Welkom

 

Wie zijn wij?

 

Agenda 2005

 

De Vrolijke Ambto

 

WisselWeblog

 

Links

 

Word lid!

 

Contact!

 

 
   

Project NL 2020 resource pagina

Wat is...?

NL 2020 is het tweede grote project van het GroenLinks ambtoNetwerk (het eerste was getiteld: Verhalen uit het Vooronder). In NL 2020 willen we een visie neerzettenop hoe Nederland er over 15 jaar uit zou moeten zien, en waar een links kabinet aan zou moeten werken.

Het eerste stellingendiner.

Twee maanden geleden deden we een oproep op de mailinglijst voor ideeėn over de agenda van een Links Kabinet. Hoe ver weg dat nu ook lijkt, er kwamen toch zo'n vijftien bijdragen binnen. En aantal hebben we besproken op het eerste Stellingendiner, andere bijdragen, met name op het gebied van werk en zorg, van milieu en van justitie, liggen nog.

Op het eerste Stellingendiner hebben we bijdragen besproken op het gebied van ontwikkelingssamenwerking en van bestuur. Aan de orde kwam: verhouding van de overheid tot de samenleving; organisatie van de overheid en beleidscyclus. Voor wat betreft de rol naar de samenleving concludeerde de groep dat de GL bestuurders op alle bestuurlijke niveaus moeten werken aan maatschappelijke participatie. Sommigen pleitten voor meer aandacht voor het organiseren van de samenleving en kleinschaliger dienstverlening.

Bij de organisatie van de overheid werd natuurlijk gesproken over de rol van ambtenaren. Er werd waarde gehecht aan roulatie van ambtenaren, rijksbreed of tenminste binnen elk afzonderlijk ministerie. Ambtenaren zouden daarnaast meer ruimte moeten krijgen voor een afwijkende mening. In het memo-sjabloon wordt een hoekje ingeruimd voor eventuele kanttekeningen door de verantwoordelijke ambtenaar.

Er werd gepleit voor verantwoord omgaan met de begroting. De uitputtingsdrang dient van tafel. Er moet meer flexibiliteit in budgetbeheer te komen, waardoor “december-koorts“ verdwijnt. Een drastische reductie van het aantal departementen en ministers werd bepleit. De groep concludeerde dat de kwaliteit van de overheid van doen heeft met imperfecties in de beleidscyclus. In de beleidsvoorbereiding worden ervaringen “uit het veld“ niet meegenomen en de overheid leert slecht. Zeker bij het aantreden van een nieuw kabinet wordt veelal in rap tempo een nieuwe beleidsnota gelanceerd, vooral gebaseerd op politieke “visie“. GL zou moeten pleiten voor een drastische vernieuwing. De kabinetsperiode zou verlengd moeten worden naar vijf jaar. Het eerste jaar na het aantreden van een nieuw kabinet wordt de “visie“ van de nieuwe bewinds-personen getoetst aan de ervaringen en lessen van de werkvloer. Bestuurders en parlement gaan luisteren naar de uitvoerders. Er is dan ruimte voor debat, onderzoek, proeftuinen e.d. Pas aan het eind van dat “transitiejaar“ wordt het nieuwe beleid geformuleerd, wat dan realistischer zal kunnen zijn en met een breder draagvlak.

Ontwikkelingssamenwerking

Er werd gepleit voor het afschaffen van het Ministerie voor Ontwikkelings-samenwerking (OS) en het instellen van een ministerie voor Rechtvaardige Globalisering. Dit komt voort uit onvrede over het gebrek aan vernieuwing binnen het veld en het slinkend draagvlak voor OS. Er is te weinig actie en lobby op internationaal niveau: NGO's zouden op dat vlak versterkt kunnen worden en een brugfunctie moeten bieden tussen burgers in Noord en Zuid.. Tegelijk is er sprake van een sterk groeiend aantal particuliere initiatieven buiten de 'ouderwetse' OS om. Daar kan beter gebruik van gemaakt worden. Tenslotte zou bilaterale hulp beter gebundeld en afgestemd kunnen worden met (de bevolking in) het ontvangende land.

Hoe nu verder?

