Eerder verschenen columns (zie hiernaast):
Broodje aap de wereld uit (21-04-2006) Column van de maand >> |
Onderzoek: Broodje aap de wereld uit
De biologische landbouw zit tegenwoordig zo ruim in het onderzoeksgeld dat vermeende gevaren van bio wetenschappelijk onderuit gehaald kunnen worden. Een van die rondzingende broodjes aap - zoals nu blijkt, maar we voelden het al op onze klompen aan - was dat een beetje chemie gezonder is dan al die schimmels en bacteriën die van nature op biologische producten zouden voorkomen.
Met een meer dan honderd pagina's dik rapport veegt Rikilt dit hardnekkige en in de media zo succesvolle broodje aap van tafel. Conclusie: Biologisch scoort goed op voedselveiligheid. Biologisch graan bevat niet méér mycotoxinen (het gaat vooral om DON, een fusariumtoxine), maar na regenval is het gehalte over de hele linie wel behoorlijk hoog. Een verrassend resultaat is dat bio-eieren niet méér zware metalen bevatten. Verrassend omdat kippen die veel buiten lopen meer metalen via regenwormen kunnen binnen krijgen. Nóg een opsteker: resistenties tegen antibiotica komen bij biokippen en -varkens minder vaak voor. Dat komt goed uit nu de Europese Unie actie onderneemt tegen het gebruik van antibiotica als groeibevorderaar. Goed nieuws dus. Tijd voor een nieuw broodje aap. 21-04-2006 © De Vuurberg / A. van Roekel Reageer op deze column >> |
|
|
|
|
© Annemieke van Roekel, 2005. Niets van deze website mag worden
vermenigvuldigd of openbaar gemaakt door middel van druk, microfilm, fotokopie,
plaatsing van teksten en/of afbeeldingen op andere websites of op welke wijze
dan ook zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de auteur en de
betreffende tijdschriftredacties.
[home] [top] [contact] [disclaimer] |