ANP 28 April 2005

Amsterdamse werklozen voeren tegencontroles uit

Wendel

De Amsterdamse Bijstandsbond en de belangenvereniging van werklozen in de hoofdstad hebben genoeg van de huisbezoeken van de Sociale Dienst. Deze week hebben ze de groep Controleurs in Beeld opgericht, die tegencontroles uitvoert bij beleidsmakers en bestuurders in Amsterdam. Tien 'controleurs' achtervolgden woensdag directeur M. Masthoff van de Sociale Dienst. Donderdagochtend brachten acht mensen van de groep een huisbezoek bij een gemeenteraadslid van de VVD.

Sinds januari 2004 legt de Sociale Dienst een huisbezoek af bij iedereen die een uitkering aanvraagt. Medewerkers van de dienst zijn inmiddels bij duizenden mensen thuis geweest. ,,We hebben hier vele klachten over binnengekregen'', zei een woordvoerder van Controleurs in Beeld donderdag. ,,Van mensen van wie de uitkering ten onrechte is stopgezet.'' De belangenvereniging wil doorgaan met de acties, totdat wethouder Aboutaleb (Sociale Zaken) stopt met de huisbezoeken.

De werklozen en uitkeringsgerechtigden vinden de controles vernederend en willen alles weten van degenen die hen controleren. ,,Wie zijn zij, die denken ongestraft te mogen snuffelen in onze woningen, die onze post en administratie willen inzien en die verantwoording willen over de schamele bezittingen die we hebben?'' Volgens de belangenvereniging gaat het vooral mis bij mensen die in de war zijn en daardoor hun uitkering hebben verloren. ,,Controleurs zijn onvoldoende opgeleid om dat te herkennen'', aldus de woordvoerder.

,,We doen het niet om mensen te pesten, maar het is bittere noodzaak'', reageert de zegsman van wethouder Aboutaleb. Sinds de huisbezoeken heeft de Sociale Dienst ongeveer een kwart minder uitkeringen verstrekt, omdat mensen niet aan de eisen voldeden. ,,We sluiten niet uit dat er ooit wat misgaat, maar we doen de bezoeken op een ordentelijke en zorgvuldige manier.'' Ook een deel van de mensen die al een uitkering heeft, krijgt te maken met een huisbezoek van controleurs van de Sociale Dienst.

Volgens de actievoerders verliep het eerste bezoek aan directeur Masthoff zonder succes. Gewapend met meetlinten en vergrootglazen achtervolgden ze hem in de tram op weg naar zijn kantoor. Ze vroegen of ze met hem mee konden gaan naar zijn huis, maar daar kon Masthoff volgens hen niet de grap van inzien. ,,Hij zei dat hij een aanklacht zou indienen wegens bedreiging.''