Neutrino's

vlo Neutrino is Italiaans voor: "neutraaltje".

vlo Neutrino's zijn leptonen zonder elektrische lading, en met heel weinig massa. Ze hebben bijna geen wisselwerking met andere deeltjes. De zon bestraalt ons ook met neutrino's, maar de meeste gaan ongehinderd dwars door de aarde heen.

vlo Neutrino's worden geproduceerd in allerlei vervalsprocessen en wisselwerkingen. Bijvoorbeeld: een neutron is niet stabiel, het vervalt in een proton, een elektron, en een anti-neutrino. Dit verval treedt op in bèta-radioaktieve kernen. Bij bestudering hiervan is al in 1930 het bestaan van een neutrino als hypothese gesteld, omdat de uitgezonden elektronen niet evenveel energie bleken te hebben.

vlo Neutrino's hebben een impuls: ze kunnen een zetje geven.

neutronverval
Als een stilstaand neutron vervalt in een proton en een elektron die allebei naar links gaan, dan moet er naar rechts nog een ander deeltje uitgezonden worden: een neutrino.

vlo Neutrino's worden in grote hoeveelheden geproduceerd in het binnenste van sterren, en ze hebben nauwelijks wisselwerking met andere deeltjes. Daarom zijn er héél veel van in het heelal. Als hun massa*) niet nul is (zoals eerst werd aangenomen) dan leveren ze een grote bijdrage aan de totale massa van het heelal (donkere materie), en dan hebben ze invloed op het uitdijen hiervan.



*)  In 1998 vond men bij Super-Kamiokande in Japan een minimummassa voor het muon-neutrino van 0,07 ± 0,04 eV, zo'n tienmiljoenste van de elektronmassa (Nobelprijs 2015).
Bij NIKHEF: CHORUS-detector als "neutrino-weegschaal".
KATRIN (KArlsruhe TRItium Neutrino Experiment), 2022: bovengrens 0,8 eV.
Deze 'nauwkeurigste weegschaal' is ook nogal groot, zie foto.


Vraag: waarom is de neutrinomassa van belang
voor de uitdijing van het heelal?
Back