De Telegraaf

Juli 15, 2005

Verwarring rond regels uitkeringen

door Nathan Vos

AMSTERDAM, vrijdag

Het Amsterdamse gemeentebestuur lijkt zelf niet te weten hoe de lokale bijstandswet werkt. Hoewel de regels vervat zijn in het door de gemeenteraad vastgestelde juridisch kader, lappen sommige ambtenaren van de sociale dienst die regels aan hun laars.

Zo weigerde een bijstandsgerechtigde vorig jaar een huisbezoek van controleurs van de dienst, naar eigen zeggen omdat er eerst nog opgeruimd moest worden. De client dacht, het op internet beschikbare juridisch kader over de huisbezoeken indachtig, dat er best een keer geweigerd mocht worden.

Praatstuk

Mis, aldus de sociale dienst, die de uitkering introk en de bijstandsgerechtigde na een hoorzitting ook liet opdraaien voor de proceskosten. Het door de politiek bepaalde beleid voor de huisbezoeken, het juridisch kader, "heeft geen enkele rechtskracht", zo vond de jurist van de dienst, die de beslissing ondertekende namens het college van burgemeester en wethouders.

De rapporteur van de sociale dienst, die de hoorzitting over het conflict bijwoonde, schreef over het juridisch kader: "Rapporteur kan niet beoordelen of dit een 'praatstuk' is om over te filosoferen zonder dat het enige juridische waarde heeft, of dat de bewuste wethouder dit als formeel beleid naar buiten heeft gebracht. Rapporteur kan ook op internet zetten dat het vandaag vrij reizen is bij NS, daaraan is de vervoerder niet gebonden."

GroenLinks-raadslid Judith Sargentini noemt de affaire een "paarse krokodil", omdat de weigerende bijstandsgerechtigde zich op een gemeentelijke wet baseerde, maar het eigen beleid vervolgens door de "bureaucratische vesting" werd ontkend. Sargentini eist opheldering van verantwoordelijk wethouder Ahmed Aboutaleb, die toezegde de zaak te onderzoeken.

De laatste liet weten dat hij ervan uitging dat het juridisch kader wel degelijk rechtsgeldig is. Dat zal echter opnieuw onderzocht worden.