Home page   /   Nieuws   /   Dossier   /   Internetbronnen


Solidariteit met strijd tegen waterprivatisering in Cochabamba

Oproep: Actie bij ING aandeelhoudersvergadering

Woensdag 17 april, 13.30 uur Rai Amsterdam
Actie bij de aandeelhoudersvergadering van ING

Komt meedoen met ons waterballet

Aanstaande woensdagmiddag 17 april houdt de ING-groep haar jaarlijkse aandeelhoudersvergadering. In de Auditoriumzaal van de RAI in Amsterdam. Wij willen de aandeelhouders duidelijk maken dat ze mede-verantwoordelijk zijn aan de betrokkenheid van ING bij de Grote Waterroof in Cochabamba, Bolivia.

Vanaf 13.30 staan we daarom bij de desbetreffende ingang van de RAI (dat is niet de eerste ingang, met die enorme totempaal van reclameborden ervoor, maar als je daar langsloopt meteen rechtsaf (als je vanaf het centrum komt). Vlakbij NS-station Rai en tramlijn 4 stopt voor de deur.

Dresscode: waterpistool (badmuts niet verplicht). Kinderen uiteraard welkom (het is immers woensdagmiddag)


Bekijk ook onze tip voor lokale actie


WAAR GAAT HET OM?

De ING is direct betrokken bij een berucht 'globaliseringsschandaal', namelijk de privatisering van de watervoorziening in Cochabamba, de derde stad van Bolivia. Een consortium van multinationals heeft daar in 1999 geprobeerd de drinkwatervoorziening op te kopen, nadat de Wereldbank dat van de Boliviaanse regering geëist had. Dit gebeurde tegen de uitdrukkelijke zin van de lokale bevolking, vakbonden en boerenorganisaties in. Zij vreesden namelijk (wat ook meteen na de overname gebeurde) voor drastische stijging van de tarieven en achteruitgang van rechten op het gebied van water. De massaal maar vreedzaam demonstrerende bevolking kreeg daarbij te maken hevige repressie door leger en politie. In april 2000 werd Cochabamba door de eigen bevolking 'ingenomen'. Door optreden van politie en leger raakten toen honderden mensen gewond en werd de 17-jarige demonstant Hugo Daza doogeschoten. Twee andere demonstranten zijn voor de rest van hun leven blind geraakt. De Boliviaanse regering heeft toen besloten de privatisering weer ongedaan te maken.

Het consortium van multinationals dat de watervoorziening had opgekocht eist nu een schadevergoeding van de Boliviaanse overheid ter waarde van 25 miljoen dollar. Dat bedrag is drie keer het bedrag dat de multinationals betaald hebben voor de overname. Kort na het ondertekenen van het overnamecontract heeft het consortium het 'bezit' ondergebracht in een zogenaamde holding (International Water Holding BV, IWH) die in Nederland gevestigd is. Dit gebeurt om belastingtechnische redenen, maar ook om daardoor gebruik te maken van de Bilaterale Investerings Overeenkomst die Nederland met Bolivia heeft. In werkelijkheid zijn de betrokken multinationals helemaal niet in Nederland gevestigd en zitten de verantwoordelijke zakenmannen in Londen en San Francisco. Een prachtig geval van een brienvenbus-constructie dus. Formeel zit de onderneming die al deze ellende op zijn geweten heeft in Nederland gevestigd, en wel bij Intra Beheer BV, een onderneming die brievenbusconstructies 'beheert'. Intra Beheer is op zijn beurt sinds april 2001 onderdeel van ING en houdt ook kantoor in het kantoor van ING-Trust aan de Teleportboulevard 140 (Amsterdam Sloterdijk).

Internationaal wordt er nu een campagne gevoerd met de eis dat de multinationals hun schadeclaim aan het straatarme Bolivia intrekken. Ze hebben door hun schandalige handelswijze in Cochabamba al genoeg schade aangebracht, en zouden feitelijk zelf schadevergoeding aan de bevolking moeten betalen. Deze eis willen we aan ING duidelijk kenbaar maken, en aan de verantwoordelijke aandeelhouders. Zij kunnen het besluit nemen dat de ING/Intra Beheer de relatie met IWH opzegt, of in het algemeen geen handel in brievenbusdiensten meer pleegt.

Met een twintigtal activisten hebben we begin maart het kantoor van ING-trust bezocht en daar grote foto's van de 'wateropstand' in Cochabamba getoond. We hebben toen gevraagd wat het standpunt van ING in deze zaak is. Onlangs, na bijna een maand wachten, kregen we een brief als antwoord waarin te lezen stond dat ING vindt dat er niets aan de hand is en dat ze er niet aan denken om iets te ondernemen. Daarom moeten we dat nu aan de aandeelhouders vragen.

Nieuws over de campagne in Nederland


Meer informatie: XminY Solidariteitsfonds
Keizersgracht 132 / 1015 CW Amsterdam / tel: 020-6279661 / e-mail: kh@xminy.nl