De Duin reeks door Frank Herbert



De reeks bestaat op dit moment uit een zestal delen die door Frank Herbert zelf zijn geschreven:
- Duin
- Duin Messias
- Kinderen van Duin
- God-Keizer op Duin
- Ketters van Duin
- Kapittelplaneet Duin

Zijn zoon Brian Herbert heeft samen met Kevin Anderson de reeks afgemaakt:
- Hunters of Dune
- Sandworms of Dune

Zij hebben ook een prequel reeks geschreven:
- Legenden van Duin: De Butlerse Jihad
- Legenden van Duin: De machine oorlog
- Legenden van Duin: De slag om Corrin
- Voorspel tot Duin: Huis Atreides
- Voorspel tot Duin: Huis Harkonnen
- Voorspel tot Duin: Huis Corrino
- Schools of Dune: Sisterhood of Dune
- Schools of Dune: Mentats of Dune
- Schools of Dune: Navigators of Dune

En om het compleet te maken zijn ze op dit moment bezig met een trilogie die chronologisch tussen Duin en Duin Mesias geplaatst moet worden: een "interquel".
- Paul of Dune
- The Winds of Dune
- Throne of Dune (nog niet verschenen, mogelijk afgesteld)

Het nieuwste project van Anderson en Herbert is de Caladan Trilogy:
Dune: The Duke of Caladan

Het eerste deel van de reeks is ook het beste deel van allemaal:
Het verhaal speelt zich af in een zeer verre toekomst in een feodale maatschappij. De hoofdpersoon, Paul Atreides, komt als zoon van Hertog Leto Atreides terecht op de woestijnplaneet Arrakis (of Duin) terecht. Zij krijgen deze planeet van de keizer als nieuw leen in bezit. Al snel blijkt er sprake te zijn van een complot opgezet door de erfvijanden van de Atreides, de Harkonnens. Paul moet vluchten en een schuilplaats vinden bij de inheemse bevolking van de planeet, de Vrijmans. De Vrijmans ontvangen hem als hun lang verwachtte verlosser, Muad Dib.
Het boek heeft hiermee een bekend SF-thema: de jongeling die gedwongen is op te groeien. Op zich niets bijzonders, maar wat het boek zo boeiend maakt (naast het goed lopende verhaal) is ten eerste de volkomen geloofwaardige maatschappij die neergezet wordt. Ook heel interessant is het thema van de ecologie. Arrakis is een woestijnplaneet, en dit heeft grote gevolgen voor de cultuur en gewoontes van de lokale bevolking.
Een verder thema is, zeker met de huidige situatie in het Midden Oosten in het achterhoofd ook heel interessant: Paul wordt als verlosser, de Messias, gezien door de Vrijmans. Tegen wil en dank wordt hij ook die verlosser. Als laatste punt bezit Paul de gave om de toekomst te voorspellen.
Al met al een goede mix om niet alleen een zeer leesbaar boek te zijn, maar ook voor wie dat wil, een boek met een boodschap.
Voor wie het boek goed bevallen is kan ik aanraden om ook Duin Messias en Kinderen van Duin te lezen.
De overige boeken zijn meer voor de echte fans. De delen die door Brian Herbert en Brian Anderson zijn geschreven missen de stijl en diepgang van de originelen, maar ze zijn naar eigen zeggen wel gebaseerd op de aantekeningen van Frank Herbert. Wie ze gaat lezen raad ik aan om in elk geval eerst de Legenden van Duin te lezen alsvorens aan Hunters of Dune te beginnen. Persoonlijk vond ik de Voorspel tot Duin trilogie het minst van alle, en ze bieden ook geen bijdrage aan het grote verhaal over de delen heen.

Door de regisseur David Lynch (o.a. bekend van Twin Peaks en Blue Velvet) is Duin ook verfilmd. Deze film biedt een boeiend spektakel, maar is voor iemand die het boek niet gelezen heeft volkomen onbegrijpelijk. Anderhalf uur is veel te kort om een boek van ruim 600 pagina's in te stoppen. Toch zeker een aanrader voor de liefhebbers van Duin.
Later is er ook de miniserie Dune uitgebracht. Deze is op DVD verkrijgbaar. Hierin wordt in ongeveer vier uur het verhaal van Duin behoorlijk getrouw aan het boek verteld. Grappig is dat deze miniserie qua styling regelmatig teruggrijpt naar de film van Lynch. De special effects zijn redelijk gezien het beperkte budget waarmee de serie is gemaakt.Van de boeken Duin Messias en Kinderen van Duin is nog een tweede miniserie gemaakt: Children of Dune met daarin dezelfde acteurs. Al met al een uur of 8 kijkgenot voor wie net al ik Duin één van de beste boeken ooit vindt.