This is the personal Web page of Baptist Vermeulen

De website filosofie van Baptist Vermeulen: Hypothesis voor filosofie

File0012.jpg (1027185 bytes) 
1975
 
 

 

Baptist Vermeulen (1955) studeerde filosofie en Nederlands in Leiden van 1976 - 1984.
Daarna studeerde hij nog enkele jaren Informatica.

Baptist Vermeulen was tot medio 2000 verbonden als docent aan de Hogeschool Rotterdam waar hij onder meer inleidende colleges filosofie verzorgde.

Van 1989 - 2010 was hij als docent filosofie verbonden aan de Volksuniversiteit van Leiden, waar hij inleidende cursussen filosofie verzorgde. Hij werkt met zelfgemaakt cursusmateriaal, dat terug te vinden is op zijn eigen website (http://www.hypothesis.nl), die hij in 1995 is gestart. Eveneens op deze site zijn te vinden zijn lezingen, die hij geregeld in Leiden en omstreken verzorgt.

Baptist Vermeulen was van 2007 tot 2021 werkzaam als applicatiebeheerder voor de financiële apllicatiesbij een advocatenkantoor in Amsterdam.

Baptist Vermeulen studied philosophy and Dutch language and literature in Leiden. After he finished this studies he studied another three years Information Technology.

Baptist teached Philosophy and Information technology at the School for professional Education at Rotterdam til 2000.

From 1989 to 2010 he teached philosophy at the  'Volksuniversiteit Leiden', an educational institute that organises courses for a general public.
He uses material that he develloped himself and can be found (in Dutch) on his web site: Hypothesis Philosophy

From 2007 - 2021 he worked as application manager at a Law Firm in Amsterdam.

Last update: 23-02-2023


2001
Naast zijn studie filosofie volgde Baptist een opleiding voor bewegingstheater.

In 1972 begon het met een cursus mime bij Karel van der Gun, die met zijn groep Mimasse cursussen en voorstellingen verzorgde in Den Haag en Rijswijk.

Daarna studeerde hij enkele jaren Mime en fysiek theater bij Jo Rhörig aan de Academie voor podiumkunsten in Den Haag.
Verschillende optredens op onder andere het Voorhout festival in Den Haag en op de Uitmarkt in Amsterdam kwamen hieruit voort.

Achtereenvolgens speelde Baptist Bij Straattheater Gajes (Leiden), bij kindertheater Klapsigaar en opnieuw bij Jo Röhrig in een productie in het Corso theater in Den Haag (1986).

Daarna werkte Baptist mee aan Trespassers W, een multimediaal productiebedrijf met een tijdschrift, talkshows en platen (lp's en ep's).

 

filosofie Baptist Vermeulen schreef twee boeken:

 

De uitdaging van het denken en De uitdaging van het bestaan, beide uitgegeven door Karakter Uitgevers in Uithoorn.

 

 

Over De uitdaging van het denken:

Veel mensen komen op een of andere manier met filosofie in aanraking. Vaak is de kennismaking van korte duur en/of beperkt. Er kan behoefte ontstaan om meer over filosofie te lezen en een beter begrip te krijgen van specifiek filosofische thema's.

Een uitstekende gelegenheid biedt deze zeer toegankelijke, maar – vanwege de aard van het onderwerp – niet ‘makkelijke’ inleiding in de Westerse filosofie. De opzet is thematisch: door het boek heen worden de klassieke onderwerpen van de filosofie besproken: kennistheorie, metafysica, ontologie, logica, wetenschapsfilosofie, ethiek, sociale en politieke filosofie en esthetica. Van elk onderwerp wordt uitgelegd wat het kernvraagstuk en de historische context is en welke filosoof de belangrijkste bijdrage eraan geleverd heeft. Ten slotte wordt van elk thema de actualiteit aangetoond, veelal aan de hand van een onderwerp uit de huidige maatschappelijke discussie (met als eindpunt de huidige ‘internetdemocratie’).

De rode lijnen in het boek worden gevormd door de omslag die we vanaf de zestiende eeuw kunnen waarnemen in de aandacht voor het denken naar de aandacht voor de taal en het verdwijnen van de overtuiging dat de filosofie een toekomst voor de mens kan ontwerpen. Een belangrijke vraag in het boek is welke rol er in de 21e eeuw voor de filosofie is weggelegd.

 

Het doel van het boek is begripsvorming en ‘leren filosoferen’. Kennis, toepassing/bewustwording (‘wat kan ik hier zelf mee?’) en entertainment (door middel van anekdotes) lopen dooreen. Het boek probeert de lezer uit te dagen zelf de praktijk van het filosoferen op te nemen: zijn opinies te formuleren over de zaken die hem of haar raken. Standpunten die, door de leerervaringen uit dit boek verrijkt zijn en die in toenemende mate een basis vormen waarop men zijn eigen leven kan vormgeven.

 

Poëzie

 

vergeten reis  
Schilderijen

 

Toscane  
Fotografie

 

Spring  
Sport

Judo