een video opnemen in een navigatiemenu
via een extern swf-bestand

uitgaande van een bestaande Flashmovie met navigatie

In deze uitleg wordt verondersteld dat je al een navigatiemenu werkend hebt, zoals in de verkleinde flash-movie hiernaast. Er zijn al vier knoppen, die elk een afbeelding laten zien. een van d eknoppen wordt nu gebruikt om een filmpje (een quicktime-movie of een avi-bestand) af te spelen Weet je niet hoe het navigatiemenu hiernaast tot stand komt klik dan hier. Zonder die vaardigheid kom je hier niet verder. Je mag in jouw presentatie natuurlijk ook een vijfde knop maken voor de video!

In deze oefening maken we eerst een aparte flash-movie met daarin de video. Het is mijzelf niet gelukt de video direct in het navigatiemenu te importeren. Het is niet duidleijk waarom dat niet kan, misschien lukt het op school wel. Deze 'omweg' is in dat geval alleen instructief: je kunt hier leren hoe je elke swf in een flash-productie opnemen, bijvoorbeeld ook je banner als je dat zou willen.


een extern bestand met een videobestand maken.

Als je voor deze oefening een filmpje nodig hebt, kun je die hier downloaden. De naam van de video is kade.avi en in deze uitleg blijf ik die naam maar gebuiken.
  1. Omdat er flink gerekend gaat worden, kopieren we de video eerst naar het bureablad van je computer. Maak een nieuw flash-document. Noem hem [je eigen naam]_video.fla. (tussen de rechte haken [ ] staat je eigen voornaam en sla ook deze op op je bureaublad..
  2. De afmetingen doen er eigenlijk niet toe, je kunt een donkere achtergrond kiezen, die verschilt van de achtergrond, die je in je eigen movie gebruikt. Dit is erg leerzaam, want je zult dan ontdekken, dat die kleur er helemaal niet ote doet!
  3. Kies File >> Import >> Import to Stage... en kies de video, die je wilt importeren.
  4. Je krijgt nu een menu, waarin je het een en ander kunt instellen. In het eerste venster staat welke video wordt geïmporteerd. Dat hoef je dus meestal niet aan te passen; klik op Continue.
  5. Het volgende venster Deployment geeft aan op welke manier je video op het web -of op jouw computer - komt. Kies de eerste optie Progressive download from a webserver wat betekent dat er geen speciale servertechnologie gebruikt hoeft te worden om de video te vertonen.
  6. Na de Continue knop kom je in het venster Encoding waar je kies voor Flash 8 - Medium Quality (400kbps) en na de volgende Continue knop kun je kiezen welke skin de afspeelknoppen krijgen, die Flash erbij kan maken. Na de Continue knop kom je in het laatste venster. Hier wordt verteld welke bestanden Flash gaat maken, die bij jouw swf-horen. In mijn voorbeeld zijn dat kade.flv (flash-video) en een extra swf-bestand, die de skin bevat voor de afspeelknoppen.
  7. Na de Finish knop wordt er hard door de computer gewerkt. Er wordt een flv-bestand gemaakt, die flink wat kleiner is dan het avi-bestand.
  8. Sleep na afloop de gemaakte video naar de rechterbovenhoek van de stage test je movie met CTRL+Enter. De movie wordt nu afgespeeld.
  9. Als alles functioneert kun je de nodig bestanden naar bij je flash-project kopieren. Dit zijn voor mij: theo_video.swf, kade.flv en ArcticExternalAll.swf. De bestanden theo-video.fla en kade.avi kunnen bewaard worden voor de map bronbestanden. Test eventueel nogmaal je swf, maar nu vanaf de leerlingmap of vanaf je USB-stick.
  10. de swf importeren in het navigatiemenu

  11. Ga terug naar je flash-productie van je navigatiemenu. Ga naar keyframe 30 en verwijder daar de afbeelding. Hiervoor in de plaats komt nu de theo_video.swf met de video. Teken daarvoor een eenvoudige rechthoek en zet deze om naar movieclip. Geef hem zowel een symbol-naam houdermaar vooral ook de instancenaam houder. We maken hierna een actie-script dat deze houder vervangen gaat worden door de aparte swf-movie. De linkerbovenhoek van de movie zal samenvallen met de linkerbovenhoek van houder.
  12. Ga naar het script en breidt de actie bij knop3 uit zoals in het script hiernaast.
    Je kunt dat eenvoudiger doen, door er een regel bij te maken en op de loadMovie actie te dubbelklikken. Daarna de naam van de swf en de naam van de movieclip houder opgeven tussen dubbele aanhalingstekens.
    Je ziet dat er nu 2 acties voor de derde knop zijn, en je begrijpt nu wellicht waarvoor de accollades uitgevonden zijn.


terug