensdag 30 oktober (04.11 u. Nederlandse tijd) is voor vrijdag 1 november (05.56 u. Nederlandse tijd) de automatische koppeling met het internationaal ruimtestation gepland.

    De Odissea-bemanning keert naar de aarde terug in het Soyuz TM-34 ruimteschip dat in april dit jaar werd aangekoppeld tijdens de Marco Polo taxivlucht. Aan boord van die vlucht bevond zich toen de Italiaanse ESA-astronaut Roberto Vittori.

    De ontkoppeling van het ruimtestation staat voor zaterdag 9 november (omstreeks 20.05 u. Nederlandse tijd) gepland; de landing op aarde vindt dan plaats op zondag 10 november (omstreeks 01.03 u. Nederlandse tijd). De vlucht van De Winne dient vooral om de oude aan het ruimtestation vastgekoppelde Soyuz - een 'reddingssloep' voor de bemanning - te vervangen door een nieuw exemplaar. De ‘reddingsboot’ moet om in topconditie te blijven elke zes maanden worden vervangen. De Odissea-missie wordt de vierde verwisseling van de Soyuz-capsule sinds in november 1998 met de bouw van het ruimtestation werd begonnen.

    Wetenschappelijke experimenten

    Nadat de nieuwe reddingssloep is aangekoppeld, zullen De Winne en Zalyotin acht dagen lang in het ruimtestation wonen en werken met de reeds aanwezige bemanning. De Winne zal dan experimenten uitvoeren met behulp van de Microgravity Science Glovebox (MSG).

    Met MSG kunnen in een afgesloten ruimte en in gewichtloosheid wetenschappelijke experimenten worden uitgevoerd op het gebied van biotechnologie, vloeistoffen en verbranding. MSG, die werd ontworpen en ontwikkeld in Europa, ging in juni dit jaar omhoog aan boord van space shuttle Endeavour. MSG is nu geďnstalleerd in het Amerikaanse laboratoriumgedeelte ‘Destiny’.

    De Winne’s vlucht en de wetenschappelijke experimenten die hij gaat uitvoeren, worden gefinancieerd door de Belgische Federale Diensten voor Wetenschappelijke, Technische en Culturele Aangelegenheden (DWTC).

    Naast de wetenschappelijke experimenten zal Frank de Winne zich ook bezighouden met educatie. Er zullen video-opnamen worden gemaakt over natuurkunde in gewichtloosheid ten behoeve van scholieren. Ook zal de astronaut contact onderhouden met jeugdige Belgische radio-amateurs.

    Tweede Belg in de ruimte

    Het is de tweede keer dat een Belg de ruimte ingaat. Eerder vloog Dirk Frimout mee als ladingsspecialist aan boord van een Amerikaanse spaceshuttle (vlucht STS-45, maart-april 1992).


    Terug naar ASTRONET's home page