Zo langzamerhand begint NL 2020 gestalte te krijgen. We hebben nu zeven onderwerpen die we gaan uitwerken. Dat uitwerken gebeurt steeds middels een stellingendiner -om de ideeėn los te krijgen- en dan een subgroepje dat zich over de materie buigt. Het resultaat van het subgroepje moet steeds een stuk zijn van 1 į 2 A-4tjes met frisse ideeėn voor op de middellange termijn. Vernieuwend, maar tegelijk niet van realisme ontbloot. De onderwerpen die worden opgenomen vertegenwoordigen zowel de 'harde' als de 'zachte' kant. Het zijn:

  1. Economie (trekker: Arno Segeren)
  2. Veiligheid (trekker: Henrike Karreman)
  3. Bestuurlijke vernieuwing (trekker: Arnoud Boer)
  4. Milieu (trekker nog onbekend)
  5. Onderwijs (trekker: Marjonne Maan)
  6. Ontwikkelingssamenwerking en Globalisering (trekker: Brechtje Paardekooper)
  7. En als laatste: bestuursstijl van een Linkse regering (trekkers: Henrike Karreman en Brechtje Paardekooper).

We mikken erop om bij het Zomerfestival van GroenLinks (een kennis- en ideeėnfestival, georganiseerd door het Wetenschappelijk Bureau en bedoeld om ideeėn voor het nieuwe verkiezingsprogramma los te krijgen uit de partij) de stukjes klaar te hebben. In het kader van het Zomerfestival vindt ook een essaywedstrijd plaats. We kunnen gezamenlijk meedoen aan de essaywedstrijd door onze stukken per thema in te sturen. En niet alleen dat, het is ook de bedoeling om ze op het Zomerfestival te verdedigen. Na het zomerfestival zullen we de stukken ineenpassen in een verhaal. Tijdens een debat tussen Femke Halsema en Mark Rutte zal het stuk gepresenteerd worden als onze visie op de lange-termijn agenda voor een nieuw links Kabinet.

 

Stellingendiners.

De komende tijd zullen nog een aantal stellingendiners plaatsvinden. Als eerste staat gepland: een diner over economie en onderwijs. Waarschijnlijk nodigen we daar ook mensen uit het economennetwerk van GroenLinks voor uit. Vervolgens zal nog een diner plaatsvinden over milieu, en een over veiligheid. Bestuurlijke vernieuwing en OS/Globalisering zijn in het eerste diner al aan bod gekomen. Tenslotte zullen nog twee diners gepland worden over bestuursstijl.

Binnenkort zien jullie een uitnodiging voor het diner over economie en onderwijs tegenmoet. Het stellingendiner over milieu zal waarschijnlijk pas in mei plaatsvinden. We zullen in ieder geval iets te doen hebben, deze zomer!

Meer info bij: Brechtje Paardekooper: ambtonetwerk@groenlinks.nl

Resources.

Om het vooruitblikken over zo'n lange tijd een beetje te helpen, hebben we hier een aantal links opgenomen. Dit gedeelte is overigens nog inopbouw.

scenariostudies.

Vier Vergezichten op Nederland van het CPB gaat over de economische groei in Nederland voorzien is. In dit rapport brengen CPB-onderzoekers Free Huizinga en Bert Smid mogelijke ontwikkelingen voor de Nederlandse economie in kaart aan de hand van vier scenario's. De studie geeft een kwantitatief beeld op macro- en bedrijfstakkenniveau tot 2040 en bouwt voort op een eerder verschenen studie over Europa: "Four Futures of Europe".

Shell maakt eens in de paar jaar scenariostudies over wereldwijde ontwikkelingen. Absoluut de moeite waard om te lezen - en interessant om vast te stellen dat steeds het meest pessimistische scenario uitkomt.

Adviezen.

Raad voor Maatschappeljke Ontwikkeling (RMO): in haar adviezen hanteert de RMO steeds een wijde blik. Ze heeft een reeks adviezen gepubliceerd over zeer uiteenlopende onderwerpen, variėrend van democratisering tot integratie. Zo brachten ze recent een advies uit over integratie;een ander geruchtmakend advies was bijvoorbeeld Bevrijdende Kaders, over de spagaat tussen terugtreden en optreden.

Ook het RIVM kijkt bij herhaling ver vooruit.

Het Ruimtelijk Planbureau (RPB) publiceerde onder meer de metastudie 'Scenario's in Kaart, modellen voor toekomstig ruimtegebruik.

 

.